Motovun film festival predstavlja 'Tjedan ruskog filma'

03.07.2008. Print | Pošalji link

Sergej Ejzenštajn, Dziga Vertov i Andrej Tarkovski sveto su trojstvo ruske kinematografije.

Svaki od njih bio je revolucionaran režiser u svojem vremenu, a njihovi utjecaji mogu se vidjeti i danas. Ejzenštajnova «Montaža atrakcija» jedna je od prvih teorijskih knjiga o filmu, a njena vrijednost je još veća ako se uzme u obzir da ju je sam režiser sproveo u praksi, pomičući granice filmske umjetnosti koje danas uzimamo zdravo za gotovo. Vertov je također bio proizvod perioda nakon Oktobarske revolucije, a prije početka najgoreg staljinizma, no on se orijentirao na dokumentarno, stvarajući u «Čovjeku s kamerom» instant klasik slikovnog realizma. Nekoliko desetljeća nakon ove dvojice pojavio se Tarkovski, najartističkiji od svih art režisera, čiji radovi i danas izazivaju divljenje ili snažno negodovanje, ali reakcija nikada ne izostaje.

Naravno, osim spomenute trojke ruska je kinematografija ponudila još mnogo zanimljivih autora i filmova, ali je uvijek ostala pomalo misteriozna ostatku svijeta, kao europska verzija Bollywooda. U Rusiji se godišnje snimi više od sto filmova, od kojih su mnogi na domaćem tržištu hitovi, no većina njih rijetko kada bude prikazana izvan granica države.

Kako bi se to promijenilo, barem kada je riječ u Hrvatskoj, Motovun Film Festival ove je godine izabrao Rusiju za zemlju-partnera, pa će deseti, jubilarni Motovun proći i tom znaku. Direktor festivala, Igor Mirković, objašnjava kako je do tog povezivanja došlo zahvaljujući činjenici da Rusi ove godine slave stotu godišnjicu od snimanja prvog njihovog filma, a sve što se tiče Motovuna i Rusije odvijat će se u dva dijela.

Prvo poluvrijeme počinje 5. srpnja u Zagrebačkom kazalištu mladih, gdje će se šest dana prikazivati filmovi iz ruske kinematografije, nastali nakon sloma SSSR-a. Selekciju je napravila Tanja Vrvilo, koja ističe kako se velika većina njih prije nije mogla vidjeti kod nas u kinima ili na videu, s izuzetkom Oscarom nagrađenog «Ispijeni suncem» Nikite Mihalkova.

Naslovi su birani prema kriterijima kvalitete i reprezentativnosti, jer se željelo prikazati informativan presjek ruskog filma u zadnjih petnaestak godina, koji je većinom nepoznat hrvatskim filmofilima, uz nekoliko izuzetaka poput već spominjanog Mihalkova ili Aleksandra Sokurova. Vrvilo kaže kako radovi u ovoj selekciji ipak imaju zajednička nit, a to je propitivanje postsovjetskog nacionalnog identiteta. Otpor prema Zapadu oduvijek je bio konstantna ruske kulture, no svakako je ironično kako su najveći međunarodni hitovi izašli iz Rusije bili filmovi «Noćna straža» i «Dnevna straža», oba jasno inspirirani «Matrixom». Osim nabrijanih akcijskih filmova i sporih drama, u ruskoj kinematografiji se od početka devedesetih iskristalizirao i još jedan dominantan žanr, tvrdi Tanja Vrvilo, a to su filmovi o mladima i za mlade, od kojih vrijedi izdvojiti «Šetnju» Alekseja Učitela i «Crtu» Julije Kolesnik.

U ZKM-u bit će, dakle, projekcije svaki dan od 20 i 22 sata, a drugo poluvrijeme predstavljanja ruskog filma slijedi na festivalu u Motovunu, gdje će se naglasak staviti na svih sto godina stvaranja sedme umjetnosti. Tu selekciju potpisuje Rajko Grlić, koji naglašava kako je u Rusiji film prošao kroz značajne promjene i lomove, te uvijek bio vrlo važna državna stvar.

Uz ovaj program, u predvorju ZKM-a moći će se pogledati i izložba četrdeset ruskih kino plakata, te osamdeset grafika i crteža Sergeja Ejzenštajna, koja je otvorena do 11. srpnja, dakle do kraja ove revije. Izložbu će otvoriti povjesničar Maksim Pavlov, dok će filmove u programu predstavljati kritičarka Irina Pavlova.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Počinje Legendfest 2009.
Zmajevi i vile na Legendfestu
Priče o pohlepi i siromaštvu na ovogodišnjem Motovun film festivalu
Motovun 2009. u znaku recesije i siromaštva
Tabor Film Festival 2009.
Dvorac Veliki Tabor ugošćuje još jedan Tabor Film Festival
Korov je samo biljka na krivom mjestu
Generacijski roman Stele Jelinčić
Film - godišnji pregled 2008.
'Iza stakla' - novi film iza Zrinka Ogreste

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici