Sarajevo Film Festival i dalje najznačajniji u regiji

12.08.2008. Print | Pošalji link

Da je Sarajevo Film Festival najveći i najuspješniji u regiji odavno je postalo činjenica opće kulture.

Svake godine u drugoj polovici osmog mjeseca u glavnom gradu Bosne i Hercegovine mogu se susresti holivudske zvijezde i poznati režiseri u šetnji Baščaršijom u potrazi za najboljim ćevapima, a također se u više od deset različitih programa prikaže sada već bezobrazno veliki broj filmova. Svaka projekcija je manje-više ispunjena, a redovi za ulaznice, kada je riječ o najočekivanijim filmovima, znaju se protezati i po nekoliko stotina metara, dok uporniji imaju običaj pred box officeom – kako ga i Sarajlije zovu - kampirati preko noći. U međuvremenu je postalo jasno da je SFF od malog festivala postao regionalni kulturni događaj, koji svake godine neizbježno raste.

Njegovo četrnaesto izdanje, koje će trajati od 15. do 23. kolovoza, opet donosi neke novosti, uz, naravno, sve uobičajene programe i popratne sadržaje, kojih također ima više nego dovoljno. Ove godine najzanimljivijim se čini projekt «Sarajevo – grad filma», koji još jednom pokazuje kako direktor SFF-a Mirsad Purivatra i njegov tim imaju odličan nos za ono što je popularno i financijski isplativo. U ovom slučaju u pitanju je suradnja s domaćim institucijama i onim međunarodnim, a sve u cilju promoviranja filma, ali i regionalne suradnje. Altijana Marić, zadužena za odnose s javnošću, objašnjava kako je SFF sa ovim jednim udarcem ubio dvije muhe, povezujući se s Vladom federacije BiH, ali i festivalom u Berlinu.

Tijekom proljeća ove godine spomenutih pet kratkih filmova snimano je na lokacijama u Sarajevu, a bit će prikazivani prije glavnih projekcija u kinu Metalac, koje se sa svojih 3000 mjesta, ali i odličnim zvukom i slikom, smatra jednim od najboljih otvorenih kina u Europi. Marić ističe kako je jedan od uvjeta bio da su ekipe filma sastavljene multinacionalno.

Sve to je proizašlo iz prošle godine pokrenutog Talent Campusa, koji SFF organizira u suradnji s Berlinaleom. Ideja iza ovog projekta jest omogućiti mladim filmskim radnicima iz regije susrete s njihovim svjetski poznatim kolegama, čime Sarajevo i Bosna i Hercegovina također potvrđuju i svoju dominantnu ulogu u zemaljama bivše Jugoslavije. Talent Campus i u svojem drugom izdanju ima velika imena na popisu predavača, kao što su Slavoj Žižek, Mike Leigh i Branko Lustig. Uz spomenute, mladi autori će se družiti i s turskim režiserom Nurijem Ceylanom, dobitnikom nagrade za režiju ove godine u Cannesu, za svoju minimalističku obiteljsku dramu «Tri majmuna». Naravno, Talent Campus nije jedini popratni program SFF-a, koji je poznat po tome što veliku pažnju poklanja tome da se gledatelji, a posebno gosti festivala, mogu zabavljati i između, odnosno nakon projekcija. Jedan od njih je i «Kafa sa…» u kojem slavni gosti festivala razgovaraju s publikom.

Ne treba zaboraviti kako je SFF ipak prije svega filmska manifestacija, a već nekoliko godina Regionalna konkurencija najvažniji je njen program, u kojoj se svake godine sve veći broj država natječe za glavnu nagradu - Srce Sarajeva. Pridošlica na 14. SFF-u u ovoj utrci jest Austrija, dok je prošle godine bila Turska, a Altijana Marić kaže kako za sljedeću godinu nemaju planova za širenje, iako tu mogućnost ostavlja otvorenom. Osim tog programa, čije se projekcije održavaju u Narodnom pozorištu, posebno je posjećeno i već spominjano otvoreno kino Metalac, inače službeno nazvano Heineken Open Air, kao pokazatelj odlične sponzorske umreženosti SFF-a. Tamo su se prvih godina prikazivali blockbusteri, no kako je redovita kino-distribucija u BiH u međuvremenu koliko-toliko profunkcionirala, SFF se okrenuo drugoj vrsti filma, pa će se u Open Airu moći gledati nagrađeni filmovi iz Cannesa i Berlina, ali i novi režiserski pothvat Branka Đurića.

Među ostalim programima svakako treba preporučiti Panoramu i Nove tokove, u kojima se mogu uvijek vidjeti novi svjetski art-filmovi, no prava poslastica jest ovogodišnji «Tribute to…», program posvećen najboljim filmovima kontroverznih autora. Do sada su u njemu prikazani, primjerice, filmovi Dušana Makavejeva i Mikea Leigha, a sada je na red došao Todd Haynes, poznat po svojim žanrovski različitim filmovima kao što su oda glam rocku «Velvet Goldmine» i parafraza klasične holivudske melodrame «Daleko od raja». U Sarajevu će po prvi puta biti prikazan njegov cijeli opus, a to uključuje i Haynesov prvi srednjometražni film, zabranjivani «Superstar: The Karen Carpenter Story». U njemu je prikazana tragična priča ove pjevačice koja je umrla od anoreksije. Ono što je nasljednike Karen Carpenter posebno razljutilo, je Haynesova odluka da sve uloge u filmu odigraju lutke Barbie i Ken.

Haynes će biti u Sarajevu za vrijeme cijeloga trajanja festivala, a od slavnih gostiju treba još spomenuti Kevina Spaceya te Charlieja Kaufmana, scenarističkog genijalca koji je napisao «Biti John Malkovich» i «Nepobjedivi sjaj vječnog uma», a na SFF-u prikazuje svoj režiserski debi «Synegdoche, New York». U zvjezdanom društvu, ali i u konkurenciji za Srce Sarajeva, bit će, naravno, i dva hrvatska redatelja, Dalibor Matanić i Goran Rušinović. S obzirom da su hrvatski filmovi proteklih godina uvijek bili nagrađivani na SFF-u, ne bi bilo iznenađujuće da se ta tradicija nastavi i ove godine, i zbog toga jer su oba filma nastala u okviru koprodukcijskog marketa CineLink, koji SFF uspješno vodi već pet godina.

14. Sarajevo Film Festival i dalje pokazuje kako su Bosanci na svaki mogući način izvukli deblji kraj u raspadu Jugoslavije, ali ne i kada je riječ o filmu. Tijekom SFF-a dobitnica Zlatnog medvjeda Jasmila Žbanić će u Sarajevu snimati svoj drugi dugometražni rad, dok je oskarovac Danis Tanović sa svojim glavnim glumcem Colinom Farrellom u međuvremenu otišao na lokacije u Afriku. U skladu sa svojom tradicijom promoviranja domaćeg filma, SFF otvara «Snijeg» mlade sarajevske autorice Aide Begić, koji je proljetos u Cannesu dobio nagradu kritike.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Sarajevo - grad filma

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici