Objavljena monografija Dušana Vukotića

30.04.2008. Print | Pošalji link

Od filmskih stvaratelja Hrvatske nema ih mnogo koji su zaslužili luksuzno opremljenu monografiju, no onaj koji to svakako zaslužuje je Dušan Vukotić.

Jedan od rijetkih hrvatskih filmaša koji se može pohvaliti Oscarom, i to za svoj animirani film „Surogat“, Vukotić je i jedan od utemeljitelja zagrebačke škole crtanog filma, koja je u svoje zlatno doba predstavljala vrhunac svjetske animacije. Ovaj student arhitekture započeo je kao karikaturist, a po osnivanju Studija za crtani film 1956. godine, u okviru Zagreb filma, Vukotić se počinje polako baviti i animacijom. Uskoro slijedi serija filmova u kojima se parodiraju žanrovski obrasci, od westerna do horrora, ali i tematski kompleksniji filmovi, poput adaptacije Čehovljeve priče „Zavodnik“. Oscara je dobio već 1961. godine, no Dušan Vukotić stvara filmove još dugi niz godina, od kojih je jedan i vjerojatno najbizarnije djelo jugoslavenske kinematografije – „Gosti iz galaksije“ iz 1981. godine.

Vukotić je svoj cijeli kreativni vijek proveo u Zagreb filmu, a predavao je i režiju na Akademiji dramske umjetnosti, no početkom devedesetih, kao što je tada često bila praksa, od portira Zagreb filma saznaje kako više nije dobrodošao u njegove prostorije. U vrijeme prebrojavanja krvnih zrnaca ispostavilo se da hrvatski oskarovac Vukotić, rođen u Bileći 1927., ima manjak poželjnih. Tako je zadnjih nekoliko godina svojeg života u Zagrebu Vukotić proveo kao poluizgnanik u vlastitom gradu, a monografija Nenada Pate, naslovljena „Dušan Vukotić Vud“, u izdanju Zagreb filma i Korpusa, pokušava posthumno ispraviti nepravdu i ukazati na značaj ovog umjetnika.

Kritičar i redatelj Petar Krelja, koji je Vukotića poznavao, ali i o njemu pisao, za njega ima samo najbolje riječi: «Samozatajna ličnost Dušana Vukotića ponekad je znala biti i minorizirana, no uvijek je postojala svijest o njegovoj važnosti, te koliko je on snažna i velika pojava.»

Kada je pak riječ o samoj monografiji, Krelja ukazuje kako je Nenad Pata izabrao zanimljiv autorski koncept, kompilirajući mnogobrojne tekstove koji su tijekom vremena o Vukotiću napisani. Jedna od specifičnosti ovog filmskog autora jest i ta što je on sam imao običaj teorijski promišljati svoje filmove i animaciju uopće, a posebno je inovativna njegova uporaba glazbe u filmovima. Dakle, u slučaju Dušana Vukotića može se s autoritetom pozivati i na njegove vlastite riječi, jer on je pisao i govorio o svojem poslu.

Nenad Pata, sastavljač monografije, bio je dugogodišnji suradnik Dušana Vukotića na mnogim njegovim filmovima. Najviše se sjeća Vukotićeve posvećenosti poslu, ali i Zagreb filmu kao njegovoj matičnoj kući. Za Patu je rad na ovoj monografiji, kako sam kaže, istovremeno bio i duboko osoban proces, jer je Vukotića i poznavao. Najbolji način za ukazivanje na veličinu i važnost ovog autora Pata pronalazi u brojnim anegdotama koje ga vežu uz Vukotića, naglašavajući kako je u animirano-filmskim krugovima on ispravno procijenjen kao jedan od najvećih.

Ni Petar Krelja ne ostavlja mjesta sumnji kada je riječ o Vukotićevom doprinosu razvoju animiranog filma u Hrvatskoj, kao i njegovim brojnim radovima, nazivajući ga «demijurškim stvoriteljem jednog potpuno novoga svijeta, rodonačelnikom škole čiji su filmovi osuđeni na vječnost.»

Zbog svega spomenutog može se zaključiti kako je Dušan Vukotić monografiju zaslužio odavno, a njeno konačno pojavljivanje rezultat je i društvenih promjena kod nas. Pa je tako jedan predsjednik Republike uveo politiku koja je Vukotiću zabranila ulaz na mjesto na kojem je radio desetljećima, a drugi je pak došao na predstavljanje monografije o njemu, kako bi odao počast ovom velikom filmskom autoru. U apsudrima promjena vremena Dušan Vukotić našao bi zasigurno više nego dovoljno inspiracije za svoje radove.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Pero Kvesić traži izdavače
U pripremi nova reizdanja knjiga Pere Kvesića
Animafest 2008.
Hulahop ponovo predstavlja Animafest
Objavljena monografija oskarovca Dušana Vukotića
Trash Film Festival u Varaždinu
Trash u Varaždinu!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici