Počinje lov na Veronikinu lubanju

10.07.2007. Print | Pošalji link

Iako je Zagorje Hrvatsku zadužilo s njena dva najveća sina, koji su ovim prostorima, vladali ukupno 45 godina, kada je u pitanju kultura, zagorski doprinos možda nije bio tako sjajan kao u politici.

Tu su, naravno, Krležine «Balade Petrice Kerempuha», naivno slikarstvo inspirirano zelenim bregima i kletima, a i Martinje je također veliki događaj. Po Zagorju su razasuti i barokni dvorci, koji nisu samo mjesto predaha za pojedine haške optuženike, nego, zahvaljujući Tabor Film Festivalu, i za film.

Isti počinje 10. i traje do 14. srpnja, a posvećen je kratkometražnom filmu. Ozbiljan pristup organizatora tijekom vremena ga je učinio respektabilnim i u međunarodnim okvirima. Festival je imenovan po dvorcu u kojem se do sada održavao, no ove godine je lokacija promijenjena, zbog toga što se Tabor obnavlja, te je sve preseljeno u dvorac Oršić.

Iako je, dakle, Tabor Film Festival trenutno, kako to organizatori nazivaju, "u egzilu", organizatore to nije spriječilo da slože najbogatiji i najraznovrsniji program do sada. Nenada Borovčaka, direktora ove manifestacije, pomalo je iznenadio broj od 1500 prijavljenih filmova koji su željeli biti u konkurenciji za nagradu Veronikina lubanja, od kojih je 11 završilo u domaćoj konkurenciji, a međunarodna je pak podijeljena u šest programa. Tu su i nezanemarive novčane nagrade, pa se tako pobjednik u međunarodnoj konkurenciji može nadati sumi od 2000 eura, dok je za domaću izdvojeno 1000.

Konačnu odluku o nagradama donijet će dva žirija. U međunarodnom sjede Ron Hollowaypoznati filmolog i stručnjak za istočnoeuropsku kinematografiju, redoviti Matanićev montažer Tomislav Pavlic, te austrijska spisateljica Rosa Reitsamer. Domaća konkurencija prepuštena je pak kritičkom sudu prošlogodišnje dobitnice Veronikine lubanje Renate Poljak i britanskoj producentici Jude Goldrei.

Osim dva glavna filmska programa, na Taboru će biti prezentiran i veliki popratni program, a posebna pažnja na ovogodišnjem Tabor Film Festivalu posvećena je ženama filmašicama, čijim je radovima posvećen jedan cijeli dan, koji eto slučajno pada na petak 13. U svakom slučaju, Tabor Film Festival svake godine raste i razvija se u pravom smjeru, a za sljedeće izadnje planiraju i uvođenje programa glazbenih spotova, koji će također biti nagrađivan.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Tabor Film Festival 2009.
Dvorac Veliki Tabor ugošćuje još jedan Tabor Film Festival
Film - godišnji pregled 2008.
Uspjesi filma '38 Baba Višnjina ulica'
Film o junacima Baba Višnjine ulice
Mia Engberg: svojim filmovima ne želim napaliti samo lezbijke
Feministica i redateljica Mia Engberg - za dildo spremna!
Počinje tabor Film festival
U Desiniću počinje još jedan Tabor film festival

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici