Muzej moderne umjetnosti Oskara Hansena: Interplay

30.12.2009. Print | Pošalji link

Zajednički rad makedonskih umjetnika Hristine Ivanoske i Janeta Čalovskog 'Muzej Moderne Umjetnosti Oskara Hansena: Interplay'predstavlja hipotetički program 'izgubljenog' skopskog muzeja Moderne umjetnosti kojeg je 1966. dizajnirao poljski arhitekt Oskar Hansen. Muzej je trebao postati simbol progresa i "besmrtnosti" nakon katastrofalnog potresa koji je 1963. zadesio glavni grad Makedonije. Hansenov se nerealizirani prijedlog sastojao od više mobilnih izložbenih prostora u obliku heksagona, podložnih raznim vertikalnim i horizontalnim transformacijama istovremeno, koje su pokretali hidraulički rotirajući teleskopi.

Kroz dvanaest originalnih postera, Hristina Ivanoska i Jane Čalovski preispituju i analiziraju dokumentaciju Hansenovog prijedloga, te predlažu potencijalne izložbe i predavanja u skopskom muzeju, ukljućujući umjetnike kao sto su Paul Thek, Mladen Stilinović, Andrzej Szewczyk, Ana Mendieta, Ad Reinhardt, Dušan Percinkov i druge. Projekt problematizira muzealizaciju umjetnosti i konstrukciju paralelnih povijesnih narativa, a ujedno postavljajući pitanje kako bi Hansenov avangardni muzej utjecao na umjetničku scenu i produkciju na ovim prostorima te Koje bi kustoske strategije i modele proizveo.

Zagrebačka izložba, u nadopunjenom izdanju, sastoji se od dvanaest navedenih postera i novog rada makedonskih umjetnika koji tematizira zgradu Meštrovićevog paviljona. Sve zajedno izloženo je u Domu HDLU-a, i to samo do kraja ove godine. Dakle, ako izložbu još niste pogledali - požurite!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici