Hulahop ponovo predstavlja Animafest

30.05.2008. Print | Pošalji link

Nakon duljeg vremena polaganog pada, Animafest se u zadnje dvije godine vraća na stare staze slave i kvalitete.

Devedesete su bile teško, postratno vrijeme, pa je osvježenje Animafesta započeto prije nekoliko godina, a zahuktalo se pak prošle, kada je organizaciju ovog svjetski uglednog festivala preuzela tvrtka Hulahop. Nju vode Olinka Vištica i Dana Budisavljević, koje su zanat vođenja festivala ispekle na Motovunu odnosno ZagrebDoxu, te se nova energija i nove ideje vide u ovogodišnjem izdanju, koje će trajati od 31. svibnja do 5. lipnja.

U tih nekoliko dana kratkometražnog izdanja Animafesta Zagreb će ugostiti brojne goste iz svijeta animacije, moći će se pogledati više od 500 animiranih filmova, a pripremljen je i bogat popratni program, u kojem je posebna pažnja posvećena najmlađim gledateljima. Svečano otvaranje dogodit će se pak u kinu pod zvijezdama, odnosno dvorištu Gliptoteke, a program će se odvijati i u kinima Europa, Central i Grič.

Novostima tu naravno nije kraj, pa kako najavljuje umjetnički direktor festivala, Krešimir Zimonić, ove godine će svaki dan festivala imati svoju uvodnu špicu, koje su izradili razni hrvatski animatori.

Osim takozvanog Velikog natjecanja, čijem žiriju predsjeda britanska autorica Joanna Quinn, organizatori ove godine puno očekuju od Studentskog natjecanja. Za nagradu Dušan Vukotić borit će se u njemu 79 filmova. Jedan od ciljeva ovog Animafesta je, osim povratka festivala u središte grada, i približavanje animacije što široj publici.  Izvan natjecateljskih programa na Animafestu će se moći gledati filmovi i na specijalnim projekcijama, od kojih će prva biti baš na otvaranju. Tada će biti prikazan i ovogodišnji dobitnik Oscara za kratkometražni animirani film, «Peća i vuk» redateljice Susie Tempelton.

Također, ovo kratkometražno izdanje značajno je i po tome što je prvo u redovitom izmjenjivanju s dugometražnim, i to u istom, kasnoproljetnom terminu. Prethodno je bilo pomalo zbunjujuće zašto se kratkometražni Animfest odvija u šestom mjesecu, a dugometražni u desetom, no sada se i to usklađuje. Ovogodišnji festival pamtit će se i po tome što je čak pet domaćih filmova u konkurenciji glavnog natjecanja.

Izvan filmskoga dijela, Animafest nudi i nekoliko izložbi, od kojih treba spomenuti onu portugalske animatorice Regine Pessoa, poznate po tehnici graviranja na gipsanim pločama, a koja će se moći pogledati u Kuli Lotrščak. Izložba Prvih dvadeset godina Magde Dulčić otvara se pak 04 lipnja u Galeriji Ulupuh, a na njoj će biti predstavljeni i animirani i strip radovi ove autorice.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Pero Kvesić traži izdavače
U pripremi nova reizdanja knjiga Pere Kvesića
Animafest 2008.
Objavljena monografija oskarovca Dušana Vukotića
Objavljena monografija Dušana Vukotića
Trash Film Festival u Varaždinu
Trash u Varaždinu!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici