Trash Film festival – od 'Ružičaste mrkve' do horror 'Pornića'

10.09.2008. Print | Pošalji link

Sve do posljednjih desetljeća prošloga stoljeća, kvaliteta se umjetničkih djela mjerila njihovom više-manje arbitrarno procijenjenom umjetničkom vrijednošću.

No, s proklamiranim, premda ne i ostvarenim ‘krajem velikih ideologija’, a još i više s postmodernističkim relativizmom počelo se događati nešto koliko zanimljivo, toliko i naizgled proturječno. Naime, ne samo u krugovima nekih specifičnih publika, nego čak i među teoretičarima umjetnosti sve se više prepoznaju kvalitete djela koja su, iz tradicionalističke perspektive gledano – bezvrijedna.

Nastaju tako pojmovi ‘campa’, a potom i ‘trasha’. Njih je, doduše, teško precizno definirati, ali bi se, krajnje pojednostavljeno, moglo reći kako je riječ o žanrovima koji uključuju djela koja su toliko ‘loša’, da su u najmanju ruku zabavna, a, u smislu određenih subverzivnih kvaliteta, možda čak i ravnopravna radovima iz općeprihvaćenog kanona. Postoji, naravno, razlika između naknadno prepoznatog, a u svojoj izvornoj ideji nenamjernog ‘trasha’ i novijih radova, koji razne klišeje ironiziraju potpuno svjesni žanra o kojem je ovdje riječ. Ovim potonjima posvećen je, između ostalog, i Trash Film Festival, koji se i ove godine održava, posve primjereno, u ‘gradu baroka i cvijeća’ – Varaždinu.

U svom ovogodišnjem, trećem izdanju, ova manifestacija, čiji je zaštitni znak Zlatna motorka, oblikovana u čast kultnog ‘trash’ naslova ‘Teksaški masakr motornom pilom’, u osnovi ne donosi bitnijih noviteta u odnosu na prethodne festivalske godine. Koncepcija, koja, kako kaže direktor Trash Film Festivala Jurica Hižak, uključuje ‘zabavne filmove, koncerte i predavanja’ nije mijenjana, pa je tako nov samo žiri, u kojem ovaj put sudjeluju Kristijan Milić, Mario Kovač i Dubravko Mataković.

Premda organizatori festivala nisu skloni precizno definirati svoje poimanje ‘trasha’, određene programske smjernice ipak su prepoznatljive iz činjenice da su odabrani filmovi podijeljeni u četiri skupine – borilački, akcijski, horror i SF. Priređivači su se usredotočili upravo na te žanrove, ‘s obzirom da su oni najviše eksploatirani 1950-tih i 60-tih godina, a zanimljivi su jer je u njih potrebno uložiti dosta energije u efekte, masku i scenografiju, pa su se upravo na njima poskliznuli mnogi redatelji niskobudžetnih filmova, što je rezultiralo smiješnim radovima’. Današnji ‘trash’ filmovi stoga su, izravno ili neizravno, posveta upravo pedesetim i šezdesetim godinama prošloga stoljeća, pri čemu baratanje stereotipnim žanrovskim obrascima otvara prostor za koliko ironično, toliko i kreativno poigravanje filmskim klasicima.

Istovremeno, dok su žanrovske ladice relativno jasno odijeljene, nije napravljena na filmskim festivalima inače uobičajena razdioba radova s obzirom na njihovo trajanje. Jedni uz druge tako se nalaze dvominutni filmovi i oni koji traju i preko pola sata. Jurica Hižak, međutim, ne smatra da su time pojedini autori dovedeni u neravnopravan položaj, ‘jer žiri ocjenjuje originalnost, efekte, priču i ideju, a trajanje filmova izbor je svakog pojedinog autora’.

Detalji o pojedinim novim naslovima, uključujući i one već dobro znanih festivalskih gostiju, poput lanjskih laureata braće Pejić, zasad nam nisu poznati. No, već je i iz sâmih naslova moguće zaključiti kako ovih dana u Varaždinu neće biti dosadno. Ipak, Jurica Hižak računa i na faktor iznenađenja, pa tako ni od njega nismo uspjeli doznati više o tome što se krije iza, recimo, ‘Pornića’, što ovdje nije žanr, nego naslov jednog horrora, dok nam je o borilačkom filmu ‘Ružičasta mrkva’ otrkio tek da se u njemu pojavljuju gay nindže. Filmovi, međutim, nisu jedino što će od 11. do 13. rujna biti ponuđeno publici u varaždinskom Multimedijalnom centru Kult. Jer, osim filmova u kino dvorani, bit će tu i koncerti na obližnjem parkiralištu, među kojima i onaj po tko zna koji put od mrtvih uskrslog sastava ‘Neki to vole vruće’, te nastup zemunskog benda ‘Guns N'Roses Real Tribute’. K tome, posljednjeg će festivalskog dana biti upriličena i dva vrlo ozbiljna predavanja, jedno o ‘Stereo vidu i 3D slici’, a drugo o ‘Utjecaju gravitacije na izgled i seksualno ponašanje paukova’.

Iako je Trash Film Festival nesumnjivo bitno pridonio ne samo popularizaciji ‘trasha’, pa i potaknuo novo stvaralaštvo na tom području, daljnji život na njemu prikazanih filmova uglavnom i nije osobito spektakularan, te se svodi na povremena gostovanja na sličnim manifestacijama i revijama. Usprkos tome, Jurica Hižak i dalje smatra kako se ‘trash’ umjetnosti u Hrvata smiješi neka potencijalno bolja budućnost, ‘jer se još nisu našli producenti i distributeri koji bi prepoznali tržišnu vrijednost tih filmova’. Pritom podsjeća da su DVD izdanja filmova Bore Leeja ‘U kandžama velegrada’ i ‘Čuvaj se sinjske ruke’ pripadaju među najtraženije naslove u hrvatskim videotekama.

A kad je već riječ o Bore Leeju, on je i ovaj put, treću godinu za redom, glavna zvijezda varaždinskog festivala. Premda je njegov status ikone hrvatskog ‘trasha’ neupitan, ipak nas je zanimalo zbog čega se nije dovelo i neku drugu ‘zvijezdu’, ili je barem pokušalo stvoriti. Jurica Hižak, međutim, tvrdi da je Bore Lee i dalje jedini domaći ‘trash superstar’, pa je možda i bolje ne forsirati da se umjetno napravi neka druga zvijezda.

Bilo kako bilo, program Trash Film Festivala uključuje i premijeru novog filma Bore Leeja ‘Maskirani pljačkaš’. Inače, čitav se festival održava od 11. do 13. rujna u varaždinskom klubu Kult, pri čemu se filmovi u konkurenciji bore za ukupno pet Zlatnih motorki. Po jednu će žiri dodijeliti najboljim naslovima u kategorijama horrora, SF-a, borilačkog i akcijskog filma, dok je peta rezervirazna za nagradu publike.

AUDIO VERZIJA
 
(T.M.)

Pročitajte i ...
Trash u gradu baroka i cvijeća

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici