U Desiniću počinje još jedan Tabor film festival

07.07.2008. Print | Pošalji link

Nakon jednogodišnjeg izbivanja sa svoje originalne lokacije, Tabor Film Festival svoje šesto izdanje opet predstavlja iz dvorca Veliki Tabor u Desiniću.

Kombinacijom specifičnog izbora lokacije, svojevrsnog zagorskog ukazanja Motovuna, ali i kratkometražnog usmjerenja, Tabor Film Festival zauzeo je autonomnu poziciju među brojnim hrvatskim filmskim festivalima, revijama i danima, koja se prvenstveno oslanja na kvalitetan i jedinstven pristup u izboru tema i programa. Zbog renoviranja svojeg matičnog dvorca, TFF je prošle godine bio u gostima kod Matije Gupca u Stubici, a kako bi se odgovarajuće proslavio povratak, organizatori su pripremili do sada najveći i najduži festival, koji će trajati čak osam dana, do 11. do 19. srpnja 2008.

Natjecateljska konkurencija podijeljena je u međunarodnu i domaću kategoriju, a za nagrade se prijavilo čak 1200 naslova. Na kraju je izabrano tek njih 62 u međunarodnoj, odnosno 19 u domaćoj konkurenciji. Nenad Borovčak, osnivač i direktor ove manifestacije, ističe kako i ove godine o dobitniku barokno nazvane Veronikine lubanje, glavne nagrade Tabor Film Festivala, odlučivati ugledan žiri.

Selektorica Gabrijela Ivanov naglašava kako je ove godine Tabor velikim dijelom obilježen queer tematikom. Takav iskorak za ovaj festival nije ništa neuobičajeno, jer oduvijek je koncepcija podrazumijevala veliku osviještenost u društvenom smislu, te je u programu do sada uvijek pomicao granice. Za Gabrijelu Ivanov je «društvena angažiranost ključna odrednica ideje Tabor Film Festivala, a ove godine je na red došao queer. Tu se posebno izdvaja retrospektiva filmova Mije Engberg, pokretačice Sexy Films Production, koju financira švedska vlada s ciljem snimanja feminističkih pornića.»

Mia Engberg se čini i kao najzanimljivija gošća ovogodišnjeg festivala, a ona će održati i tribinu o svojem radu te biti prisutna tijekom cijelog trajanja Tabora. Gay tematiku nadopunjava još i retrospektiva svjetski poznatog animatora Normama McLarena, koji ovakve motive često ima u svojim filmovima. Tabor također ostvaruje uspješnu suradnju s drugim festivalima u Hrvatskoj i svijetu, pa će tako biti prikazan i presjek ovogodišnjeg izdanja revija amaterskog filma, ali i program «Kurze Berlin» odnosno «Kratki filmovi iz Berlina», s naglaskom na istočnu i zapadnu perspektivu ovoga još donekle podijeljenoga grada.

Zvuci dobre glazbe mogu se očekivati u popratnim programima, a jedan od njih je i Taboroteka, kojom je Nenad Borovčak posebno ponosan. Ovaj program će pak uživo ugostiti izvođače kao što su Stillness, Vuneny, Damir Avdić, Dunja Knebl, koji će svojim nastupima zatvarati svaki dan TFF-a.

AUDIO VERZIJA

(G.D.) 

Pročitajte i ...
Tabor Film Festival 2009.
Dvorac Veliki Tabor ugošćuje još jedan Tabor Film Festival
Film - godišnji pregled 2008.
Uspjesi filma '38 Baba Višnjina ulica'
Film o junacima Baba Višnjine ulice
Mia Engberg: svojim filmovima ne želim napaliti samo lezbijke
Feministica i redateljica Mia Engberg - za dildo spremna!
Počinje tabor Film festival
Počinje lov na Veronikinu lubanju

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici