Filmske mutacije za one koji znaju s filmom

09.07.2007. Print | Pošalji link

Još od kada je, prije više od sto godina, vlak braće Lumiere ušao u kolodvor, a publika većinom panično istrčala iz prvog improviziranog kina, postoje i oni koji film doista vide kao sedmu umjetnost.

Ne samo kao zabavu za široke mase. Ti nesretnici, najčešće filmski kritičari i teoretičari, često nisu najbolje prihvaćeni od tih istih masa, koja misli kako svatko zna i umije procijeniti vrijednost nekog umjetničkog djela, posebice ako ga se umjetnošću zapravo i ne smatra.

Također, filmski teoretičari ukazuju na stvari u filmovima, koje se onda ispostavljaju kao jasan putokaz u budućnost, nešto kao kompetentnija verzija Nostradamusovih proročanstva. Najbolji primjer toga je Siegfried Kracauer, čija je knjiga «Od Caligarija do Hitlera» pokazala kako je njemački ekspresionistički film najavio uspon nacizma i dolazak Hitlera na vlast. Isto se dogodilo i kada su u pitanju brojna razaranja i katastrofe koje je Hollywood na filmu priredio New Yorku, tako da za filmofile napadi na Svjetski trgovački centar i nisu bili previše iznenađujući.

Skupina nekoliko filmskih vizionara ovih dana se okupila u Zagrebu, i to na kombinaciji festivala i simpozija pod nazivom Filmske mutacije. Riječ je o svjetski uglednim filmskim kritičarima i teoretičarima Amerikancu Jonathanu Rosenbaumu, Austrijancu Alexanderu Horwathu, Francuzima Raymondu Bellouru i Nicole Brenez, te Australcu Adrianu Martinu, koji su još sredinom devedesetih započeli međusobnu prepisku na temu razvoja filmske umjetnosti, koja je, kako samo ime ovog događaja kaže, mutirala u novo gledanje na sedmu umjetnost.

Idejna začetnica ovog okupljanja je hrvatska kritičarka Tanja Vrvilo, ujedno i umjetnička direktorica «Festivala nevidljivog filma», koju je na inspirirala prepiska 2003. godine objavljena u knjizi «Filmske mutacije: promjenjivo lice svjetskog filmofilsta». Nakon toga je pozvala Alexandera Horwatha da održi predavanje na temu austrijske filmske avangarde i ostala fascinirana njegovim trosatnim izlaganjem, održanim u MM centru, pa se tada rodila ideja pozvati u Zagreb i ostale. Naravno, kao najveći problem pokazalo se financiranje, no uskoro je Gradski ured za kulturu podržao održavanje ovog događaja, a Tanja Vrvilo se bacila na kontaktiranje mogućih gostiju. Oni su bili zaintrigirani ponudom da se, po prvi put, svi okupe na istom mjestu.

Koncipiranje festivala mijenjalo se u hodu, jer bi se svako malo netko od sudionika javio s novim idejama. No, osnova svega je bila predstaviti ili prikazati izabrane filmove, koji ponajbolje predstavljaju ono što ekipa okupljena oko «Filmskih mutacija» smatra iznimnim, a Vrvilo najavljuje raznolikost u tim prezentacijama i cijelom programu, pa će tako svaki predavač imati svoj model izlaganja i filmološkog programa.

Filmske mutacije bit će otvorene filmom  «Dead Man» Jima Jarmusha, o kojem će govoriti Jonathan Rosenbaum, a biti će, između ostalih, prikazani još i slikopisi Abbasa Kiarostmija i Raula Ruiza. Poseban gost Filmskih mutacija je američki avangardni filmaš Ken Jacobs, koji će izvesti performans, ali i zatvoriti ovaj festival, i to s njegovim najnovijim video-filmom «Star Spangled to Death», inače dijelom ovogodišnje Documente. Treba napomenuti kako je riječ o uratku u trajanju od sedam sati, pa Vrvilo najavljuje «dugo putovanje u noć» kao vrhunac Filmskih mutacija. Što se tiče domaćih kritičarskih snaga, obraz će im braniti Hrvoje Turković, Nenad Polimac i Petar Krelja.

Za razliku od mnogih drugih festivala koji se ovog ljeta nude širokoj publici, «Filmske mutacije: festival nevidljivog filma» zaista je, i u svjetskim razmjerima, važan i iznimno zanimljiv događaj. Sve ovo priziva u sjećanje legendarnu redakciju francuskog filmskog časopisa «Cahiers du Cinema» iz pedesetih godina, u kojoj su, pod vodstvom Andrea Bazina, pisali Truffaut, Godard, Chabrol i ostali redatelji Novog vala, filmskog pokreta koji je zauvijek promijenio sedmu umjetnost.

Centar zbivanja je u kinu Tuškanac, ulaz je besplatan, a sve traje od 09. - 14.07.2007.

(G.D.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici