Phillipe Bober: 'Filmovi koji se snimaju u regiji, skuplji su od onih koji se snimaju u Tokiju!'

30.09.2008. Print | Pošalji link

U svjetskom art filmu imena poput Larsa Von Triera, Ulricha Seidla i Carlosa Reygadasa imaju posebnu težinu.

Riječ je o prepoznatljivim i beskompromisnim filmskim autorima, čiji filmovi izazivaju podijeljene reakcije, od slijepog obožavanja do slijepe mržnje. Ono što ova trojica još imaju zajedničko jest, da parafraziramo poznatu izreku, da iza svakog uspješnog art filmaša stoji producent na rubu financijske provalije, u ova tri konkretna slučaja Phillipe Bober.

Što se tiče neizvjesne budućnosti jednog producenta i distributera art filmova, čini se da je ona u slučaju Philippea Bobera ipak svijetla. Trenutno radi na trećem filmu Gaspara Noea, autora ozloglašenog «Nepovratnog», sa sada već antologijskom scenom desetominutnog brutalnog silovanja Monice Belucci. Radni naslov filma je «Enter The Void», no te je ujedno i sve što se o njemu zna.

Ovaj Francuz s berlinskom adresom vlasnik je produkcijske tvrtke Coproduction Office, a također je i selektor Novih tokova, najzanimljivijeg programa Sarajevo Film Festivala. Na festivalu koji funkcionira na principima prijateljskog druženja i nekonfliktne debate o filmu, Novi tokovi su časni izuzetak, koji svake godine generira mali festivalski skandal, od protestnog napuštanja publike do ponekad i neugodnih rasprava s autorom filma nakon njegove projekcije.

Najpoznatiji primjer te vrste je onaj iz 2001. s portugalskim filmom «O Fantasma», kada je dvije trećine publike uz glasno negodovanje izašlo iz kino-dvorane, dok se ostatak odlučio verbalno obračunati s režiserom Joaom Pedrom Rodriguesom zbog filma o gay smetlaru koji polako gubi razum.

Sjećate li se projekcije «O Fantasme», kada je publika vrlo neprijateljski reagirala na film?

Filmovi koje biram za Nove tokove nisu djela koja trebaju biti konsenzusom prihvaćena. To za mene nije nikakav kriterij. Ako imamo filmove koji su snažni onda se može dogoditi da ih većina publike jednostavno mrzi. U slučaju «O Fantasme» radi se o tome da u filmu ima eksplicitnih scena gay seksa, a to je bio prvi put da se nešto tako javno prikazuje u Bosni i Hercegovini. Dakle, to je bio problem za neke iz publike, a ne kvaliteta filma ili nedostatak istog.

Novi tokovi su karakteristični po neuobičajenim filmovima. Koji možete posebno izdvojiti u ovoj kategoriju za 2008. godinu?

Ove godine sam, primjerice, izabrao film «Sedam intelektualaca u bambusovoj šumi» koji traje pet sati. To zapravo i nije igrani film, nego se radi o pet video-instalacija koje su premijeru imale na prošlogodišnjem venecijanskom Bienalu. Nakon toga prikazane su samo na još jednom festivalu prije Sarajeva i to u Rotterdamu. Na kraju te projekcije, negdje oko dva ujutro, u dvorani je ostalo devet ljudi, no njima se sve to jako svidjelo.

Ključna selektorska odrednica Novih tokova jest da se u njima prikazuju prvi ili drugi film režisera. Što vas još vodi u izboru filmova?

Drugi kriterij je filmski jezik. Tražim filmove koji su izazovni u tome, a osobno, profesionalno i za festival, uvijek sam zainteresiran za filmaše koji pokušavaju osmisliti novu vrstu filmskog jezika i u formi i u sadržaju. Također, dosta autora čiji su filmovi prikazani u Novim tokovima imaju manje od trideset godina, a i nemaju velike budžete. Ove godine sam prikazao i dva filma koji su napravljeni za manje od 100 000 eura.

Kako je započela i završila vaša suradnja s Larsom Von Trierom?

Prvi film na kojem sam bio producent bio je «Europa», a prvi na kojem sam bio agent prodaje bila je njegova TV-serija «Kraljevstvo». To je također bio i prvi put kada sam zamalo bankrotirao. Što mogu reći o Von Trieru? On je iznimno inteligentna osoba i vrlo dobar filmski režiser. No, ne bih s njim nikada više radio jer želim ostati normalan.

Zato i dalje uspješno radite s Ulrichom Seidlom, Uz Hanekea najznačajnijim suvremenim austrijskih režiserom. Jeste li zadovoljni tom suradnjom?

S Ulrichom Seidlom sam počeo raditi kada je snimio «Modele», njegov lažni dokumentarac o manekenkama koji je prikazan u Berlinu. Kupio sam prava za taj film i od tada radimo zajedno. Bio sam producent «Pasjih dana» i «Import Exporta», a između ta dva igrana filma snimio je i još jedan lažni dokumentarac, «Isuse, ti znaš», za kojeg sam radio i međunarodnu prodaju.

Može li se kao producent i distributer art filmova uopće zaraditi neki novac i na koji način?

Ako otkrijete, recite mi, jer ja još uvijek ne znam! Održao sam predavanje u okviru Talent Campusa SFF-a te sreo kolegu koji je također bio predavač. Obojica smo rekli kako neovisni producent ima 99% šanse propasti u ovom poslu.

Često ste okruženi poznatim režiserima. Imate li možda i sami redateljskih ambicija?

Svoju kompaniju sam osnovao sa 22 godine. Tada sam i radio s Larsom Von Trierom, što je velika lekcija iz poniznosti. Tako da nisam nikada htio režirati, a još jedan razlog je taj što ima jako puno dobrih režisera, a vrlo malo dobrih producenata.

Već više od deset godina svako ljeto ste u Sarajevu i gledali ste dosta filmova s područja bivše Jugoslavije. Kako to da ni jedan od njih nije nikada uvršten u Nove tokove?

Ovdje su filmovi preskupi. Ova regija nije bogata i nije mi jasno, niti se može racionalno opravdati, zašto je film skuplji u BiH nego u Tokiju. Svake godine u Novim tokovima selektiram filmove s ekstremno niskim budžetom, nekad ispod 100 000 eura, a takvih filmova ovdje nema. Pravi filmaši trebaju jednostavno uzeti kameru u ruke i snimati. Treba riskirati bankrot i raditi najbolje s onim što imaš, jer remek-djela ne nastaju ako se čeka državna potpora.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Nagrađivani 'Kenjac' Antonia Nuića krenuo u kina
Nakon festivala u regiji, 'Kenjac' premijerno u Zagrebu
Sarajevo Film Festival 2009.
Sarajevo Film Festival ponovo ugošćuje velike zvijezde
'Iza stakla' - novi film iza Zrinka Ogreste
'Iza stakla' - film o ljubavnom trokutu
Direkt slavi stotu epizodu
Fade In slavi 100 epizoda Direkta
Philippe Bober: Filmska remek-djela ne nastaju ako se čeka državna potpora!
Sarajevo Film Festival u završnici

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici