Motovun se sprema za deveti festival

28.06.2007. Print | Pošalji link

Već devetu godinu po redu, neizbježan dio hrvatske ljetne kulturno-turističke ponude svakako je i Motovun Film Festival.

Ova pučka veselica za takozvanu alternativno-urbanu i filmofilski nastrojenu publiku događaj je koji se ne smije propustiti, bili vi Vesna Pusić ili tek jedan od njenih studenata. Motovun je, zbog raznih razloga, od infrastrukturnih, preko programskih, pa do, naravno, financijskih, i dalje simpatični kulturni događaj koji krajem sedmog mjeseca na nekoliko dana dovede brojne posjetitelje u ovaj istarski gradić. Ovogodišnji termin je 23. - 27.07.2007. kada se opet sprema organizirana invazija iz kontinentalne Hrvatske i šire, a Igor Mirković, direktor manifestacije, ističe kako se ove godine mogu pohvaliti najvećim brojem filmova u Glavnom programu. Što se nekakvih mogućih promjena tiče, smatra kako nisu nužno potrebne, jer je odaziv publike uvijek više nego zadovaljavajući.

Iz ostatka programa izdvaja se i zanimljiv pregled japasnkih horrora, koji su u posljednjih nekoliko godina doživjeli planetarnu slavu. Selekciju pod nazivom «Japanska jeza» napravila je Tanja Vrvilo, koja je publici odlučila predstaviti japanski horror od njegovih davnih početaka, poput filma «Stranice ludila» iz 1926. godine, pa sve do hitova poput «Kruga». Dodatna atrakcija «Japanske jeze» jest i ideja da se nijemi filmovi koji će biti prikazani, gledateljima predstave na za to razdoblje tipičan način. Zato će organizatori dovesti iz Japana takozvanog benšija, odnosno osobu koja će, uz klavirsku pratnju, komentirati događanja na platnu.

Kada su u pitanju motovunske tradicije, osim masovnog konzumiranja malvazije, jedna od njih je i proglašavanje zemlje partnera. S vremenom su se zemlje pretvorile u gradove i regije, poput Beča ili Dalmacije, a ove godine je na redu Vojvodina. U okviru toga bit će prikazano i nekoliko vojvođanskih filmova, što predstavlja jedan pomalo nejasan pojam, koji Mirković objašnjava kao «filmove ravnice».

Kao dio tog predstavljanja Motovun Film Festival pohodit će i srbijanska glumica Mira Banjac, rođena Vojvođanka, najpoznatija po svojim ulogama smjernih domaćica u teškim životnim prilikama, čiji ih muževi često otjeraju s one strane mentalne ravnoteže. Očekuje se dolazak i raznih drugih gostiju, poput redatelja Istvana Szaba i Stephena Daldryja.
 
Osim brojnih filmova, MFF uvijek je imao i raznolik popratni program, a ove godine se iz njega izdvaja okrugli stol na temu «Kako oživjeti (regionalnu) distribuciju», na kojem će sudjelovati brojni filmaši s prostora bivše Jugoslavije. Cilj je iskoristiti međusobnu povezanost filmskih festivala na ovim prostorima i pokušati stvoriti novi, alternativni način distribucije filmova u regiji, koji će se oduprijeti dominaciji holivudskih blockbustera. Mirković se nada kako konačni ishod ovog okruglog stola neće biti samo prijateljsko ćaskanje, no napominje kako sve, u konačnici, ovisi o novcu.

Jedna od zamjerki koja je bila upućivana organizatorima Motovun Film festivala bila je činjenica da dosta ljudi, koji su došli tamo, nema priliku uopće doći do ulaznice za projekcije. Ove godine se tome pokušava stati na kraj pomoću novog sustava prodaje ulaznica, pa bi se one morale moći kupiti u svim većim hrvatskim gradovima, ali i pomoću sms-a.

Pročitajte i ...
Počinje Legendfest 2009.
Zmajevi i vile na Legendfestu
Priče o pohlepi i siromaštvu na ovogodišnjem Motovun film festivalu
Motovun 2009. u znaku recesije i siromaštva
Tabor Film Festival 2009.
Dvorac Veliki Tabor ugošćuje još jedan Tabor Film Festival
Korov je samo biljka na krivom mjestu
Generacijski roman Stele Jelinčić
Film - godišnji pregled 2008.
'Iza stakla' - novi film iza Zrinka Ogreste

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici