DVD 'Best of the Best' produžio trajanje Revije amaterskog filma

26.04.2007. Print | Pošalji link

I dok je sva pažnja kulturnih alternativaca, ali i onih koji to nisu, usmjerena na spašavanje kina Europa, jedan, možda još zanimljiviji prostor nedavno je ponovno otkriven javnosti.

Možda i posljednji put prije nego ga Kinematografi prodajom pretvore u kakvo shopping svetište, kino Central ove je godine bilo domaćin šeste Revije amaterskog filma. Pokazavši se kao idealna lokacija baš za festivalske projekcije RAF-ovog reda veličina, Central možda nije ponudio najsavršeniji zvuk i sliku, no bio je mjestom susreta svih koji za snimanje svog filma ne očekuju džeparac Ministarstva, niti smatraju potrebnim na zidu imati uokvirenu diplomu ADU.

Filmske amatere, baš kao i sve ostale, koji se nečime bave neprofesijski, prema tom mediju pokreće ljubav i želja da se nešto radi. U sedam dana trajanja RAF-a prikazano je više od 200 naslova, i to, kako već biva u amaterskom svijetu, od loših pa do vrlo dobrih ili odličnih, što svojim odabirom potvrđuje publika. Ove godine RAF je selekciju najboljih proširio i na DVD izdanje "Best Of The Best, RAF 2002.- 2006.", koje se, iako na koncu odabrano ukusom organizatora, mahom preklopilo i s ukusom publike. Oliver Sertić, uz Hrvoja Laurentu i Vanju Daskalović jedan od troje glavnih organizatora, amatersku scenu poznaje u dušu, pa može i primjetiti koliko ista stagnira ili napreduje. "Autori koji konstantno šalju filmove, najviše i napreduju. Mi, naravno, pamtimo ta imena", kaže Sertić.

Spomenuvši kako materijala, upravo zbog novih tehnologija ima sve više i više, Oliver Sertić ujedno i najavljuje kako će RAF ubuduće ipak vršiti svojevrsne predselekcije. One će se odvijati u RAF-ovim podružnicama diljem Hrvatske koje će same odlučivati što na koncu slati na festival u Zagreb. Dosadašnji pristup, osim što zaista jest vrlo demokratski, možda je otuđio dio posjetitelja na samome festivalu, jer za neke slabije radove ipak treba puno ljubavi i živaca da bi se odgledali. Možda je i to razlog činjenici da Reviju amaterskog filma uglavnom zaobilaze profesionalci iz struke, dakle filmaši, ali i kritičari. "Dođu i dolaze sve češće", tvrdi Sertić, "ali istina je da ne dolaze kao na druge festivale. Možda je razlog tome što nema selekcije, jer tada treba imati strpljenja za proučavanje kataloga i naslova koji bi možda bili dobri za gledanje".

Jedan od utega RAF-a, koji samo doprinosi neopravdanom izostanku profesionalaca, jest i u nas stereotipno gledanje na pridjev "amaterski", čime se odmah podrazumijeva da je nešto loše. Međutim, dobrih filmova na RAF-u ima, a jedan od tih selektiranih destilata, i to onaj za čak pet godina festivala sveukupno, jest i upravo objavljeni dvostruki DVD "Best Of The Best". Na dva diska RAF-ovog četverosatnog DVD-a nalazi se 27 naslova iz šest zemalja podijeljenih prema ključu igranih, animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i glazbenih filmova. Iz petogodišnjeg programa izdvojene su neke već slavne festivalske uspješnice poput "Alkohola" Krune Janeša, dokumentarca o učincima opijanja i "Rijetkih istarskih životinja", parodije u produkciji legendarnog Dr. Frica i Ptice iz KUD Idijota. Uvršteni su i radovi talentiranog Luke Hrgovića, te pravi mali underground hit, "Dobro jutro maligna ćelijo" Marina Maleševića iz novosadskog Filmskog fronta.

Oliver Sertić napominje kako je organizatorski trojac selekciju odlučio ipak odvojiti od one godišnje, koju za svako izdanje bira publika. Razlog je u očekivanim ocjenama publike koja ne krije žanrovske sklonosti, pa tako igrani i dokumentarni program u pravilu pozicioniraju najviše, dok primjerice, eksperimentalni program redovito počaste najnižim ocjenama. Spasivši eksperimentalu od propasti, ostatak izbora ipak se poklopio s onim najgledanijim i najpopularnijim naslovima RAF-a.

Uz financijsku podršku magazina "BUG", DVD "Best Of The Best, RAF 2002. - 2006." izdao je Discovery Film & Video. Sertić kaže kako izdavača nisu birali slučajno, iako je prije bilo pokušaja da se barem godišnja "best of" selekcija učini dostupnom. 2004. godine tako je slično VHS izdanje izašlo uz podršku Zauder Filma, no sa DVD izdanjem nije bilo sreće. "Godišnja selekcija izdavačima jednostavno nije sexy", kaže Sertić, pa je DVD tako postao petogodišnji presjek. Sa Discoveryjem su, tvrdi, jako zadovoljni, jer tome izdavaču ne smeta i politika RAF-a da filmove iz godišnjih selekcija punudi javnosti na internetski download. Kod staromodnijih izdavača i sama pomisao kako se dijelovi programa koje objavljuju na mreži slobodno distribuira, izazvala bi, ako ne ništa, manji slom živaca. Kod distributera "Taxidermije", ali i RAF-ovog DVD-a, koji se može naći u videotekama i kupiti u multimedijskim odjelima knjižara, to nije slučaj. "To što smo išli na Discovery Film & Video nije slučajno. Oni su trenutno jedini neziheraški filmski izdavač u Hrvatskoj, spremni su uzeti film ako je dobar, iako možda nije komercijalno isplativ. Neki filmofili razvit će se za par godina upravo zato jer postoji jedan takav izdavač", tvrdi Sertić. Kupnjom ovog DVD-a, ali i plaćanjem downloada na MaxTV-u gdje će također biti ponuđen, zapravo podržavate sva buduća održavanja festivala, jer će se u tom smjeru slijevati sva sredstva od prodaje.

RAF, koji je u prijašnjim prilikama dizao prašinu jer je puštao i pornografske materijale, za iduću godinu također priprema malu medijsku bombu - program amaterskih ratnih filmova u kojemu će pokazati materijale snimljene o proteklom ratu, a sve u čast pokojnom Stjepanu Sabljaku koji je priču pokrenuo svojim filmovima "U okruženju" i "U okruženju 2". Da je živ i Sabljak bi možda bio smatran zvijezdom koju je kreirao RAF, jer su upravo zahvaljujući njemu, imena poput Svena Skamine ili Bore Leeja poznata pratiteljima amaterske underground scene. Koliko je istine u kuloarskim pričama o tome kako se jedna od tih zvijezda, sinjski majstor borilačkih vještina Bore Lee, prilično uobrazio te za svoje intervjue u medijima traži novac? "Istina je", kaže Sertić, "ali povlače ga mediji već četiri godine i on od toga nema ništa. Treba reći da Bore Lee živi vrlo siromašno, trenutno mu je isključen telefon. Od sve te energije koju ulaže u snimanje filmova, trebao bi dobiti nešto zauzvrat kako bi mogao pristojno živjeti. Revija amaterskog filma svaki put kad ga pozove u goste, daje mu novac, zato što želimo pomoći tom čovjeku".

Bore Lee nije uvršten na RAF-ov "Best of the Best" DVD, što je možda i dokaz kako mu ovakav oblik promocije više i ne treba. Slično vrijedi i za Svena Skaminu, zbog kojega je i izmišljen RAF-ov program "18+", samo za naslove eksplicitnog sadržaja. On uskoro izdaje svoj vlastiti DVD fanzin "Poskok", a ove je godine uz jednako eksplicitnog Josipa Viskovića pobrao ovacije publike. Dvostruki DVD pokušava tako upoznati javnost s nekim drugim imenima, ali i produžiti trajanje samog festivala sa sedam dana na neograničeno, koliko već traje život DVD diska u videotekama ili prodavaonicama. Iako je sličan poduhvat već izmaštan i zamišljen od drugih festivala, no nikad nije realiziran, ispada da je RAF i u ovome bio prvi. Cjeloviti popis filmova, kao i download ovogodišnje amaterske berbe, potražite na web stranici.

Pročitajte i ...
Pula film festival nudi ove godine čak 10 domaćih igranih filmova!
Počinje Pula film festival 2009.
Kradljivac uspomena - Vicko Ruić

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici