Počinje četvrti Festival eksperimentalnog filma

22.09.2008. Print | Pošalji link

Četvrti Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa, popularni 25FPS, počinje 23., a trajati će do 28. rujna.

Riječ je o jednoj od najzanimljivijih manifestacija ove vrste, koji se od drugih festivala izdvaja na više načina. Prvi je svakako izbjegavanje forsiranog glamura i opsesije slavnim gostima, dok je drugi činjenica da se na 25FPS-u najviše pažnje i energije posvećuje filmovima i njihovoj prezentaciji, a ne korporativnim sponzorima i njihovim reklamama. Treći, a i najvažniji, jest odnos organizatora festivala prema publici, kojoj je omogućen besplatan ulaz na sve projekcije, kao i raznolik i kvalitetan program filmova koje inače ne bi bili u prilici vidjeti.

Zahvaljujući svemu tome, Festival eksperimentalnog filma je u četiri godine postojanja stvorio zavidnu bazu među zagrebačkim filmofilima. Također je izazvao i interes u međunarodnim krugovima, pa tako ove godine ugošćuje oko četrdeset kritičara, kustosa, producenata i filmaša koji se bave eksperimentalnim filmom, formom koja po definiciji ne ulazi u holivudski, igranofilmski mainstream, ali svojom inovativnošću svakako unapređuje audiovizualne medije.

Da se među ovim radovima, koji namjerno iskaču iz norme, može naći mnogo toga zanimljivog shvatila je i domaća publika, koja je do sada u prilično velikom broju pohodila festival, što Mirna Belina, jedna od organizatorica 25FPS-a, ističe kao  iznimno važan uspjeh: «Nama se od početka činilo kako je svaka osoba koja dođe jednako vrijedna. Cilj je bio okupiti ljude koji su inače zainteresirani za eksperimentalni film, ali stvoriti i novu, mladu publiku. I već prve godine se na otvorenju pojavilo oko 600 ljudi u toj velikoj dvorani, što je broj koji imamo i danas». Dvorana o kojoj je riječ je kino Studentskog centra, u kojem će se i ove godine prikazivati najveći dio programa. Besplatan ulaz na 25FPS ostaje u svakom slučaju jedan od prioriteta organizatora, koji inače, za razliku od brojnih drugih festivala, ne razmišljaju o pronalaženju korporativnih sponzora, a budžet osiguravaju od Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra i Ministarstva kulture.

Kad je riječ o 25FPS-u i tome koliko što košta, obavezno se mora napomenuti kako ovaj festival nema običaj puštati filmove u DivX-u ili sa DVD-a, te dosta pažnje poklanja tehničkoj realizaciji projekcija, što nije nimalo jeftino. Prošle godine su, primjerice, iznajmili poseban 16-milimetarski projektor kakav se u Hrvatskoj uopće ne može naći, kako bi filmove Kennetha Angera prikazivali u njihovom originalnom formatu. Ove godine su pak osmislili još jedan ambiciozan program, kakav do sada kod nas nije viđen, a to je «Expanded Cinema». To su svojevrsni koncertni performansi proširenog filma, na kojima će nastupiti audiovizualni kolektivi koji su filmsko platno nadopunili izvedbom uživo, kroz kombiniranje filma, glazbe i igre svjetla.

Tijekom tri večeri u Teatru &TD publici će se predstaviti nizozemski trio Telcosystems, francuski improvizatori LAFOXE, te njemački eksperimentalni duo Incite, a sve u cilju razotkrivanja brojnih mogućnosti kombiniranja slike i zvuka. S druge strane, jedan od naglasaka ovogodišnjeg izdanja festivala je i na austrijskoj filmskoj avangardi, o kojoj će biti objavljen i zbornik tekstova, za koji je uvodnik napisao poznavatelj ovog filmskog fenomena Gerald Weber. Svi oni koji su u rukama imali odlično opremljene i iscrpne kataloge 25FPS-a, te njihova prijašnja izdanja, znaju kako se i od ove knjige može očekivati najbolje.

U natjecateljskoj konkurenciji, koja je ove godine podijeljena u pet tematskih programa, prikazuje se sveukupno 41 film. Među njima, kao i svake godine, mogu se naći i domaći naslovi. Belina naglašava kako je hrvatski eksperimentalni film, suprotnim mišljenjima unatoč, još uvijek prilično živahan, pa će u konkurenciji za nagrade biti prikazani radovi Ane Hušman i Željka Sarića. Tu nije kraj domaćem eksperimentalnom filmu na četvrtom 25FPS-u, jer će također biti prikazan i program «Focus on Croatia», s prvijencima mladih autora, ali i radovima već etabliranih eksperimentatora. Osim toga će se moći pogledati i retrospektiva Ivana Ladislava Galete, a još jedna filmska poslastica jesu i projekcije u okviru programa Kino 23, u kojem se prikazuju dugometražni filmovi. Ovaj put najzanimljivijim se čini prvo hrvatsko prikazivanje kultnog «Eraserheada» Davida Lyncha s 35-milimetarske vrpce, kao i restaurirana verzija francuskog klasika «Playtime» Jacquesa Tatija.

Od ostalih programa vrijedi spomenuti i one koji će se baviti arhitekturom u eksperimentalnom filmu, te «O silovanju oka», u kojem će se moći vidjeti filmovi poznatih književnika poput Jeana Geneta i Samuela Becketta. Svaki dan za vrijeme trajanja ove manifestacije u 14 sati vodit će se javni razgovori u kafiću &TD-a.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Tri djevojke bez revolvera: 25 FPS slavi petoljetku
25 FPS - peti put
Film - godišnji pregled 2008.
Austrijska avangarda u Zagrebu
Počinje četvrti 25FPS
Film - godišnji pregled 2007.
Matthias Mueller zvijezda eksperimentalnog filma
25 FPS 2007.
Eksperimentalni 25 FPS po treći i veći put među Hrvatima
Novi ravnatelj Animafesta: 'Nisam glasao u izboru za sebe samoga!'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici