'Tri priče o nespavanju' stižu u kina

02.12.2008. Print | Pošalji link

Hrvatska zbilja i hrvatska umjetnost posljednjih godina nominalno su povezane, ali u biti baš i nemaju previše veze.

Iako se u stvarnosnoj prozi navodno obrađuje realnost u kojoj svi živimo, čitanjem tih knjiga nerijetko se stječe dojam da proklamirane dokumentarnosti baš i nema dovoljno. Slična je situacija i u hrvatskom filmu, koji zna prikazati određene mikrokozmose, ali ne u njih doista i dubinski ući. No, sve te zamjerke se ne mogu uputiti pulskom pobjedniku iz 2005. godine, odnosno filmu «Što je Iva snimila 21. listopada 2003.» Tomislava Radića, koji je secirao jednu prosječnu obitelj srednje klase, okupljenu na proslavi rođendana djevojčice iz naslova. «Iva» je snimljena digitalnim videom, koji je cijelom filmu dao dodatnu dozu autentičnosti, no ona se ponajprije nalazila u Radićevom scenariju, koji je bez krzmanja uzeo jedan dan stvarnosti i pretvorio ga u pametno posloženu priču.

Tomislav Radić svoje mjesto u povijesti hrvatske kinematografije osvojio je već prvijencem «Živa istina» iz 1972. godine, upamćenom i zahvaljujući legendarnoj ulozi Božidarke Frajt, koji je također bio rađen naslanjajući se na estetiku cinema veritea. Sljedeći Radićev cjelovečernji rad «Timon» nije bio dobro prihvaćen a i on je u međuvremenu pao u nemilost komunističkog režima, te je bio prisiljen napraviti pauzu od dva desetljeća. Dolaskom HDZ-a na vlast Radić se odjednom našao u prilici da manje-više sam odlučuje o svojoj karijeri, ali i o tuđima, što nije rezultiralo ničime dobrim ni za njega, a ni za te druge. Pojava «Ive» bila je stoga pozitivno iznenađenje za sve, koje je i odgovarajuće prepoznato od kritike.

Nakon tri godine Radić se opet vraća u kina s komornim omnibusom «Tri priče o nespavanju», koji se još za vrijeme produkcije susretao s velikim očekivanjima, s obzirom na autorski povratak u formu koji je predstavljala «Iva». Ipak, sve to ne zabrinjava Tomislava Radića, koji je, kako kaže, imao već dovoljno uspona i padova u karijeri, te je fazu (ne)ispunjavanja očekivanja već prošao. Ono što je ovog autora, čini se, na neki način kreativno oslobodilo jest prelazak na snimanje digitalnim videom, što je u svijetu već više godina  uobičajena praksa. Kod nas je ta tehnologija još uvijek nešto egzotično, ali Radiću to nimalo ne smeta, jer «tridesetpetica i sve što ona sa sobom dovede, dakle veliku ekipu i rasvjetu, mene možda blokira.»

Mir i tišina su osnovni preduvjeti za kreativnost kada je riječ o Tomislavu Radiću, a izostanak povišenih tonova obilježio je i snimanje «Tri priče o nespavanju». Čak toliko da je španjolska glumica Rosana Pastor, najpoznatija po ulozi u socijalističkom epu «Zemlja i sloboda» Kena Loacha, na kraju redatelju rekla kako nikada nije bila na tako smirenom setu. Još jedna specifičnost ovog filma je i smještanje jedne od tri priče u Španjolsku, čime je Radić želio pokazati da ga zanima i nešto više od uskih, domaćih okvira. Zato je izabran i ovaj naslov filma, jer je nespavanje univerzalna pojava, a i treba ga razlikovati u odnosu na nesanicu.

Supruga Rosane Pastor pak glumi naturščik Dario Marković, nekoć znani filmski kritičar i urednik «Kinoteke», kojem se ovaj režiser redovito vraća u svojim ostvarenjima. Njega je Radić prvi puta upoznao na prijemnom ispitu za glumu: «Sjedio sam mnogo puta na prijemnima na kojima dođe i do 250 kandidata i moj posao je bio prepoznati tko može biti glumac. Za Darija Markovića sam od prve sekunde imao dojam da ima ono što je potrebno da bi bio glumac i uvijek ga zovem.»

Ono što trenutno ponajviše zanima ovog autora u njegovim zrelim godinama jesu međuljudski odnosi u hrvatskom društvu, pa iako se «Iva» i «Tri priče o nespavanju» razlikuju na mnogo načina, ponajprije dramaturški, neraskidivo ih povezuje pažljivo analiziranje i prikazivanje ljudskog ponašanja. Radić sa svojim sljedećim filmom, čiji je radni naslov «Kotlovina», planira od svega napraviti zaokruženu trilogiju. «To je priča o širokoj obitelji, koja odlazi na vikendicu, gdje prave kotlovinu. Sjedi se oko stola i razgovara, a ima i ljubavnih jada. Želim da bude kao 'Iva', dakle kombinacija smiješnog i tužnog». Snimanje «Kotlovine» trebalo bi početi na proljeće 2009., te se odvijati u eksterijeru, što je promjena u odnosu na prethodna dva Radićeva filma. «Tri priče o nespavanju» svoj repertoarni život počinju 2. prosinca na programu Kina Europa.

AUDIO VRZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Film - godišnji pregled 2008.
Tri priče o nespavanju - Tomislav Radić
Novi film Tomislava Radića - 'Tri priče o nespavanju'
55. Pula: što je zagorjelo u festivalskoj kuhinji?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici