Lisinski dobio podobnog ravnatelja

29.01.2009. Print | Pošalji link

Demokracija je krasna stvar. Uzmimo, recimo, postupak imenovanja čelnih ljudi gradskih institucija u kulturi.

Dok je o tome u davna vremena odluka bila donošena u nekom partijskom komitetu, danas je sve skupa transparentnije, stručnije, objektivnije, s uhodanim mehanizmima kontrole – jednom riječi: demokratičnije. Lijepo se raspiše javni natječaj, o njemu se očituju stručno osoblje institucije, njen upravni odbor, resorno kulturno vijeće i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, da bi sve skupa završilo na skupštinskom Odboru za izbor i imenovanja, koji, na kraju tog dugog lanca, predlaže Skupštini po svim kriterijima najkvalitetnijeg kandidata.

Teorija je, međutim, jedno, a praksa drugo. Jer, kadroviranje se, zapravo, provodi i prije raspisivanja natječaja, pa procedura služi samo kao privid zadovoljavanja forme. U to smo se u ovom gradu uvjerili već puno puta, pa stoga niti ne iznenađuje jučerašnja odluka Gradske skupštine o imenovanju Dražena Siriščevića novim ravnateljem Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Podsjetimo, natječaj je isprva bio raspisan još prošlog proljeća, ali je u posljednji trenutak poništen, ne zbog neke proceduralne pogreške, nego kako bi se pričekalo donošenje nekakve Strategije glazbenog života. No, već je tada bilo jasno da Grad, zapravo, kupuje vrijeme za pronalaženje podobnog kandidata, što se sada i potvrdilo.

Naime, od famozne Strategije glazbenog života, naravno, nema ništa, ali su zato gradski kulturni kadrovici pronašli urednika Dramskog programa HTV a i nekadašnjeg kratkotrajnog pomoćnika ministra vanjskih poslova. Stav stručnog osoblja Lisinskog, koje je podržalo dosadašnjeg v.d. ravnatelja Tončija Bilića, uredno je odignoriran, jer se već i Upravno vijeće Dvorane, imenovano po političkom ključu, odlučilo upravo za Siriščevića – bez obzira što je samo nekoliko mjeseci ranije, na prethodnom natječaju, glas dalo Biliću. I tu je stvar već bila gotova, a sve druge instance samo su trebale potvrditi unaprijed donesenu odluku.

Pritom se, međutim, zaboravilo na osnovnu stvar, a to su predispozicije novog ravnatelja za posao koji bi trebao raditi. Komparatist i filozof Siriščević ima, doduše, dosta iskustva u novinarstvu, ponešto i u diplomaciji, a iza sebe ima i organizaciju raznih operno-revijskih spektakala. No, sve to teško da može biti od osobite koristi na, u osnovi, menadžerskoj ravnateljskoj poziciji. Bliskost s vladajućim strukturama može, doduše, osigurati izdašnije financiranje, ali bez jasne vizije misije i mehanizama upravljanja institucijom u kulturi od toga neće biti prevelike koristi. I to je, uostalom, već potvrđeno – od Koncertne direkcije, koja organizira boks mečeve, do Zagrebačke filharmonije, koja izvan hrvatskih granica može nastupati samo ako si to sâma plati - iz naših džepova. Što je sljedeće? "Cro-a-porter" u Lisinskom?

Trpimir Matasović

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Ozbiljna glazba 2009.
Lisinski se riješio azbesta!
Lisinski AStheBest otvara se 16. listopada
Metropolitan u Lisinskom
Izravni prijenosi iz Metropolitana u Lisinskom
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.
Koncert za Zakladu Ana Rukavina i Vjekoslava Šuteja

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici