Kreće prvo izdanje Vukovar Film Festivala

02.07.2007. Print | Pošalji link

Vukovar je vjerojatno najbolnije mjesto hrvatske novije povijesti, koje je svojom pozicijom nedodirljivosti do sada ponajviše bio zaobilažen od strane hrvatskih umjetnika.

Ako se o Vukovaru pisalo ili snimalo, onda se većinom radilo o polupropagandnim i politički pravovjernim uradcima, koji su svojim čistunskim i pojednostavljujućim pristupom zapravo propuštali odati počast gradu kojim su se bavili, iako im je to, barem nominalno, i bila namjera. Ove godine su pak najavljena dva filma koja se bave Vukovarom, a koje režiraju hrvatski filmski metuzalemi Fadil Hadžić i Veljko Bulajić, što svakako upućuje na barem minimalnu dozu suzdržanosti. S druge strane, povratak filma u Vukovar pokušava otvariti i distributerska tvrtka Discovery, koja će od 05. do 08.07.2007. predstaviti prvo izdanje Vukovar Film Festivala.

O svemu vezanom za ovaj festival u nastajanju razgovarali smo s njegovim idejnim začetnikom, Igorom Rakonićem iz Discoveryja, inače rođenim Vukovarcem. Rakonić nam je naglasio kako infrastrukturni uvjeti za njegovo održavanje nisu najpovoljniji, jer su dva bivša vukovarska kina doslovno sravnjena sa zemljom. Iako, dakle, u Vukovaru više nema kina, Discovery je, poprilično hrabro, krenuo u organiziranje filmskog festivala, a za lokaciju na kojoj će se filmovi prikazivati izabran je veliki brod na Dunavu, takozvani šlep. Prikazivanje filmova na brodu se čini kao originalan koncept, koji će gledateljima ponuditi ugođaj za pamćenje, a Rakonić kaže kako će na palubi biti mjesta za oko 300 gledatelja.

Što se tiče filmova koji su na programu, riječ je isključivo o Discoveryjevim naslovima, poput ovogodišnjeg kanskog pobjednika «4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana», te novom filma Quentina Tarantina «Otporan na smrt». Pomalo problematično u svemu, što i sam Rakonić priznaje, jest činjenica da se festival koji se poziva na podunavske zemlje može pohvaliti s tek dva filma iz tog područja, a riječ je o njemačkom «Tvrd orah» i mađarskom «Bijeli dlanovi». No, kako je u pitanju prvo ukazanje ove priredbe, razumljiva je potreba za uhodavanjem. Rakonić zato za sljedeću godinu najavljuje raznolikiji program, podijeljen u nekoliko kategorija sa stručnom selekcijom.

Kao što je već rečeno, ekipa okupljena oko Vukovar Film Festivala ima velike planove za budućnost. Igor Rakonić za sljedeću godinu tako najavljuje širenje izvan dugometražnih okvira, te mogućnost pokretanja distributerskog minimarketa, na kojem se pak planira prikazivanje filmova za televizijski otkup, naročito onih koji ne pripadaju holivudskom mainstreamu, a u suradnji s gradskim vlastima se želi izgraditi i mali multipleks s dvije-tri kino-dvorane.

Discovery film se do sada iskazao organiziranjem uspješnih revija azijskog i dokumentarnog filma, a Vukovar Film Festival predstavlja njihov prvi ulazak u krcate festivalske vode u Hrvatskoj. Ova manifestacija se u svojem prvom izdanju zapravo nalazi na granici filmske revije i festivala, no Vukovaru na odmet nije ni jedno ni drugo, a ako je vjerovati organizatoru, budućnost će opravdati naziv Vukovar Film Festival.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Počinje drugo izdanje Vukovar Film Festivala
Vukovar film festival predstavlja filmove podunavskih zemalja
Film - godišnji pregled 2007.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici