O genocidu i zločinima na Human Rights Film Festivalu

23.03.2009. Print | Pošalji link

“Sva su ljudska bića rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima”, proglašeno je prije šezdeset godina u prvom članku Opće deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda.

Poštivanje ljudskih prava u međuvremenu je postalo nerazdvojni dio međunarodne politike, i to u svojstvu neovisnog aktera, jer se ona, kao što znamo, krše i u totalitarnim kao i demokratskim društvima, u kapitalističkim kao i komunističkim. O kršenju i sprečavanju istoga se danas brinu brojne nevladine organizacije, ali se i države javljaju u ulozi velikih zaštitnica potlačenih, ukoliko to odgovara aktualnoj politici.

U kolopletu interesa koji danas čini rad na ostvarivanju ljudskih prava veliku ulogu igraju umjetnost i mediji, a naročito film, što nije ni čudo, jer otkako postoji traje i želja da ga se propagandno iskoristi. No, na šestom Human Right Film Festivalu organizatori obećavaju kako će se baviti činjenicama, a ne reklamom. Petar Milat, direktor HRFF-a te voditelj net.kulturnog kluba Mama, ističe da su za temu festivala izabrali nešto u samoj biti polemično: “Bio nam je interesantan fenomen humanitarnih intervencija, dakle rata koji se vodi u ime ljudskih prava. Mnogo ljudi, filozofa i intelektualaca, je tada počelo prokazivati ideju ljudskih prava kao nešto zastarjelo.” U takvu koncepciju cijelog festivala se uklapa i njegov glavni gost, a to je istaknuti izraelski filmaš Eyal Sivan, poznat po svojem zauzimanju za Palestince.

Organiziranje festivala posvećenog baš tematici ljudskih prava čini se kao prirodan nastavak temeljnog rada dvije udruge koje stoje iza HRFF-a, a to su Mama i Močvara. Potonja u realizaciji ovoga Human Rights Film Festivala sudjeluje pomalo iz ilegale, s obzirom da je već mjesecima u sporu s alternativnoj kulturi nenaklonjenim gradskim vlastima. Petar Milat se nada kako će se stvari riješiti, čemu svakako mogu pomoći i lokalni izbori, prije kojih Bandićeva vlast želi ostaviti dojam birokratske sređenosti: “Pregovori teku i izgledan je povratak Močvare. No, kao dosta drugih stvari kod nas u gradu, to je još uvijek nesigurno.”

Posvetiti filmski festival zločinima i genocidu sa sobom povlači izazov odgovarajućeg programiranja. “Izbjegli smo zločine na području bivše Jugoslavije. To je bila strateška odluka, jer smo željeli postići efekt začudnosti kod gledatelja. Željeli smo ići što internacionalnije i disperziranije.” Tražeći filmove koji nisu dostupni širokoj publici, ali i naslove koji se uklapaju u koncept ove manifestacije, Milat iz raznolikog, igranog i dokumentarnog programa, izdvaja “Melankoliju”, osmosatno djelo Lava Diaza, koje tematizira genocid na Filipinima.

U procesu tranzicijske pravde, utjelovljene u Haaškom sudu, posebno je istaknuto mjesto žrtava zločina, pa će o tome biti riječi u diskusiji zakazanoj za 25. ožujka u 18 sati u Kinu Europa. O statusu žrtava u najvidljivijem segmentu suočavanja sa nedjelima u prošlosti, a to su suđenja za ratne zločine, govorit će Ksenija Turković, Zdenka Pantić, Zoran Pusić i Vesna Teršelić, a sve njih moderirati će Srđan Dvornik. Milat najavljuje i još jednu zanimljivu diskusiju, a to je onu Žarka Puhovskog i Eyala Sivana, na kojoj će se raspravljati o ponašanju izraelske vojske u Gazi.
Od prvog, revijalnog izdanja u klupskim prostorima kluba Mama i Močvare, HRFF je u šest izdanja prešao i na veliko platno, te kontinuirano gradio profil, jednako ostajući prepoznatljiv po svojim programima koji promoviraju otvorenost, multikulturalnost, toleranciju, slobodu izbora. Bitna karakteristika festivala jest praksa izvoza programa, pa će se cijeli HRFF moći ogledati i u Rijeci. Za otvaranje 24. ožujka je pak predviđeno prikazivanje talijanskog filma “Il Divo” redatelja Paola Sorrentina o njihovom premijeru Giuliju Andreottiju. Projekcija počinje u 20 sati u Kinu Europa, gdje se održava i ostatak programa, koji traje do 28. ožujka. Ono što možemo već sada najaviti jest sedmo izdanje ovog festivala, planirano za prosinac, a u tom terminu potkraj godine bi se HRFF ubuduće i trebao redovito održavati.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Urban festival 2009: (U)mjesto granice
Urban festival 2009.
Umjetnost (i) politika na Muzičkom Biennalu
Muzički Biennale Zagreb 2009.
Počinje još jedan Human Rights Film Festival
Operacija:grad se nastavlja!
Treća Operacija:grad između aktivizma i urbanizma
Tribina: Od kada imamo 'svoje' države revolucija nije na vidiku
Ideja otpora i kultura života kao glavno nasljeđe 1968.
Net.kulturni klub Mama napunio sedam 'biblijskih' godina

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici