Četvrti Festival filmova u jednom kadru

18.11.2008. Print | Pošalji link

Nije lako u Zagrebu osmisliti festival koji bi bio drukčiji od drugih, pogotovo ako je riječ o filmskoj manifestaciji.

Taj je teren, naime, već dobrano ispunjen, da ne kažemo nakrcan, pa tako svoje festivale imaju domaći i strani, mainstream i alternativni, zvučni i nijemi, te igrani, dokumentarni i animirani filmovi. Prije pet godina ipak se pojavila manifestacija koja je otkrila nešto novo – One Take Film Festival, posvećen filmovima snimljenima u jednom kadru. Premda je ispočetka zamišljen kao svakogodišnja, anualna manifestacija, ovaj festival ubrzo je usporio u drugu brzinu, pa se tako sada održava bijenalno. Umjetnički direktor festivala Goran Kovač objašnjava da je do te promjene došlo "prvenstveno iz financijskih razloga, ali i zbog sâmog programa, jer se u dvogodišnjem periodu može skupiti kvalitetnija selekcija".

U protekle dvije godine nakupilo se tako podosta novih naslova snimljenih u jednom kadru, tako da će ih na ovogodišnjem izdanju One Take Film Festivala samo u konkurenciji za jedan i jedini Grand Prix biti čak 32. I premda bi se moglo pomisliti kako zadana forma bitno ograničava autore, Goran Kovač uvjerava nas kako je selekcija vrlo raznolika, i to ne samo žanrovski, nego i u pogledu trajanja pojedinih filmova. Na programu su tako čak i dva dugometražna filma, od kojih treba izdvojiti "Točku" turskog režisera Dervişa Zaima. Pritom je zanimljivo ne samo to što je ovaj 90-minutni rad snimljen u jednom kadru, nego i što se u njemu prikazani događaji ne zbivaju kronološkim redom.

Iako se u prvim festivalskim izdanjima znalo i progledati kroz prste naslovima koji baš i nisu bili snimljeni u jednom kadru, ovaj put selektori su bili strogi. No, to ne znači da se nije našlo mjesta i za filmove koji imaju dva-tri kadra, koji su, izvan konkurencije, smješteni u program pod nazivom Almost One. Uz glavni program, One Take Film Festival ove godine nudi i popratne sadržaje, okupljene oko teme "Umijeće filmskog citata". Filmski dio tog programa uključuje radove koje potpisuju Hou Hsiao Hsien, Takeshi Kitano, Carlos Reygadas, Johnnie To i Guy Maddin, ali i filmove koje su u tim radovima citirani. Tu je i izložba "Rewind+Play" u Galeriji Kranjčar, u kojoj temu citatnosti i intertekstualnosti preispituju Dalibor Martinis, Vlasta Žanić, Tanja Dabo, Goran Trbuljak i Marko Ercegović.

Meksički redatelj Carlos Reygadas ujedno je i glavni gost festivala, kojem će u cijelosti biti posvećen  retrospektivni program "Loading", posvećen predstavljanju "novih i svježih autora". U sklopu tog programa bit će prikazana sva tri Reygadasova cjelovečernja filma, ali i tri kratkometražna igrana ostvarenja.

Suprotno onome što bi se logično očekivalo, svečano otvorenje festivala bit će 20. studenog 2008. u znaku jednog filma koji je snimljen u puno više od tek jednog kadra. Riječ je o "Penelopi", australsko-hrvatskoj koprodukciji, koju režijski potpisuje Ben Ferris. Goran Kovač, ističe kako je taj režiser od samih početaka vezan uz One Take Film Festival, na kojem je prvi put sudjelovao 2003., godinu dana kasnije osvojio je Grand Prix, da bi u prošlom izdanju bio članom žirija. Estetika snimanja u jednom kadru donekle je zadržana i u "Penelopi", temeljenoj na Homerovoj "Odiseji", koja je realizirana kroz tridesetak dugih kadar-sekvenci.

Prije sâmog službenog otvorenja četvrtog izdanja One Take Film Festivala, već 18. studenog na red dolazi program "One Take Music Show". Riječ je o predfestivalskom tulumu u klubu Gjuro 2, na kojem će, uz vodstvo Ide Prester, publika birati najbolji od šesnaest spotova snimljenih u jednom kadru. Filmski dio festivala održava se u kinima Europa i Tuškanac, i to od 20. do 22. studenog.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Carlos Reygadas: U ekstremnim situacijama, glumci su hrabriji od mene!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici