Sarajevo Film Festival bliži se kraju

22.08.2008. Print | Pošalji link

Sarajevo Film festival, polako se bliži kraju, a Hrvati se imaju razloga nadati nagradama.

No, ono što čini SFF, je i njegov popratni program, u okviru kojeg je bilo i otvorenje izložbe Ede Murtića, neobično predviđeno za ponoć 20. kolovoza. Iako je novinarima objašnjeno kako je taj kasni sat odabran zbog «boljeg ugođaja», čini se da je razlog ipak bio nešto drugo. Naime, Milan Bandić i bosanskohercegovački ministar kulture
Emir Hadžihafisbegović, bili su prije otvorenja izložbe u Zenici na nogometnoj utakmici novog selektora Bosne i Hercegovine, Ćire Blaževića, pa se ubrzo pročulo da je upravo to razlog za kašnjenje. Je li razloga bilo još, nismo uspjeli saznati, no lijepo je vidjeti kako Milan Bandić utječe na kulturni i sportski život Bosne i Hercegovine.

Što se tiče programa konkurencije, «Kino Lika» Dalibora Matanića i «Buick Riviera» Gorana Rušinovića prihvaćeni su vrlo dobro, s tim da se onaj prvi smatra favoritom za nagrade, posebno one glumačke, dok je Rušinovićev film sporog tempa plijenio vizualnim dojmom za što su zaslužni direktor fotografije Ivan Martinović, ali i redatelj koji je po vokaciji slikar. Kada su u pitanju strani filmovi, sarajevska publika emotivno je reagirala na izraelski animirano-dokumentarni «Valcer s Bashirom» s radnjom kojeg su suosjećali prisjećajući se vlastitih ratnih strahota.

Zaštitni znak Sarajevo Film Festivala je i događaj koji se naziva «Kafa sa…» javni intervju s poznatim gostima, a jedan od njih bio je i britanski režiser Mike Leigh koji je pokazao vrlo malo strpljenja za okupljenu publiku. Najprije je ljude u prvim redovima upozorio da prestanu pričati, jer će se u suprotnom on sam ustati i otići, a zatim je jednu djevojku koja mu je postavila nepametno pitanje nazvao – glupom, no Leigh je na kraju ipak uspio izdržati predviđenih sat vremena «kafenisanja».

Oskarovac Danis Tanović također je našao način da bude dijelom Sarajevo Film Festivala, doduše ne zahvaljujući sedmoj umjetnosti. Ovaj redatelj koji je odnedavno potpredsjednik političke stranke maštovitog naziva Naša stranka, vodio je goste SFF-a u obilazak bosanskohercegovačkog gradića Rudo, gdje na Drini plovi njegov drveni brod. Nema dvojbe, na Sarajevo Film Festivalu, zaista se moglo naći po nešto za svakoga.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Nagrađivani 'Kenjac' Antonia Nuića krenuo u kina
Nakon festivala u regiji, 'Kenjac' premijerno u Zagrebu
Sarajevo Film Festival 2009.
Sarajevo Film Festival ponovo ugošćuje velike zvijezde
'Iza stakla' - novi film iza Zrinka Ogreste
'Iza stakla' - film o ljubavnom trokutu
Direkt slavi stotu epizodu
Fade In slavi 100 epizoda Direkta
Phillipe Bober: 'Filmovi koji se snimaju u regiji, skuplji su od onih koji se snimaju u Tokiju!'
Philippe Bober: Filmska remek-djela ne nastaju ako se čeka državna potpora!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici