U kino distribuciju kreće 'Ničiji sin' hrvatski kandidat za Oscara

08.01.2009. Print | Pošalji link

Prošlogodišnji Pulski festival bio je jedan od rijetkih u zadnje vrijeme na kojemu je žiri zaista bio u prilici birati između nekoliko zanimljivih ostvarenja.

Bila je tu Matanićeva groteska iz provincije, Ogresta se bavio katolicima u ljubavnom trokutu, Radić nespavanjem, dok je Rušinović otišao u Ameriku kako bi ispričao jednu balkansku priču. Ipak, najvažnije nagrade osvojio je «Ničiji sin» Arsena Ostojića, uključujući i Zlatnu Arenu za najbolji film i glumca, a nagradu publike mu je za dlaku preoteo «Nije kraj» Vinka Brešana. Oktavijan, nagrada domaćih filmskih kritičara, također je otišla u ruke režisera koji se proslavio svojim prvijencem «Ta divna splitska noć», iako je bilo i kritičara koji nisu bili oduševljeni Ostojićevim filmom.

Sada je došlo vrijeme da svoje mišljenje o «Ničijem sinu» iskaže i šira publika, s obzirom da film 8. siječnja započinje kino-distribuciju u više gradova Hrvatske. Od prošlogodišnje domaće filmske produkcije najviše gledatelja, oko dvadesetak tisuća, skupio je Dalibor Matanić, no i Ostojić ima jednako aktualnu temu. Njegov «Ničiji sin» bavi se bivšim braniteljem, te hrvatsko-srpskim odnosima, dakle i dalje vrućim temama kod nas, pa se i sam režiser nada uspjehu kod publike: «Ljudi priznaju kvalitetu filma. Jedan časnik mi je prišao nakon projekcije i rekao kako je ovo najbolji hrvatski film koji prikazuje situaciju branitelja. Takve reakcije su mi vrlo drage. Mi nemamo budžet za marketing i nadamo se dobroj usmenoj predaji, a tu je i prilično emocionalna tema.»

Kada je pak riječ o naglašenim emocijama, Ostojić s određenim ponosom napominje kako se na dosadašnjim projekcijama znalo dogoditi da dio publike kraj filma dočeka u suzama. Pomalo melodramatičan ton «Ničijeg sina» bio je kritičarima najčešća zamjerka, kao i pretjerano stiliziranje. Ostojić odgovara kako su filmovi vizualna umjetnost: «Bio sam spreman na to da će u Puli biti kritičara koji će reći kako je 'Ničiji sin' najgori film, jer sam odlučio snimiti nešto što treba biti kontroverzno i treba ići u krajnosti.»

Priliku da u svojem drugom filmu učini nešto novo, Arsenu Ostojiću omogućio je njegov dugogodišnji prijatelj, a ujedno i filmski producent Jozo Patljak. On je u razgovoru s dramskim piscem i scenaristom Matom Matišićem čuo zaplet njegove nove predstave, te odmah i naručio scenarij, koji je onda ponudio Ostojiću. Matišić je već godinama vrlo tražen među domaćim režiserima, što potvrđuje i činjenica da je Ivo Brešan - osim što je «Ničijeg sina» postavio u kazalištu - od dvije druge Matišićeve drame snimio film «Nije kraj».

Arsen Ostojić naglašava kako je ključna osoba za uspjeh bio glavni glumac Alen Liverić. Iako on nosi repertoar riječkog HNK, Liverić nije imao velikog iskustva na filmu, naročito u glavnoj ulozi, no uspio je premašiti sva Ostojićeva očekivanja: «Obišao je udruge invalida, gledao kako se kreću u kolicima i kako žive, sastajao se i s braniteljima. No, to su tek vanjski elementi koji pridonose uvjerljivosti lika, no još važnije su emocije koje Alen donosi. On je doista vrhunski glumac.»

Oslanjajući se na vlastito iskustvo, Ostojić tvrdi da bi domaći filmski autori trebali češće obratiti pažnju na glumce iz, uvjetno rečeno, provincije. Tako je «Ničiji sin» je svoje mjesto snimanja našao u Sisku, što je, kaže Ostojić, odgovaralo priči, a i grad je jako lijep i pogodan za snimanje.

Što se tiče pomalo kontroverzne teme «Ničijeg sina», kao i toga što se u njemu pjeva jedna zloglasna srpska nacionalistička pjesma, ne bi bilo iznenađujuće da se nađe i onih koje će to vrijeđati. «Kinu Lika» svakako je pomogla kampanja don Anđelka Kaćunka, koji je Matanićev film osudio na deveti krug pakla, pa bi se moglo očekivati da se slično dogodi i «Ničijem sinu». Ostojić to ne priželjkuje, bez obzira na marketinški učinak, jer on ovu priču gleda isključivo iz ljudske, a ne političke perspektive.

Roditelje Alena Liverića u «Ničijem sinu» glume Mustafa Nadarević i Biserka Ipša, zagonetnog stranca koji svojim spletkama dovede do raspada jedne tipične obitelji utjelovljuje pak Zdenko Jelčić, a važnije uloge imaju još Goran Grgić i Daria Lorenci. U Puli je ovaj film nagrađen još i za ton i specijalne efekte, te glazbu koju, kao i scenarij, također potpisuje Mate Matišić. I za kraj, uzmite na znanje i to da u «Ničijem sinu» ne glumi Nada Gaćešić Livaković, te da je, usprkos tome, ovaj film hrvatski kandidat za nagradu Oscar. Hoće li se okititi barem nominacijom, saznat ćemo 22. siječnja.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Ničiji sin - Arsen A. Ostojić
'Ničiji sin' - novi film Arsena Ostojića
Film - godišnji pregled 2008.
U pohod u kina kreće 'Kino Lika' Dalibora Matanića
'Kino Lika' - film o ljubavi i smrti na lički način
55. Pula: što je zagorjelo u festivalskoj kuhinji?
Gavelline večeri - rezime
Gavelline večeri po 22 put

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici