Nisko nebo u ZKM-u

09.01.2010. Print | Pošalji link

U sklopu ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih danas, 9. siječnja, s početkom u 20 sati, gostuje Slovensko mladinsko gledališče s predstavom 'Nisko nebo' u režiji Jerneja Lorencija.

Jedan od najzanimljivijih slovenskih redatelja i ne više tako mlade generacije radio je prema novoj drami slovenskog dramatičara Nebojše Popa Tasića. On je inspiraciju za 'Nisko nebo' našao u Ovidijevim 'Metamorfozama', zbirci mitova i legendi koje su već toliko puta obrađene u književnosti i drami, a i dalje su izvor nadahnuća. No, ovaj komad 'Metamorfozama' ujedno i proturječi, jer mu je ishodište pogled na čovjeka kao biće igre, koje za nju ne treba poseban razlog. Kad igra jednom počne i traje dovoljno dugo, prestaje biti igrom i postaje stvarnošću, pa se onda gube i granice između komedije i tragedije. U Lorencijevoj režiji sve se to pretvara u tragičnu grotesku, začinjenu prepletanjem dramskog i postdramskog u kazalištu.

'Nisko nebo' praizveli su u srpnju prošle godine na međunarodnom kazališnom festivalu Mittelfest u Cividaleu Primož Bezjak, Gregor Luštek, Damjana Černe, Maruša Geymayer-Oblak, Olga Grad, Željko Hrs, Barbara Krajnc, Marko Mlačnik, Sandi Pavlin, Ivan Rupnik, Romana Šalehar, Marinka Štern i Matija Vastl. Ista postava dolazi i u Zagreb.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici