Okovani Galileo u MSU

21.01.2010. Print | Pošalji link

Pored svega što ima, novi Muzej suvremene umjetnosti ima i multifunkciuonlanu dvoranu pod imenom Gorgona. Ona je već provjerena na otvorenju zgrade, te kasnije i festivalom Filmske mutacije, ali od večeras, 21. siječnja, tamo stanuje i kazalište. Kazališnu sezonu u MSU otvara gostovanje ili zagrebačka premijera predstave 'Okovani Galilej' u režiji Branka Brezovca.

Riječ je o koprodukciji Eurokaza, Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke i firentinske novokazališne kompanije Laboratorio Nove, koju redatelj opisuje kao 'operu corale', što je jedan od načina kako ozbiljno misliti formu opere danas. Glazbu je napisao makedonski skladatelj Marjan Nekjak, a libreto sâm Brezovec, i to prema svom već patentiranom spoju dvaju naizgled nepovezanih djela.

Riječ je o Eshilovom 'Okovanom Prometeju' i Brechtovom 'Životu Galilejevom'. Tu dvojicu prometejskih likova spaja, prema redatelju, činjenica da su paradigmatski za odnos kulture, umjetnosti, znanosti i politike, pogotovo zato što prvi trpi kaznu zbog suprotstavljanja vlasti, dok je drugi, pri susretu sa spravama za mučenje, jednostavno odlučio sačuvati živu glavu. No, nije sve baš tako jednostavno. 

Kako izgleda nešto što se zove 'opera corale', i kako zvuči, provjeriti se može u dvorani Gorgona MSU-a, ne samo na premijernim izvedbama 21., 22, i 23. siječnja, nego i u repriznim terminima od 25. do 30. siječnja – svaki put s početkom u 20 sati. Dođete li na predstavu nešto ranije, stignete u MSU uhvatiti i nešto od stalnog postava, ili barem recentnu izložbu Aleksandra Srneca.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici