Crveni obraz Bandićeve 'crvene' kampanje

07.01.2010. Print | Pošalji link

Nervoza svakim danom sve više raste i oba marketinška tabora kandidata na nedjeljnim predsjedničkim izborima bilježe svoje najzaposlenije dane.

No jednima se uz očekivanu nervozu potkrada i sve više pogrešaka, ili je to možda ono što se podrazumijeva pod sintagmom «zaoštravanje kampanje». Tako se taboru kandidata Milana Bandića dogodila ironična situacija da je u svega dva dana bio predmetom podsmijeha same struke i da su oni ti koji se trenutno trebaju - crvenjeti. Najprije je reagirao ovdašnji zastupnik autorskih prava za glazbu Johna Williamsa i čin korištenja teme iz «Ratova zvijezda» već je proslijeđen odvjetničkom uredu. Nastavak se tek očekuje jer Warner-Chapell, izvorni vlasnik glazbe koju je Bandić «posudio» ne samo da ne dopušta neovlašteno korištenje nego izrijekom ne dopušta ni korištenje u bilo kakvoj političkoj kampanji. Bandićev tabor prilično se «nedrugarski» ogradio i sve prebacio na agenciju koja je radila produkciju spota.

Još recentnije crvenilo jest odluka Državnog izbornog povjerenstva da zabrani emitiranje najnovijeg reklamnog uratka koji građane poziva da glasaju za Bandića. U spotu kojim dominira ta zloćudna crvena boja, što je zanimljivo, jer je i sam Bandić donedavno bio u redovima tih «crvenih», iz konteksta je izvučeno nekoliko riječi protukandidata, poput «crveniti» i «zacrveniti». Uz kombinaciju jarko crvenog ekrana, automatski se ponavljaju Josipovićeve riječi kao upozorenje – Hrvatska će se zacrveniti, samo ako vas Bandić od toga ne spasi.

Detalji poput mačke s crvenom maramom, koja nastavlja filmske inspiracije Bandićevog tima, ovaj puta ne «Ratovima zvijezda» nego Jamesom Bondom, još su i komičniji, no daleko je ozbiljnije korištenje Jospipovićevih riječi koje on u tom slijedu uopće nije rekao. To je ujedno bio i glavni argument DIP-a da spot zabrani, jer su montaža, ali i citat izvedeni bez dopuštenja. Josipović naravno, to dopuštenje nikad ne bi ni dao, što također ne spada u vrh zloupotrebe, jer je u kontekstu onoga što politički marketing naziva «negativna kampanja» prilično toga dopušteno. Uzimanje tuđih riječi i citata, pa i fotografija i ostalih znakova u Americi će primjerice proći nekažnjeno, dok su europske prakse ipak drukčije.

Čak i da se dogodio citat, ipak u svemu najprije brine način na koji je korišten. S blagim elementima subliminalnog oglašavanja, koji se postiže hipnotičkim, repetitivnim i automatskim ponavljanjem stvara se daleko jači dojam na gledatelja nego da je u pitanju neka cjelovita izjava. Ovako, ona poprima oblik psihološkog eksperimenta koji može djelovati i podsvjesno, a to je ono, što je u svim marketinškim praksama svijeta zaista zakonski zabranjeno. Subliminalne, hipnotičke poruke, krajnja manipulacija i ukidanje konteksta očito nisu proizvod manjkave agencije koja je nervozna, nego ciljani put oglašavanja, i to oglašavanja koje više nema što pozitivnoga istaknuti, nego tek negira suprotnu stranu. Negativne kampanje jesu prljave, neetične i niske, ali prag utjecaja na gledatelja valja zakonom označiti, i to je u ovome slučaju pravilno učinio DIP. Tlapnja Bandićevaca da su ovime ugrožene njihove umjetničke slobode posve je neuvjerljiva, jer područje u koje je otišao Bandićev «crveni» spot ne ide na štetu Ive Josipovića, nego na štetu gledatelja, odnosno građana. A to zaista nema veze sa kreativom, nego sa zakonima.

Željko Luketić

Pročitajte i ...
Noviteti Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade
Jedinstvo čeka toplije dane
Srušeno kino Zagreb, sve napreduje prema Horvatinčićevom planu!
Cvjetni trg – rušenje u znaku triju šestica
Medika - mjesto događanja Clubture Foruma
Pripremite se za 'Clubture Forum'
Akcija 'Djela govore više od 2 milijarde kuna muljaža' dobila odgovor!
Obilježeno neotvaranje Zagrebačkog plesnog centra
Nakon dulje pauze, otvara se Močvara
Močvara se ponovno otvara!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici