18. Dani hrvatskog filma - skromniji nego ikada

17.03.2009. Print | Pošalji link

Iako su se za punoljetnost Dana hrvatskog filma organizatori doista potrudili napraviti uredan posao, neke stvari ipak nije moguće ne primijetiti.

DHF je i dalje skoro pa nedostupan online, jer nema svoju stranicu nego trenutačno gostuje na onoj SC-a, a i katalog festivala poslovično kasni. Možda će i ove godine biti gotov na zatvaranju. Jedna od najstarijih smotri kinematografije u neovisnoj Hrvatskoj, još uvijek se muči s pubertetom, iako se već godinama čeka na zreliji i ozbiljniji pristup organizatora.

Dani hrvatskog filma danas predstavljaju svoje 18. izdanje, koje će trajati od 17. do 22. ožujka, a to ostvarivanje punoljetnosti za ovu manifestaciju ostavlja gorko-sladak okus u ustima. Gorak zbog toga što DHF već godinama funkcionira tako da njime nitko nije zadovoljan, od filmskih autora preko medija, pa do samih organizatora. Utjeha za sve to jest pak ovogodišnji festival, koji je dogurao do otvaranja bez ikakvog skandala, a nudi i relativno zanimljiv program.

Jesu li Dani hrvatskog filma konačno sazrijeli dovoljno da budu uredno organizirana i pametno osmišljena manifestacija, pitanje je koje smo postavili Davoru Šišmanoviću, jednom od organizatora. On je naglasio kako se ove godine radilo s puno pažnje, posebno zato da sami sebi ne stvaraju probleme, što se prije, tvrdi, redovito događalo, ali mu smeta opći stav o tome kako DHF jednostavno nemaju razloga za postojanje. Šišmanović nije sretan s konstantnim raspravama o eventualnom smislu ili besmislu ovog festivala, a čini mu se i da se neke stvari zaboravljaju. «Dani hrvatskog filma su rodno mjesto naše kinematografije, kakva god ona bila. No, činjenica jest da su na Danima hrvatskog filma po prvi puta na sebe skrenuli pozornost danas aktivni domaći filmaši.»

Drugi ključni razlog za svakogodišnje održavanje također se tiče mladih filmaša, tvrdi Šišmanović: «Ove godine nam se prijavilo rekordnih tristotinjak naslova. Već godinama se dio filmova snima s predumišljajem prijavljivanja na DHF, naročito kada je riječ o onim kratkim i eksperimentalnim. Mnogi se nadaju da će ovdje njihov film biti zamijećen. To se ne dogodi često, ali se dogodi.»

Iako se može na prvi pogled činiti da se teško sjetiti autora čija je karijera startala zahvaljujući DHF-u, pažljivije pregledavanje arhiva ukazat će na to da je, primjerice, «Sve pet» Dane Budisavljević značajnije primijećen baš na ovoj manifestaciji, a i karijera Gorana Dukića počela se nazirati s filmom «Mirta uči statistiku» koji je oduševio mnoge kada su ga svojedobno vidjeli na ovoj manifestaciji. Prošle godina kontroverze je izazvala selektorica dokumentaraca Nana Šojlev, koja je u program izabrala i naslove koje je potpisala kao urednica na HTV-u, pa se sada pazilo da ne bude problema sa selektorima, te su izabrani, između ostalih, glumac Krešimir Mikić, te publicisti Marijan Krivak i Janko Heidl, a Davor Šišmanović je posebno ponosan na ugledni žiri, koji čine glumica Daria Lorenci, redatelj Dejan Šorak i snimatelj Živko Zalar. Njih troje će odlučivati u čije ruke ide nagrade, no o nekima je već odlučeno, pa će Društvo filmskih kritičara nagradu Oktavijan za životno djelo dodijeliti Zvonimiru Berkoviću. Povodom toga se sutra prikazuju njegov rijetko gledani film «Ljubavna pisma s predumišljajem» iz 1986. godine, i to u 11 sati u MM centru. Inače su sve projekcije u prostorima Studentskog centra. Cilj DHF-a jest biti događaj na kojem će se omogućiti publici da vidi što širi pregled godišnje kinematografske produkcije u Hrvatskoj, pa je tu i program «Mala Pula», posvećen filmovima s tog festivala, dok se svi prijavljeni naslovi mogu odgledati u video-baru.

Među popratnim programima, kojih ove godine ima više nego prijašnjih, naročito se izdvaja predavanje Danca Simona Drewsena Holmberga, odvjetnika i stručnjaka za autorska prava, a ono je predviđeno za sutra u 14 dati, u Multimedijalnom centru SC-a. U klubu SC-a je zato predviđena zabava, po uzoru na festivale poput ZFF-a ili Doxa, na kojima se 'eventima' posvećuje jednaka pažnja kao i filmovima, pa Dalibor Matanić, koji premijerno prikazuje svoj kratki film «Tulum», najavljuje i nastup kao DJ u petak navečer.

Svečano otvaranje 18. DHF-a zakazano je 17. ožujka u 19 sati i bit će obilježeno dodjelom Oktavijana Zvonimiru Berkoviću, a onda su na programu selektirani dokumentarci. Ulaz na cijeli program 18. Dana hrvatskog filma je besplatan.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
18. Dani hrvatskog filma
Uspjesi filma '38 Baba Višnjina ulica'
Film o junacima Baba Višnjine ulice
Počinje sedmo izdanje Revije amaterskog filma
Psiho-seanse na sedmoj Reviji amaterskih filmova
Sukob interesa na Danima hrvatskog filma
Selektorica Dana hrvatskog filma u sukobu interesa
Pripremaju se Dani hrvatskog filma 2008.
Dani hrvatskog filma - festival na kojem će novčanih nagrada možda biti, a možda i ne
Novi početak Kina Europa

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici