Buda u Zagrebačkom plesnom centru

23.01.2010. Print | Pošalji link

Jedna od prednosti plesnih predstava je i što u njima ne mora biti govorenog teksta. Jer, da ima, već bi i izgovaranje naslova nekih od njih oduzelo podosta scenskog vremena. Tako, primjerice, najnovija produkcija koju se danas, 23. siječnja, premijerno izvodi u Zagrebačkom plesnom centru ulazi u krug finalista za titulu predstava s najdužim naslovom. On, u konkretnom slučaju, glasi "Buda ili pokreni kotač prosvjetljenja - Iluzije stvarnosti i snova".

Ova predstava, koju autorski potpisuje Darko Brkljačić, nastavak je ranijeg multimedijalnog projekta iz 2008., u kojem je prvi dio naslova bio isti, a drugi je glasio "18 stupnjeva praznine". I dok je prethodni projekt propitivao budistički pojam ništavila, ovaj novi istražuje stvarnost, ali i stvarnosnost. Riječima autora, "ispreplitanjem situacija jave i sna, prošlosti i sadašnjosti, odraza i simulakruma, stvarnosti i privida... stvara se dinamična predstava, čiji sudionici 'putuju' kroz univerzalna egzistencijalistička propitivanja, naizgled izvan - ili između - stvarnosti i snova."

Uz autora Darka Brkljačića, predstavu izvode još i Josipa Bubaš, Andrea Knezović i Kate Marušić, glazbu potpisuje Dragan Pajić-Pajo, a premijera je večeras u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici