Vinkovački Festival dokumentarnih glazbenih filmova predstavlja se u Zagrebu

22.01.2009. Print | Pošalji link

Vinkovci su poznati po Bosutu, rijeci koja baš i ne teče, nego većinom stoji, a ona je i odgovarajuća metafora za stanje u ovom slavonskom gradiću.

No, da se i u uspavanoj Slavoniji može nešto pokrenuti pokazuje primjer Festivala dokumentarnih glazbenih filmova, koji je u Vinkovcima prvi put održan 2007. godine, te je i našao svoju publiku. Mladi Vinkovčani su u četiri dana prvog DORF-a, kako glasi akronim za ovaj festival, u velikom broju pohodili projekcije filmova, ali i paralelno organiziranu izložbu fotografija, te prateće koncerte, što je organizatore ohrabrilo da se još ozbiljnije pozabave sljedećim izdanjem ove manifestacije. Jedan od njih, direktor DORF-a Toni Sarić, objašnjava kako sve to nije bilo pretjerano teško pokrenuti, te da je od prve ideje do realizacije prošlo tri mjeseca, ali je bilo potrebno malo hrabrosti upustiti se u nešto čemu se ne može naslutiti krajnji rezultat.

Već sljedeće godine DORF je prezentirao nove programe, poput filmske radionice, a i selekciji se pristupilo još ozbiljnije, pa je prikazano petnaest filmova iz cijelog svijeta. Najveći uspjeh organizatora bio je dovođenje poznatog dokumentarista Dona Lettsa, čiji je film o punk prvoborcima The Clash imao u Vinkovcima svoju svjetsku premijeru.

U Studentskom centru DORF se 23. i 24. siječnja po prvi puta predstavlja i Zagrepčanima, što je i svojevrsna najava trećeg izdanja festivala koje se planira za ožujak. Među filmovima koji će biti prikazani, jedan od zanimljivijih naslova je «Kad muzičari šokiraju» kojeg kao redatelj potpisuje Dubravko Jagatić. Riječ je o kolažu od četrnaest priča, a jedna od šokantnijih čini se ona o Satanu Panonskom, no Jagatić tvrdi da ima i opasnu konkurenciju: «On je možda najkrvaviji, ali tu je i bend Grč. Oni su rezali pilama teleće glave na koncertu. Ipak, najnasilniji događaj je kada su specijalci iz Lučkog upali na punk koncert u Samoboru i bez razloga pretukli većinu prisutnih. Snimaka toga nema, možda ih imaju u policiji.»

Ovaj dokumentarac snimljen je 2005. godine, no prikazan je tek na nekoliko festivala, od kojih je DORF jedini u Hrvatskoj, a zavrzlama je nastala zbog pravnih problema: «Producent i ja smo od početka imali dogovor da se sve radi strogo po slovu zakona, što znači da treba imati potpisane dozvole i ugovore za svaku sekundu spota ili materijala koji je u filmu. Skupili smo skoro stotinu ugovora da sve bude u redu, ali su tri ostala i tako je već godinama. Ne znam koji je razlog, iako su televizije iz regije pokazale veliki interes sa ovaj film.»

U «Kad muzičari šokiraju» obrađene su i neke legendarne priče jugoslavenskog rocka, poput političke drame oko uzvika «Crko Marshall!» na koncertu Zabranjenog pušenja. To je uzviknuo jedan od članova, referirajući se na pojačalo marke Marshall koje je prestalo raditi usred svirke, no komunistički režim protumačio je taj uzvik kao vrijeđanje lika i djela tada friško pokojnog druga Tita. Osim već spominjanih, Jagatić se bavi i Sinišom Vucom, Dinom Dvornikom i neizbježnim LET 3, te zaključuje kako je nekad bilo mnogo više odvažnosti na glazbenoj sceni: «Ima puno prilika za to, ali vlada velika autocenzura, koja je više rezultat inertnosti nego straha. Ono što je prije rockerima bilo uobičajeno danas se više ne događa, osim LET 3, kojima šokiranje dođe u opisu posla.»

«Kad muzičari šokiraju» prikazuje se 24. siječnja od 19 sati, a nakon njega slijedi i favorit organizatora DORF-a Tonija Sarića, «Unknown Passage – The Dead Moon Story» o kultnom američkom punk bendu. Što se tiče programa koji se prikazuje dan ranije, svakako vrijedi pogledati dugometražni dokumentarac «Nevidljiva nacija» o subotičkoj underground sceni, autora Darka Kovačevića.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Književnost 2009.
Zagrebi!
David Icke na Zagrebi! Festivalu
DORF u Zagrebu
Književnost - godišnji pregled 2008.
Sandorf - agencija koja pisce iz regije zastupa u bijelom svijetu
Sandorf - prva domaća književna agencija
Sjevernjačke tišine i balkanska dernjava u ZKM-u

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici