'Kino Lika' - film o ljubavi i smrti na lički način

24.09.2008. Print | Pošalji link

U kinu u Gospiću „Seks i grad“ više nije najgledaniji film repertoara.

Rekorde obara „Kino Lika“ Dalibora Matanića, snimljen prema istoimenom literarnom predlošku Ličanina Damira Karakaša, a svaku večer traži se ulaznica više. Nije neobično što je upravo Gospić odabran kao mjesto hrvatske premijere filma snimanog u Lici, s mnogim domaćim ljudima kao statistima, od kojih su neki zbog „Kina Lika“ prvi put u životu otišli u kino.

Matanić se s prozom Damira Karakaša susreo dok je s  Robertom Perišićem radio scenarij za '100 minuta Slave', kada je bila aktualna njegova knjiga. Kaže da je s idejom krenuo vrlo oprezno, jer „najopasnije su knjige za koje, kad ih pročitaš, pomisliš – e ovo bi bio genijalan film. To je velika zamka, a i sam Karakaš je rekao da ne bi brzao s filmom.“ Kada se počeo pisati scenarij, na posao su prionuli Dalibor Matanić i Milan F. Živković, a sam Karakaš je u startu odustao od sudjelovanja u pisanju. „On je u to vrijeme bio u Parizu, a i sam je rekao da je film drugi medij. Karakaš je vrlo pametan čovjek, i nema taštinu kakvu pisci često imaju, i nije bilo situacija da kaže – ovo je bio genijalan tekst, zašto ste ovo izbacili“ – kaže Matanić.

No zato je Karakaš jedan od glumaca u „Kinu Lika“, a osim što glumi, pleše, pjeva i svira harmoniku, bio je od velike pomoći na terenu, jer je s glumcima radio na izgovoru karakterističnom za ličko podneblje. Osim glumaca, među kojima su Krešimir Mikić, Ivo Gregurević, Areta Ćurković, Jasna Žalica, Danko Ljuština, Milan Pleština, ali i neizbježna Nada Gaćešić Livaković, u filmu ima puno „lokalaca“. Njih je Matanić okupio na seoskoj audiciji, za koje kažu da su odlične, iako se ljudi u početku dosta boje medija, no kada shvate da će biti plaćeni, da će dobiti piće, da će pjevati i plesati, onda audicija postaje hit.

Najveće otkriće „Kina Lika“ vjerojatno je Areta Ćurković, osječka glumica na koju je pažnju redatelju skrenuo njen kolega Mikić. Osim što je novo lice na filmskoj vrpci, njena je uloga zahtijevala i veliku količinu hrabrosti. Matanić i sam kaže da ne zna koja bi druga domaća glumica pristala glumiti lik Olge, i fasciniran je  hrabrošću i inteligencijom s kojom je prišla ulozi u filmu. „Neka kolegice uče od nje“ – kaže redatelj.

„Areta očito nije do sada imala šansu u ovom mediju. U trenucima koji su nemogući, kada si gol u svinjcu, dok te svinja vreba, kad ne znaš da li će te ugristi, u situaciji u kojoj ekipa ne zna što da napravi, Areta uspijeva svoj lik nadgraditi dalje. U samom snimanju njen smo lik odvukli u nove sfere, i ona se tu snašla bolje nego većina. Kod Arete se ne radi samo o fizičkoj hrabrosti, mada se i o tome može govoriti, jer mnogi glumci ne žele zbog uloge ni obojati kosu.“

Prije nego je „Kino Lika“ stiglo u kino dvorane, pažnju su mnogima privukli džambo plakati s rečenicom iz filma – „Oš me jebat“. Zagorske novine kritizirale su slogan optužujući ga da uništava turizam u Krapini. Iako se čini da je to „Oš me jebat“ odabrano namjerno zbog provokacije, Matanić tvrdi da nije tako: „Taj slogan se na prvu loptu čini komercijalan i atraktivan. No, kada se malo dublje zagrebe, otkiva se da ta rečenica u ličkom kraju zapravo znači 'volim te'. To je trenutak u kojem se žena usudi izraziti svoje osjećaje prema muškarcu. I u filmu je ta rečenica prijelomna točka, i ima puno dublji smisao od obične atrakcije.“

Na filmu je surađivala Matanićeva već standardna ekipa, direktor fotografije ponovo je Branko Linta, a muziku potpisuje uhodan dvojac Jura Ferina i Pavao Miholjević. Jednu od uloga tumači i Nada Gaćešić Livaković s kojom Matanić nije prvi put surađivao. Dapače, čini se da mu je ona postala, ako ne muza, onda barem inspiracija. „Za ulogu strine, Nada je bila fizički upravo ono što sam tražio, jer izgleda kao baba iz Like. Ona je malo smiješna kad glumi gradske likove. No, to je puno žešći fetiš nego što je sama fizička sličnost bila u pitanju. Naime, svojedobno sam rekao da ću biti prvi redatelj s kojim će Nada dobiti Zlatnu Arenu koju ona toliko voli, koju toliko obožava i koju je toliko htjela. Čak sam želio snimiti dokumentarac 'Glumica u potrazi za nagradom'. Ovo ljeto, kada je u Puli napokon dobila tu nagradu, pogledao sam svoje kolege i rekao - 'dečki dostignite ovo ako možete'. Kasnije su mi rekli da ne moram više snimiti ni jedan film, jer sam ušao u filmsku povijest s tom Nadinom nagradom.“

Film nakon zagrebačke premijere kreće u redovnu distribuciju, a kasnije i na svjetske festivale. No „Kino Lika“ još je jedan Matanićev film kojem je za dlaku promakla prilika da postane hrvatski predstavnik u utrci za Oscara. Na put zato kreće „Ničiji sin“ Arsena Ostojića, dok Dalibor Matanić, kaže da nije ni mislio da ima velike šanse, ali da mu je bilo čudno kada je prilikom žiriranja njegov film izgubilo za samo jedan glas. No, kaže redatelj da ga to ne uzrujava, i da neće imenovati neke kolege i ono što rade da bi došli do nagrada, jer da to nema veze s etikom o kojoj je pokojni Zoran Tadić govorio kada se pričalo kako se filmski redatelji moraju ponašati.

Kako roman Damira Karakaša izgleda u filmskoj verziji, možete provjeriti sami, a možda će netko nakon gledanja ekranizacije biti inspiriran i da pročita knjigu ako to nije ranije napravio. Do ulaznica za projekciju „Kina Lika“ vjerojatno će biti lakše doći u Zagrebu nego u Gospiću, no već sada je jasno da je Lika dobila svoj osobni blockbuster.

AUDIO VERZIJA

(Z.S.)

Pročitajte i ...
Pariz kao 'Sjajno mjesto za nesreću' Damira Karakaša
'Sjajno mjesto za nesreću' otkriva utrobu velegrada
Kenjac - Antonio Nuić
Metastaze - Branko Schmidt
'Ničiji sin' - novi film Arsena Ostojića
U kino distribuciju kreće 'Ničiji sin' hrvatski kandidat za Oscara
Film - godišnji pregled 2008.
Dalibor Matanić
Zift - Javor Gardev
Kino Lika - Dalibor Matanić

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici