Vukovar film festival predstavlja filmove podunavskih zemalja

08.07.2008. Print | Pošalji link

Vukovar je mitsko mjesto novije hrvatske povijesti, grad-heroj koji je danas uglavnom zaboravljen.

Naravno, osim kada je potrebno na određene državne praznike položiti vijenac na Ovčari ili teatralno odslušati «Lijepu našu», uvijek s neizbježnom rukom na srcu. U svakodnevici stvari izgledaju drukčije, u Vukovaru vladaju i dalje jake međunacionalne napetosti i segregacija, čime se rijetko tko bavi kada je riječ o predstavnicima službene vlasti. Također, Vukovar je jedan od najskupljih gradova u Hrvatskoj, i to s jednom od najvećih stopa nezaposlenosti, a sve zajedno pruža sliku zaboravljenog grada koji itekako zaslužuje bolje i više.

Zbog toga je prošlogodišnje pokretanje Vukovar Film Festivala izgledalo kao velika stvar, jer se time ovaj grad pokušavao staviti na kulturnu mapu Hrvatske, a ujedno i oživjeti izvana, ako iznutra to još nije moguće. Iako je zapravo bila riječ o reviji filmova distributerske kuće Discovery, a malo manje o festivalu, Igor Rakonić vlasnik rečene tvrtke, ujedno i rođeni Vukovarac, uspio je za VFF dobiti moćnog korporativnog sponzora i priskrbiti pozitivne reakcije. U svakom slučaju, pohvalan je bilo kakav pokušaj revitalizacije kulturnog života na istoku hrvatske. Vukovar je, još uvijek čarobna riječ hrvatskog rječnika, ali ipak tek na određeno vrijeme, i potrebno je ozbiljno razmotriti kolika je njegova prava, a ne samo sentimentalno-marketinška vrijednost.

Toga su, čini se, bili svjesni i u organizaciji ove manifestacije kojoj su se ove godine pridružili mnogi iskusni ljudi poput Olivera Sertića, koji je svoj festivalski zanat izučio na Zagreb Film Festivalu i Reviji amaterskog filma. Sertić je zadužen za odnose s javnošću, ali je figurirao i kao selektor novouspostavljenog dokumentarnog programa, te ističe kako se između prvog i drugog VFF-a broj filmova sa sedam podigao na 51, čime se napustio revijalni karakter ovog događaja.

Još prošle godine se išlo u pravcu pozicioniranja Vukovar Film Festivala kao događaja posvećenog kinematografijama podunavskih zemalja, a ove godine je taj koncept i sproveden. To se, između ostaloga, vidi i u retrospektivi novog rumunjskog filma koja će biti prikazana, a koja uključuje i remek-djela poput «Smrt gospodina Lazarescua» i «Četiri mjeseca, tri tjedna i dva dana», ali i cijeli natjecateljski dio festivala, usmjeren na filmove iz Podunavlja. Naravno, Sertić tu zemljopisnu odrednicu interpretira malo šire, uzimajući u obzir 10 zemalja kojima Dunav teče od Crne šume do Crnog mora, ali i još četiri, poput BiH ili Češke, koje su dio dunavskog sliva. Uostalom, baš kao što i Sarajevo Film Festival svoju glavnu pažnju posvećuje fiktivnoj regiji od Mađarske do Turske.

U Vukovaru još uvijek ne postoji ni jedna kino-dvorana, no organizatori VFF-a su ove godine pronašli još jednu lokaciju za prikazivanje filmova, osim šlepa na obali Dunava, a to je dvorana u obnovljenoj spomen-kući Lavoslava Ružičke. Ona je transformirana u kino s oko 300 mjesta, i to s najboljom tehničkom opremom.

Bez obzira na moguće prigovore o nedovoljnoj profiliranosti Vukovar Film Festivala, koncepciji koja podrazumijeva od svega po malo, što je posebno vidljivo ove godine, Oliver Sertić ističe važnost ove manifestacije u lokalnim okvirima, jer VFF je mjesto na kojemu su neki mladi Vukovarci po prvi puta vidjeli film na velikom platnu.

Sertić također napominje kako je Vukovar odlično mjesto za pokretanje bilo kakvog umjetničkog festivala, s obzirom na svoju povezanost, preko Dunava, s velikim dijelom Europe, od Njemačke do Bugarske. S druge strane tu je i opća umrtvljenost Slavonije kao regije, u kojoj je onda svaki mali pomak primjetan i značajan. U okviru svega toga Vukovar Film Festival promišlja i svoju budućnost, a ovo drugo izdanje smatra se formativnim.

S obzirom na veliki prazan prostor koji se u Vukovaru, ali i šire, ima za popuniti kada je riječ o kulturi i kulturnim manifestacijama, čini se kako je VFF dobro zamišljena ideja. Kada je pak riječ o realizaciji, u jednoj je godini prešao put od revije sedam filmova na riječnom šlepu do festivala s bogatim programom, stručnim žirijem i selektorima. Ipak, prigovori o privatnom Discoveryjevom festivalu i dalje donekle stoje, no Sertić odgovara navodeći i kako je od 51 filma koji će se na VFF-u moći vidjeti tek njih pet u Discoveryjevoj distribuciji.

Od popratnih programa vrijedi izdvojiti radionicu dokumentarnog filma, koja će se održavati za vrijeme trajanja festivala, dakle od 9. do 13. srpnja, a cilj je uključiti lokalni talent u svijet filma, kao i možda stvoriti kontinuiranu školu dokumentarnog filma u Vukovaru.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Počinje drugo izdanje Vukovar Film Festivala
Film - godišnji pregled 2007.
Kreće prvo izdanje Vukovar Film Festivala

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici