Subverzivni festival ugošćuje teroriste!

15.05.2008. Print | Pošalji link

Prošli tjedan bio je neuobičajen za Hrvatsku.

Naime, dogodile su se dvoje demonstracije koje nisu bile organizirane u ime potpore optuženima za ratne zločine, niti su uključivale najave o čišćenju grada, nego su prošle mirno i u iznimno pozitivnoj atmosferi, a sve u cilju poboljšavanja sustava obrazovanja u zemlji znanja. Naravno, kada se malo bolje pogleda, nije sve baš tako u vezi učeničkih i studentskih prosvjeda tako ružičasto, a najmanje činjenica da je u njima revolucionarni element velike studentske pobude 1968. zamijenjen kapitalističkim težnjama za bolje zaposlenje.

Bez obzira na to, određeni šezdesetosmaški duh su u tim prosvjedima mogao nazrijeti, te se oni čine kao zanimljiva praktična najava događaja koji će se, uz praksu, ekstenzivno baviti i teorijom. Riječ je o novopokrenutom Subversive Film Festivalu, koji se održava od 18. do 24. svibnja, a centralno mjesto svih događanja bit će Kino Tuškanac.

Jedan od pokretača ove manifestacije jest i mladi teoretičar Srećko Horvat, koji nedavne prosvjede mladih vidi kao dobar uvod u Subversive Film festival. Kada je pak riječ o samom festivalu, on se pojavljuje u isto vrijeme kao prošlogodišnje Filmske mutacije, a čak s njim dijeli i glavnog korporativnog sponzora. Zbog toga se svakako postavlja pitanje zašto Subversive Film Festival jednostavno nije nastavljen kao drugo izdanje Filmskih mutacija, a Horvat objašnjava kako je riječ o različitoj ekipi ljudi, ali i konceptima, jer Subversive Film Festival nudi i teorijske impulse za raspravu.

Od brojnih gostiju koji ovaj događaj trebaju učiniti živahnim poligonom za raspravu i reflektiranje o utjecaju 1968. kao konkretnog događaja, ali i simbola, najpoznatije ime neupitno je Slavoj Žižek. No, Srećko Horvat izdvaja jednog praktičara revolucije, odnosno ono što kolokvijalno nazivamo teroristom, kao gosta na kojeg treba obratiti pažnju, a to je Karl-Heinz Dellwo, bivši pripadnik RAF-a, koji je proveo dvadeset godina u zatvoru zbog postavljanja bombe koja je ubila više ljudi. Danas Dellwo i dalje stoji iza svojih mladenačkih ideala borbe za bolji svijet, ali naglašava kako se ona treba odvijati bez nevinih žrtava.

U svakom slučaju, nejasno je kako je uopće moguće izvesti revoluciju bez nevinih žrtava, pa će reformirani RAF-ovci trebati odgovoriti i na to pitanje. No, Subversive Film Festival svoje goste je odabrao na takav način da se pokrije što više područja revolucionarnog i teorijskog djelovanja, pa se treba očakivati ne samo predavanje Karl-Heinza Dellwoa, nego i sociologa Franka Furedija, teoretičara arhitekture Neila Leacha, ali i filozofa Ernesto Laclau, odnedavni političkog savjetnika Huga Chaveza.

Što se konkretnog filmskog programa tiče, koji će s prvom projekcijom u Europi započinjati svaki dan u 14 sati, bit će predstavljeni filmovi karakteristični za 1968. godinu, pa se tako mogu očekivati, između ostalih, filmovi Dušana Makavejeva, Phillipa Garrela i Jean-Luca Godarda. Biranje ove teme za prvi Subversive Film Festival s jedne strane je pak uvjetovano činjenicom kako se ove godine slavi četrdesetogodišnjica studentske pobune, ali i s paralelama koje to vrijeme nosi s našim.

Kao najveća intelektualna poslastica cijelog festivala ipak se čini predavanje Slavoja Žižeka na temu «Boj se bližnjeg svog kao samoga sebe», koje je na rasporedu u četvrtak, 22. svibnja, u 18 sati u Kinu Europa. Jer revolucije svih vrsta su pokazale da se najviše treba plašiti vlastitih ideala, posebno ako se ostvare.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Marijan Krivak objavio knjigu eseja
Film... politika... subverzija?
Subversive film festival posvećen Kini
Kina u fokusu Subversive Film Festivala
'366 rituala oslobađanja' Igora Grubića
Izložba rituala Igora Grubića
Film - godišnji pregled 2008.
Slavoj Žižek: Intelektualni proizvodi su u svojoj biti komunistički
Sarajevo Film Festival seli iz Sarajeva?
Zeleni pločnici, turisti i filmovi u Sarajevu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici