55. Festival igranog filma u Puli

17.07.2008. Print | Pošalji link

Ljeto je vrijeme za festivale a 19. srpnja počinje Pula Film Festival, smotra domaćeg filma koja posljednjih godina pokušava biti i internacionalni događaj.

U vrijeme SFRJ Pula je postala jedna od glavnih državnih manifestacija, na kojoj je Tito redovito pušio skupe cigare i gledao filmove, ponekad u društvu poznatih filmskih zvijezda ili državnika. Također, Pula Film Festival i njena glavna nagrada Zlatna arena predstavljale su jugoslavenski spoj Cannesa i Oscara, što je donekle i bilo moguće s publikom od 23 milijuna potencijalnih gledatelja.

Povezanost države i filmske umjetnosti nastavila se i u Hrvatskoj, no ovoga puta na štetu Pule, koja već skoro dva desetljeća postoji kao državni pokazni projekt i mjesto na kojemu filmaši sami sebe, ali i ministra kulture, uvjeravaju kako su umjetnički opravdano spiskali novac poreznih obveznika. Imperativ je Pule da festivala uvijek mora biti, a kako ima godina da domaća filmska produkcija ne proizvede dovoljno uradaka, često se pulski festival održava brzopoteznim prebacivanjem televizijskih naslova na filmsku vrpcu. Forma prije sadržaja i festival prije selekcije.

Kao i svake godine, Pula generira veliki broj priča o zakulisnim igrama, pritiscima na žiri i slavnoj festivalskoj kuhinji, no u dosta slučajeva riječ je tek o medijskom folkloru. Naravno, to ne znači da se nisu ponekad kuhale splačine, no ove godine, sastav žirija donekle ulijeva povjerenje. U njemu su glumica Jagoda Kaloper, akademik Nedjeljko Fabrio, glumac Nikša Kušelj, profesor montaže na ADU Martin Tomić, te filmolog Nikica Gilić. Ova kombinacija različitih generacija i područja interesa unutar filmske umjetnosti zasigurno će rezultirati umjetnički rigoroznijim kriterijima, a Gilić ističe kako mu je ovo prvi puta da će na Pula Film Festivalu biti od početka od kraja. Ovaj festival, smatra Gilić, polako napreduje na bolje «iako je u devedesetima propuštena prilika od njega napraviti ono što je danas u regiji Sarajevo Film Festival».

U Puli ove godine svoje filmove predstavljaju skoro svi relevantni hrvatski filmaši srednje generacije, od konzervativnog Ogreste, srednjostrujaša Brešana i Ostojića, te za hrvatske prilike radikalnih Matanića i Rušinovića. S njima se za pulske Arene natječu još i pomlađeni veteran Tomislav Radić, te Fadil Hadžić s filmom o Vukovaru.

Nikica Gilić najavljuje kako očekuje dosta od svojih kolega iz žirija, jer „nitko od nas ne ovisi o tome tko je bivši ili budući Povjerenik za film.“ Kada je pak riječ o načinu odlučivanja, ocjenjivački sud funkcionira demokratski, što znači da će možda doći i do preglasavanja, ali to nije ništa neuobičajeno ili loše, tvrdi Gilić, te dodaje da je uvijek imao takvo iskustvo pri žiriranju.

S obzirom da je nagrada u Puli nekada mogla od nepoznatoga filma napraviti hit, razumljivo je što neki osjećaju nostalgiju prema tim vremenima, no u komercijalnom smislu, hrvatski film još uvijek ovisi prvenstveno o državi. Ipak, Nikica Gilić tvrdi kako Pula Film Festival još uvijek nosi određenu težinu, s obzirom na veliki medijski interes, spomenute festivalske kuhinje i lobiranje za dobijanje nagrada.

Pedesetpeta Pula se može pohvaliti i posjetom ničim aktualnog Christophera Leeja, koji je vjerojatno kao dio svojeg ljetovanja odlučio posjetiti Jadran, kao uostalom Greta Schacci prošle godine. U borbi za nagrade žestoka konkurencija će biti i u glumačkim kategorijama, pa tako na primjer Ogresta realistično obrađuje napete bračne odnose, dok Matanić odlazi u hrvatsko srce tame – Liku. Gilić tvrdi kako će glumi biti posvećena posebna pažnja pri odlučivanju o Zlatnim arenama.

Ovo izdanje Pula Film Festivala trajat će do 26. srpnja, a Arenu bi uz domaće filmove trebala napuniti i revija stranih hitova, od animiranog „WALL-E“ do drame „Dok vrag ne sazna da si mrtav“ novoholivudskog klasika Sidneya Lumeta.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Nagrađivani 'Kenjac' Antonia Nuića krenuo u kina
Nakon festivala u regiji, 'Kenjac' premijerno u Zagrebu
Stranac - Howard McCain
Svetvinčenat 2009.
Završio Pula film festival 2009.
Pula Film Festival raspodijelio nagrade bez kalkuliranja
Pula film festival nudi ove godine čak 10 domaćih igranih filmova!
Počinje Pula film festival 2009.
Ljetni festivali - da ili ne?
Jan ili Milo, pitanje je sad!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici