Jewish Film Festival u Zagrebu

15.06.2007. Print | Pošalji link

U kinu Tuškanac od 15. do 17.06.2007. traje prvi Jewish Film Festival London-Zagreb, a riječ je o licencnom festivalu, za koji je tvrtka Magen otkupila konepciju londonskog Jewish Film Festivala.

Prvi festival te vrste, usmjeren na židovski film, održan je u Brightonu 1997. godine, a njegovi ciljevi su poticanje dijaloga o općim židovskim pitanjima, te istraživanje raznolikosti židovskog načina života i identiteta, sve to, naravno, kroz filmove.

Podršku festivalu dao je i UNHCR, koji će u sklopu Jewish Film Festivala obilježiti Međunarodni dan izbjeglica, koji se inače obilježava 20. lipnja, te tako u Hrvatskoj pokušati skrenuti pažnju na probleme života u izbjeglištvu, što je mnogima na prostoru bivše Jugoslavije i danas stvarnost u kojoj žive. Predstavnik UNHCR-a Wilfried Buchhorn naglasio je kako u svijetu trenutno ima 20 milijuna izbjeglica, te izdvojio izrealsko-francuski film «Live and Become», koji se bavim tom tematikom: “Kao agencija UN-a koja se bavi pomoći izbjeglicama, vrlo smo sretni što će na festivalu biti prikazan film «Live and Become». To je nagrađivani film, o etiopskom dječaku Šlomu, koji je iz sudanskog izbjegličkog kampa zrakoplovom spašen i odveden u Izreal. Taj film na vrlo human i dirljiv način govori o teškim okolnostima života u izbjeglištvu. Dječak Šlomo započinje novi život u Izrealu, ali se i dalje brine o svojoj majci, koja je ostala u izbjegličkom kampu u Sudanu.

Na Jewish Film Festivalu moći će se, dakle, pogledati i kratki i dugometražni filmovi, kako dokumentarni, tako i igrani. Želja organizatora je da ovaj festival postane tradicionalan, a u sklopu popratnog programa JFF-a najavljuje se i prigodan popratni program, za ostale informacije možete posjetiti i službenu web stranicu.

Pročitajte i ...
3. Jewish Film Festival posvećen sudbinama djece u ratu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici