Sarajevo Film Festival seli iz Sarajeva?

19.08.2008. Print | Pošalji link

Redovite posjetitelje Sarajevo Film Festivala ove godine dočekalo je iznenađenje kada su dolazili na njegovo otvaranje.

Oko Narodnog pozorišta, u kojem se prikazuju filmovi natjecateljskog programa, ali i tzv. Festivalskog trga, gdje se održavaju sva druženja sa slavnima koji pohode SFF, mogu se primijetiti novi, zeleni pločnici. Kako taj prizor baš i nije uobičajen u svijetu, uskoro su se za iste zainteresirali i mediji, a nadležne službe su im objasnile kako je riječ o vrlo skupim i kvalitetnim pločnicima, na kojima se zimi ne kliže, što je u Sarajevu prilično važna stvar. No, ako neki već nisu prigovarali cijeni ove neuobičajene građevinske investicije, a ona iznosi pola milijuna maraka, bilo je zato komentara u vezi izabrane boje. I zaista, ispostavilo se kako je mogla biti izabrana i neka druga, možda manje nacionalno označena u BiH.

Što se tiče samoga SFF-a, on je započeo u velikom stilu prikazivanjem filma „Snijeg“ mlade bosanske redateljice Aide Begić, što je ujedno i jedini ovogodišnji film bosanskohercegovačke kinematografije. Na svjetskoj premijeri u Cannesu ovaj je film dobio nagradu kritike, a u Sarajevu je izazvao veliki interes, pa su u međuvremenu organizirane i dodatne projekcije u okviru festivala, iako ga je na otvaranju vidjelo čak 3000 gledatelja. „Snijeg“ nije jedini film za koji se tražila karta više; dapače, može se reći da je teško naći ulaznice za bilo koju projekciju, pa bila to nova komedija Mikea Leigha „Happy Go Lucky“, ili pak nekakav opskurni kratki dokumentarni film. Jednostavno, ljudi žele gledati sve. Među publikom se ove godine može primijetiti i još veći broj stranaca, a manji broj Sarajlija, no na to se nitko ne žali, s obzirom da SFF i pretendira biti međunarodno relevantan. Ipak, iz koje god države bio zainteresirani gledatelj, do ulaznice će mu biti teško doći, iako je festivalska direkcija ove godine organizirala mogućnost kupnje ulaznica sms-om. No, budući da je Eronet, jedan od tri mobilna operatera u BiH, ujedno i jedan od glavnih sponzora, sms-om ulaznice mogu kupiti samo njegovi pretplatnici, dok se one koji to nisu, suptilno ohrabruje da to postanu.

To je samo jedan primjer velike i ponekad uznemirujuće sponzorske umreženosti SFF-a, koja se manifestira na još mnoge načine, no s druge strane treba reći kako ova manifestacija ne bi opstala u ovom obimu, kada bi se oslanjala samo na državni novac. Primjer toga jest i činjenica da je federalno Ministarstvo kulture jednak iznos dodijelilo SFF-u i Danima Matice hrvatske u Mostaru, a kulturni i međunarodni značaj ove dvije manifestacije smiješno je uopće uspoređivati.

Hrvatski filmovi u Sarajevu su rado gledani, ali i rado nagrađivani, pa stoga ne čudi da se s velikim nestrpljenjem iščekuju projekcije filmova Gorana Rušinovića «Buick Riviera» snimljenog prema istoimenom predlošku Miljenka Jergovića koji je svoje oduševljenje već opisao u svojim matičnim novinama, te «Kino Lika» Dalibora Matanića, snimljeno prema romanu Damira Karakaša. Očekuje se da bi ove naše uzdanice mogle pokupiti neke od glavnih nagrada, a do sada, ni jedan film konkurencije nije izazvao preveliko oduševljenje kritike.

Talent Campus i ove godine, u svojem drugom izdanju, privlači pažnju. Riječ je o projektu SFF-a čiji je cilj povezati mlade filmske stvaraoce iz regije. Ekipa predavača i ove godine je više nego ugledna, od Charlieja Kaufmana pa do Branka Lustiga, a jedan od njih je i Slavoj Žižek. Ulazak na njegovo predavanje naplaćuje se 10 KM, što iznenađuje sve one koji su u Zagrebu prisustvovali Subversive Film Festivalu, na kojem je Žižek također održao nekoliko predavanja i sudjelovao u javnim diskusijama, ali besplatno!

Što se tiče medija, ni ove godine ne izostaje maćehinski odnos SFF-a prema pripadnicima lokalne sedme sile, dok su strani novinari privilegirani po svim mogućim pitanjima. Slobodna Bosna, tamošnji ekvivalent Globusa ili Nacionala nema akreditirane novinare, a sve je počelo još lani nakon što se dotični medij raspisao o bizarnim, a možda i ne sasvim zakonitim građevinskim pothvatima direktora SFF-a Mirsada Purivatre. On je pak izazvao veliko čuđenje kada je uoči početka festivala, u intervjuu Dnevnom avazu natuknuo kako bi mogao izmjestiti festival iz Sarajeva. Naime, Purivatrina želja je da se festivalu dodijeli zgrada bivšeg Doma armije, u kojoj su njihovi uredi, pa je spominjanjem «premiještanja» SFF-a vjerojatno želio uputiti diskretnu poruku nadležnima. Ipak, ostaje pitanje kamo bi se to preselio Sarajevo Film Festival? U Motovun?

Prijetnje na stranu, Sarajlije imaju kvalitetan festival koji plijeni pažnju i domaće publike, ali i turista koji žele više od ćevapa i baklava. Što se tiče popratnih događanja, bit će tu i izložba Ede Murtića, na otvorenje koje će stići nitko drugi nego Milan Bandić. Zašto Murtić i zašto Bandić, pitanja su na koja ćemo u idućem izvještaju vjerojatno dobiti odgovor.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Nagrađivani 'Kenjac' Antonia Nuića krenuo u kina
Nakon festivala u regiji, 'Kenjac' premijerno u Zagrebu
Sarajevo Film Festival 2009.
Sarajevo Film Festival ponovo ugošćuje velike zvijezde
'Iza stakla' - novi film iza Zrinka Ogreste
'Iza stakla' - film o ljubavnom trokutu
Direkt slavi stotu epizodu
Fade In slavi 100 epizoda Direkta
Phillipe Bober: 'Filmovi koji se snimaju u regiji, skuplji su od onih koji se snimaju u Tokiju!'
Philippe Bober: Filmska remek-djela ne nastaju ako se čeka državna potpora!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici