'Iza stakla' - film o ljubavnom trokutu

27.10.2008. Print | Pošalji link

Ovogodišnji Pula Film Festival pokazao se kao iznimka u odnosu na mnoge prijašnje po tome što je u konkurenciji bilo nekoliko jakih autora od kojih se dosta očekivalo.

Riječ je bila prvenstveno o već ranije nagrađivanima Daliboru Mataniću, Arsenu Ostojiću, Vinku Brešanu i, last but not least, Zrinku Ogresti, od kojih se svaki pojavio sa, za svoj dosadašnji rad, neuobičajenim projektom. Matanić je tako po prvi puta napustio urbane teme i pozabavio se Likom, dok se Brešan zaputio sve do Srbije u svojem «Nije kraj».

Različit film, u odnosu na ono što je prije radio, snimio je i Zrinko Ogresta, najpoznatiji po svojim oporim socijalnim dramama, no «Iza stakla» je melodramatična priča o ljubavnom trokutu dobrostojećih gradskih tridesetogodišnjaka, u kojem su glavne uloge pripale Leonu Lučevu, Dariji Lorenci i Jadranki Đokić, koja je osvojila Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu. Nagrađena je i hvaljena kamera Davorina Gecla, a «Iza stakla» je dva mjeseca kasnije bio dobro primljen i na Sarajevo Film Festivalu, te je prikazan i na festivalu u Karlovym Varyma.

Za Zrinka Ogrestu, jednog od rijetkih hrvatskih redatelja koji kontinuirano snima već desetljeće i pol, «Iza stakla» predstavlja značajnu promjenu u izboru teme, o čemu je i sam autor razmišljao, naročito u kontekstu međunarodne recepcije: «S ovih prostora se očekuju filmovi u kojima se reflektiraju ratovi i međunacionalni sukobi, a ovaj film je od svega toga pročišćen. On se bavi svakodnevnim, ali vječnim problem, a smatram da se kao autor imam pravo baviti i temama koje su intimnije.»

Ogresta ima dugogodišnje iskustvo s našim nacionalnim filmskim festivalom, a sudeći po reakcijama publike i kritika koja je «Iza stakla» više nego dobro prihvatila, može se reći da je ovaj donekle nepravedno zapostavljen pri dodjeli nagrada. Sličnih komentara bilo je i u vezi nekih drugih radova u selekciji, ali Zrinko Ogresta je zadovoljan kako se njegov rad u međuvremenu pozicionirao, naročito kod publike. To potvrđuje i nagrada publike na Motovunu, koja je Ogresti time slađa zbog činjenice da je «Iza stakla» ujedno i njegov prvi film koji je prikazan na tom festivalu.

Kao ključnu suradnicu redatelj izdvaja koscenaristicu Ladu Kaštelan s kojom je već ranije radio: «Ona mi je neobično bliska, a i radili smo na mojem prvijencu zajedno. Nju zanimaju slični svjetovi; da nije bilo Lade ne bih taj scenarij završio, jer sam sam stigao do pola i onda nisam znao što i kako dalje. Kada sam pozvao nju, stvari su dobile pravi smjer.»

Snimanje «Iza stakla» odvijalo se prošlog ljeta u Zagrebu, tada pritisnutog valom vrućina. Pozitivna strana snimanja u ljetnom periodu jest da je grad manje-više prazan, no visoke temperature predstavljale su svakodnevnu prepreku, posebno u tehničkom smislu, no Ogresta je situaciju okrenuo u svoju korist: «Bilo je puno scena u automobilu, pod reflektorima, pa su glumci disali na škrge. No, moj središnji junak živi urnebesnim ritmom i stalno negdje žuri, pa je sve to pomoglo Leonu Lučevu u njegovoj interpretaciji.»

Lučev je tek jedno od glumačkih imena koja se pojavljuju u «Iza stakla», svih redom pohvaljenih od kritike, a posebno vrijedi spomenuti i veteranku Božidarku Frait u ulozi majke supruge glavnog lika. Njoj je ovo bila treća suradnja sa Zrinkom Ogrestom, koji ovu glumicu smatra najboljom u svojoj generaciji. Uspješna glumačka podjela rezultat je i specifičnog načina rada kojeg se Ogresta drži tijekom predprodukcije, a to je da bira glumce bez obzira na njihov spol, mijenjajući likove iz muškaraca i žene ili obratno, ukoliko mu tako odgovara.

Naslov s kojim je «Iza stakla» doživio svoju pulsku premijeru, a sada ide u redovitu kino-distribuciju nastao je tek za vrijeme montaže. Prvotno se trebao zvati «Razdanjivanje», što bi bilo u skladu s nizom «Krhotine», «Isprani» i «Tu», kako glase naslovi nekih prethodnih Ogrestinih filmova, ali na kraju izabrani naziv ima svoje pokriće u samom načinu na koji je snimljen. «Intinuitivno sam najveći dio filma, 70-80% scena, snimao preko stakla, između mene kao autora i onoga što se zbiva postojala je, dakle, barijera. Nisam si to kasnije pokušao racionalno objasniti, jer želim izbjeći biti previše doslovan» - kaže Ogresta.

Iako se posljednjih godina kvaliteta u hrvatskoj kinematografiji popravila u odnosu na devedesete, pa se više svaki film refleksno ne odbacuje ni od kritike, a neki ni od publike, komercijalni uspjeh i dalje je nepoznanici većini domaćih redatelja. Zrinko Ogresta u tom smislu nikada nije imao previše sreće, odnosno gledatelja, a priznaje kako sličnu sudbinu očekuje i za «Iza stakla», s obzirom da nema novaca za reklamnu kampanju, a uzda se u dobre reakcije publike, koja bi ovaj film mogla preporučiti svojim prijateljima i poznanicima.

U svakom slučaju, «Iza stakla» je na redovitom repertoaru od 30. listopada i to u Cinestaru Novi Zagreb. Kritičari su većinom ovaj Ogrestin odmak od očekivanog ocijenili pozitivno, uspoređujući ga s francuskim melodramama, a svakako će biti zanimljivo vidjeti kako se ovaj autor konzervativnog svjetonazora nosi s tematikom ljubavnog trokuta i preljuba.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Film - godišnji pregled 2008.
Iza stakla - Zrinko Ogresta
'Iza stakla' - novi film iza Zrinka Ogreste
55. Pula: što je zagorjelo u festivalskoj kuhinji?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici