Novi ravnatelj Animafesta: 'Nisam glasao u izboru za sebe samoga!'

18.01.2007. Print | Pošalji link

Animafest je «oduvijek bio komunikacija Zagreba i svijeta», tvrdi njegov novi umjetnički ravnatelj.

Kao komunikacijski kanal između Zagreba i svijeta, Animafest je u posljednje vrijeme imao određenih smetnji, poput konfuznog dvostrukog termina održavanja. Krajem prošle godine Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma, u sastavu Pavao Štalter, Mato Kukuljica, Darko Kreč, Milan Blažeković, Simon Bogojević Narath, Vedran Mihletić i Krešimir Zimonić, raspisalo je natječaj za pozicije umjetničkog ravnatelja i izvršnog organizatora.

Na press konferenciji Vijeća, održanoj 17. siječnja, Krešimir Zimonić predstavljen je kao novi umjetnički ravnatelj Animafesta, izabran od Vijeća kojem je sam član. Po Statutu Animafesta za takvu odluku nema nikakvih prepreka, jer, kako Zimonić tvrdi, osobno nije sudjelovao u glasanju za sebe samoga. Odluka o njegovu izboru donešena je još prije božićnih blagdana, ali je u javnost iznešena tek na spomenutoj konferenciji. Za istu poziciju kandidirala se i Margit Antauer Buba iz Koncertne direkcije, koja je od 1992. godine organizacijska direktorica Animafesta, no omjer glasova bio je šest prema nula u Zimonićevu korist. Koncertna direkcija također nije dobila niti jedan glas u izboru za izvršnog organizatora, nego je, s četiri glasa, izabrana tvrtka Hulahop. Nju vode Olinka Vištica i Dana Budisavljević.

O načinu izbora organizatora Zimonić kaže kako se prvo bira umjetnički ravnatelj, a onda dotični može članovima Vijeća predložiti prihvaćanje ponude koja je «najbliža onome što bi on želio». Konačna odluka je ipak na Vijeću, koje sve odluke donosi tajnim glasanjem. Može se, dakle, zaključiti kako izbor organizatora nije sporan, no dvojbe se pojavljuju oko etičnosti izbora Zimonića na mjesto umjetničkog direktora. Protukandidatkinja, gospođa Antauer, izbor Zimonića pripisuje činjenici da su članovi Vijeća u svojoj odluci «preferirali struku»: »Ne dolazim direktno iz te profesije, iako imam debelog iskustva na radu u animaciji, što, na koncu konca, dokazuju mnogi pozivi iz svijeta koje sam dobila za sudjelovanje u raznim žirijima.» Vijeće je smatralo da koncepciju koju zastupa Margit Antauer treba mijenjati: «Nisam sretna, jer sam ovaj festival živjela deset godina, ali život ide dalje.»

Antauer ovu odluku Vijeća pripisuje zastarjelom Statutu festivala prema kojem je Zimonić izabran. Dodaje kako je i Ministarstvo kulture svjesno manjkavosti dokumenta koji očito dopušta da Vijeće koje odlučuje o novom umjetničkom ravnatelju izabere tog istog ravnatelja - iz vlastitih redova. Pomoćnik ministra Bože Biškupića, Srećko Šestan, dao je do znanja Vijeću da bi bilo najpametnije promijeniti Statut festivala, koji datira još iz 1974. godine. «U Statutu nigdje ne piše može li član Vijeća glasati sam za sebe, no u principu je potpuno jasno. Pitanje je morala da se prvo makneš, pa onda glasaš za sebe. To je individualna stvar svakog pojedinca», ogorčena je Buba Antauer.

Krešimir Zimonić, međutim, mirne je savjesti i tvrdi kako po njemu ovaj svojevrsni «samoizbor» nije stvar morala. Ističe svoje dvojbe oko javljanja na natječaj za izbor umjetničkog direktora, no one se nisu ticale toga da li se javiti, nego kada. Odluku je vagao tri-četiri tjedna, za to vrijeme praveći zabilješke o svojim idejama u vezi Animafesta. Također, u proteklom mandatu Vijeća nitko se nije javio na natječaj za umjetničkog ravnatelja, te Zimonić dvoji nije li se možda još prije trebao javiti. Za njega se «više radilo o tome zašto to ne želi prihvatiti, nego je li cijela situacija etična». Pripadnost Vijeću također ne smatra upitnom, jer je u njega bio predložen i član je već 16 godina, što za njega predstavlja «svojevrsnu čast». Službenu ostavku nije podnio, jer bi bila «provedena tek za dva-tri mjeseca», ali je svojom voljom apstinirao od glasanja. Vijeće Animafesta je za njega «radno tijelo, koje na neki način upravlja festivalom» i samim tim što se prijavio za mjesto umjetničkog ravnatelja smatra kako je implicitno tražio izuzeće, jer sam nije ni tražio da bude član Vijeća.

Zimonić, izabran doista prema proceduri koja je, blago rečeno, takva kakva jest, ima u planu maknuti Animafest «iz školjke Lisinskog», u želji da festival «zaživi s cijelim gradom, od Jaruna do Maksimira», a volio bi da otvorenje postane «velika fešta» na Trgu Bana Jelačića. Gospođa Antauer drži da Animafest tako gubi svoj štih: «Ukoliko se mijenja koncepcija, ukoliko se odlazi u druge prostore, ukoliko se od festivala, kao što je netko rekao, želi raditi vašar otvaranjem i zatvaranjem na Trgu, onda mi se čini da se radi nešto što već postoji na masi drugih festivala.» Novoizabrani umjetnički ravnatelj misli drukčije; za njega «festival prvenstveno ostaje umjetnički», želi proširiti program popratnim sadržajima, te ga smjestiti u prostore u gradu, poput kina i galerija. Odlučno demantira da od Animafesta želi napraviti vašar, naglašavajući kako u njegovim idejama «nema komercijalnih elemenata, a niti će se tu išta kupovati ili prodavati».

Vašar ili ne, saznat ćemo u listopadu ove godine, kada se održava sljedeći Animafest. Zimonić upozorava da su posljednjih godina festivali animiranog filma pokrenuti u Ljubljani i Beogradu, te da «ne možemo spavati na lovorikama, jer smo dosad bili najbolji», a želja mu je da svi koji su i ranije radili na organizaciji Animafesta surađuju i dalje. Odbijena Antauer pak izjavljuje kako «njima svoju suradnju nuditi neće, ali pretpostavlja da će nova ekipa okupljena oko festivala biti dovoljno razborita da joj se obrati za pomoć».

Za izbor izvršnog organizatora, na natječaj su se prijavili Propeler film Borisa T. Matića, Koncertna direkcija, te Hulahop, mlada tvrtka osnovana u travnju 2006., koju čine Olinka Vištica (a ne Alenka Višnjić kako navodi jedan dnevnik), te Dana Budisavljević, Mirna Belina, Marina Kožul, Sanja Grbin i Vanja Kaluđerčić. Hulahop, koji u sebi objedinjuje producentice uspješnih festivala poput ZagrebDox-a, 25FPS-a i Motovuna, da spomenemo samo neke, pobijedio je u glasanju s četiri glasa. Tek dva glasa dobio je Boris T. Matić, dok je Koncertna direkcija, organizator Animafesta posljednjih petnaest godina, ostala bez ijednog glasa podrške.

Ravnatelj i organizator imaju mandat u trajanju od četiri godine, a jedan od prioriteta mladih organizatorica je, kako tvrdi Olinka Vištica iz Hulahopa, «marketinški ojačati festival». Iako se čini da Zimonić svojim idejama ulazi u područje organizacije festivala, Vištica se nada dobroj suradnji i s Vijećem Animafesta i s ravnateljem Zimonićem. O detaljnijim planovima za sada ne želi govoriti, jer misli da je prerano. Sve ideje i vizije smatra legitimnim, a puno toga će se realizirati ukoliko se usklade operativne i umjetničke ideje. «Mislim da o svemu treba detaljnije razgovarati kada, u novom sastavu, napravimo prvo izdanje Animafesta, pa će rezultati najbolje govoriti o zamišljenim programima», izjavila je Olinka Vištica.

Zaključno još treba dodati kako Hulahop želi kroz reanimiranje Animafesta doprinijeti i razvoju domaće produkcije, te vratiti festivalu staru slavu. Čini se da su Hulahop djevojke jedine ušle u cijelu priču bez ikakvih sumnji u motive i moral, ne oslanjajući se na pomalo upitan način djelovanja festivalskog Vijeća. Procedura je, nema sumnje, čista, kao što je bio čist i slučaj kad je bivši umjetnički ravnatelj Joško Marušić bez krzmanja i moralnih dvojbi u program prijavio svoj autorski rad te, možda i ne iznenađuje, na kraju dobio posebnu nagradu žirija. «Govoriti o etici na ovim našim prostorima ja ne bih», kaže Margit Antauer, jasno sažimajući slučaj bez obzira na svoju donedavno involviranu poziciju. Festivalu pak želimo da svojim uspjehom i nužnim promjenama ovakve tvrdnje u budućnosti odlučno demantira.

Pročitajte i ...
Pokreće se Festival hrvatskog animiranog filma
Hrvatski animatori dobivaju svoj festival
HTV-ov natječaj za otkup dokumentarnih filmove ne krije želju za eksploatacijom
Natječaj HTV-a traži neograničena prava u vremenu, prostoru i mediju na dokumentarne filmove!
Animafest 2009 - izdanje dugometražnih naslova
Animafest u znaku 'umijeća mogućeg'
Motovun slavi deseti rođendan
Motovun film festival slavi 10 godina postojanja
Status žena u animaciji se mijenja na bolje
Priit Pärn - dobitnik Animafestove nagrade za životno djelo

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici