Pssst! - počinje drugi festival nijemog filma

12.11.2008. Print | Pošalji link

Da je hrvatska plodno tlo za festivale, odavno znamo.

Isto tako znamo da su među njima vjerojatno najbrojniji oni filmski, pa tako svoje smotre imaju i debitantski filmovi, i dokumentarni, i eksperimentalni, i jednominutni, i oni snimljeni u jednom kadru, pa da ne nabrajamo dalje.

Od prošle godine, našlo se mjesta i za onaj nijemi film, a manifestacija pod nazivom Pssst! i u svojem drugom ukazanju ne smatra se više revijom nego festivalom. Naime, na natječaj za nijeme filmove stiglo je nekoliko radova koji će se natjecati za nagradu u konkurenciji sa proizvodima budućih redatelja s Akademije dramske umjetnosti, čije su bezvučne vježbe sastavni dio programa. Ideja je od početka bila da se pokuša napraviti natječaj za nijeme filmove, no zbog nedostatka interesa, ali i činjenice da se radilo o prvom izdanju Pssst!-a, lanjsko izdanje bilo je samo revijalnog karaktera.

Na programu će biti i pomalo zaboravljeni filmovi Bustera Keatona i Charlia Chaplina, Rene Claira, Murnaua, te neizbježna «Krstarica Potemkin» koju redatelji i danas često i rado citiraju. Što je možda najvažnije, Pssst! ima edukativan karakter, jer nijemi filmovi, otkako je hrvatska ostala bez dvorane Kinoteke, gotovo da se ne mogu nigdje vidjeti. No, specifičnost konzumiranja nijemih filmova na ovom festivalu, je i u tome što se gledaju uz živu glazbenu pratnju, što svaku projekciju čini onim što bi se moglo nazvati «one time event». Iako za pojedine filmove postoje i originalni notni zapisi, posebno se cijeni improvizacija onih koji nijemom filmu osiguravaju zvučnu pratnju. No, odluka u pristupu glazbenog praćenja nijemog filma, prepuštena je – kaže Roman Danko, stručni suradnik Centra za kulturu Trešnjevka gdje se Pssst! i održava – samim muzičarima. Oni nešto ranije dobivaju na uvid dvd sa filmom, no ne pripremaju se previše, jer je riječ o vrsnim improvizatorima.

U predvorju dvorane prikazivati će se selekcija starih majstora koji nisu tako poznati poput Chaplina i Keatona, a posebno će zanimljiv biti program starih filmskih žurnala iz 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća. Projekcije “Zvona” i “Zore magazina” bit će tako prava ekskluziva.

Krešimir Mišak, Mario Kovač, Davor Meštrović i Nikolina Majdak voditelji su pojedinih filmskih programa, a festival nijemog filma Pssst! održava se od 13. do 16. studenog u Centru za kulturu Trešnjevka. Ulaz na sve programe je besplatan.

AUDIO VERZIJA

(Z.S.)

Pročitajte i ...
Film - godišnji pregled 2008.
Počinje Pssst!
Pssst! - festival nijemog filma

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici