ZFF u šestom izdanju nudi 80 filmova

17.10.2008. Print | Pošalji link

Prije šest godina, kada je održan prvi Zagreb Film Festival, u glavnom gradu i nije bilo toliko zanimljivih kulturnih događanja, te se pojava ove manifestacije činila kao veliko osvježenje.

Ona je to i bila, što ne čudi ako se zna da je ZFF pokrenuo Boris T. Matić, brzo osiguravši i izdašnu korporativnu potporu. ZFF je koncipiran kao festival na kojem se prikazuju prvi ili drugi filmovi autora, no s vremenom je donekle napustio tu odrednicu, između ostaloga i zbog širenja programa, pa je u međuvremenu teško govoriti o jasnoj koncepciji ili organizacijskoj dosljednosti kada je riječ o ovom festivalu.

Danas se pak Zagreb Film Festival, iako s vjernom publikom, mora natjecati za pažnju s još nekoliko kulturno-umjetničkih manifestacija, kojih je u međuvremenu toliko da su spojene u cijelo jedno godišnje doba – Zagrebačku jesen iliti YES.ZGB Duška Ljuštine featuring Mani Gotovac. Ipak, bez obzira na konkurenciju, ZFF i ove godine nudi zanimljiv program, koji se, kao što je već postalo uobičajeno, i dalje širi, pa će ove godine od 19. do 25. listopada biti prikazano više od osamdeset filmova.

Boris T. Matić, direktor festivala, uvijek ističe natjecateljski program, u kojem se autori natječu za Zlatna kolica, naglašavajući jednu značajnu promjenu koja dosta govori o rastu ugleda ZFF-a: «U glavnom programu imamo dvanaest dugometražnih igranih i dvanaest dokumentarnih filmova, te petnaest kratkih. Kada smo počinjali ovaj festival morali smo ganjati filmove, a sada nam se ljudi sami prijavljuju, te smo imali preko 400 radova iz svih kategorija od kojih smo morali birati.»

Od filmova u konkurenciji treba izdvojiti berlinskog pobjednika, realističnu krimi-dramu «Elitna postrojba» Brazilca Josea Padhile, koja i zatvara festival. U dokumentarnoj konkurenciji se pak može naći film «Kao da je nekad bilo» Dušana Vesića, koji će za sve obožavatelje beogradskog benda EKV, te nedavno preminule glumice Sonje Savić biti obavezno gledanje.

Iz nekoliko popratnih programa, koji su i prijašnjih godina nudili neke od najzanimljivijih naslova, posebno se izdvaja jedan koji podsjeća na bolju kinematografsku prošlost Hrvatske, kada su se ovdje snimale brojne strane produkcije. Publika će u ovom programu moći vidjeti vrijedne filmove poput Wellesove adaptacije Kafkinog «Procesa», te Oscarom nagrađeni «Limeni bubanj», kao i «Austerlitz» Abela Gancea, jednog od velikana nijemog filma.

Nasuprot putu u prošlost programa «Film @ CRO» je doza europske filmske sadašnjosti, najavljuje producent ZFF-a Hrvoje Laurenta: «Program Velikih pet je nastavak našeg programa Klub 100, u kojem smo prikazivali uspješnice iz zemalja veličine Hrvatske koje su skupili više od 100.000 gledatelja. Sada se koncentriramo na tzv. Ligu petice, dakle Englesku, Njemačku, Španjolsku, Italiju i Francusku, te prikazujemo najveće hitove iz tih kinematografija.»

Osim filmova, ZFF se redovito bavio i prigodnim izdavačkim projektima, a prvi od njih bila je knjiga intervjua Stephena Lowensteina «Moj prvi film», u kojoj je ovaj kritičar razgovarao s poznatim autorima o porođajnim mukama njihovih prvih djela. Pet godina kasnije ZFF objavljuje i nastavak, kaže Boris T. Matić, u kojem će, između ostalih, Takeshi Kitano i Richard Linklater ispričati kako je izgledalo snimanje njihovih prvijenaca.

Na Zagreb Film Festivalu se inače dodjeljuju nagrade u četiri kategorije, a svaka od njih nosi sa sobom i lijep novčani iznos. U svojem šestom ukazanju organizatori ZFF-a ustanovili su rodno uniformirane žirije. U tri žirija nalazi se, dakle, devet žena, od redateljice Dane Budisavljević do kritičarke Diane Nenadić, a na kraju festivala vidjet ćemo hoće li isključivo ženska postava nagraditi rodno određene filmove. Cijeli ZFF se pak odvija na dvije lokacije, a to su Studentski centar i Kino Europa, dok će se u Galeriji SC-a svaki dan u 18 sati održavati predstavljanja knjiga i javni razgovori.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Goran Odvorčić i 'Ciao mama' putuju u Cannes
'Ciao Mama' Gorana Odvorčića uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Cannesu!
Zagreb Film Festival 2009.
Zagreb Film Festival i dalje se širi
Engleski kirurg - Geoffrey Smith
YES.ZGB - festival koji se obraća živima
Film - godišnji pregled 2008.
Festival prvih - šesti put
Mediji i prava djeteta – tema Festivala prvih
'Kao da je bilo nekad' - dokumentarac o Ekatarini Velikoj

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici