Eros + politika

01.12.2008. Print | Pošalji link

Od početka jeseni Zagreb se nalazi pod desantom raznoraznih festivala.

S obzirom na tromost institucionalne kulture, kao i njezinu poslovičnu nezanimljivost, nije ni čudo da mnogi preko festivala pokušavaju publici pružiti inovativne sadržaje. Druge po redu Filmske mutacije, jedno su od takvih mjesta. Posvećene autorskom filmu, i to do ekstrema, Filmske mutacije su 2007. godine, kada su pokrenute, bile dio T-comovog KulTurista, pa organizacijskih problema nije bilo. Ove godine, čitav šestodnevni festival organizira se pak s minimalnim budžetom od oko 70 tisuća kuna, te je organizacija pomalo gerilska, no barem se odustalo od čvrstog korporativnog zagrljaja. Umjetnička direktorica Tanja Vrvilo odlučila se za temu 'Eros + politika', prema kojoj je onda složen i opsežan program.

Kao najvažniji gost Filmskih mutacija predstavljen je japanski režiser Koji Wakamatsu, jedan od najvažnijih 'underground' autora kraja šezdesetih i sedamdesetih godina, koji je, između ostaloga, bio i producent 'Carstva čula' Nagise Oshime. Riječ je o jednoj od ključnih erotskih drama u povijesti filma, koja je, potpuno očekivano, izazvala brojne reakcije još prije premijere, prisjeća se Wakamatsu: 'Očekivali smo da ćemo imati problema s prikazivanjem filma u Japanu, ali smo i znali da će 'Carstvo čula' dobro proći u Europi. Posebno je bilo komplicirano dogovoriti se s državnim cenzorima što se smije prikazati, pa su nam na kraju cenzurirali veliki dio scena seksa.'

Film 'United Red Army' Kojija Wakamatsua je otvorio festival, a 01. prosinca na programu je njegov kultni film iz 1972. godine 'Ekstaza anđela', koji je obrađivao istu tematiku ljevičarske pobune u tada iznimno konzervativnom Japanu. No, osim ta dva filma Wakamatsu se u svojoj dugoj karijeri, koja traje već četiri desetljeća, može pohvaliti sa sveukupno 130 naslova. 'Kad poželim snimiti neki film, ja ne mogu stati i činim sve da se to realizira. U mladosti sam znao snimiti čak jedan film mjesečno. Kada me nešto razljuti u društvenom ili političkom smislu, onda o tome snimam film. Činjenica da sam radio takozvane 'pinku' filmove, dakle erotske, koji su u Japanu vrlo popularni, omogućila mi je da doprem do velikog broja ljudi', objašnjava Wakamatsu svoj veliki opus.

Kombiniranje naoko jeftinih erotskih filmova s političkom porukom, koje su u posebnim kinima većinom gledali ljudi iz radničke klase, bila je Wakamatsuova uspješno izvedena subverzivna strategija, no ovaj autor priznaje da mu je seks uvijek bio sredstvo koje opravdava cilj: 'Mene su u Japanu prozvali glavnim režiserom ružičastih 'pinku' filmova, i to mi nije smetalo, jer sam iskoristio taj žanr i njegovu popularnost kako bih se bavio temama koje mene zanimaju. Zapravo, nikada me nije zanimao seks iako sam snimio mnoge scene seksa.'

Osim filmova i gostiju iz Japana, među kojima je i poznati filmolog Go Hirosawa, ovogodišnje Filmske mutacije ostatak programa prepustili su u selektorske ruke direktora Austrijskog filmskog muzeja Alexandera Horwatha i kritičarke Nicole Brenez. S obzirom na organizacijske probleme drugog izdanja ovog festivala, prateća knjiga, u kojoj su detaljno obrađeni svi filmovi i njihovi autori, pojavit će se tek nakon završetka Filmskih mutacija. Festival traje do 5. prosinca, a sve projekcije su u Kinu Tuškanac, s izuzetkom zatvaranja koje je SC-u.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Filmske mutacije i Instalacije za kino u MSU-u
Instalacije za kino u Muzeju suvremene umjetnosti
Film - godišnji pregled 2008.
Subverzivni festival ugošćuje teroriste!
Filmske kritike uskoro će postati audio-vizualne
UrbanFestival - O drugim prostorima

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici