Počelo natjecanje za Zlatnu Arenu

13.07.2007. Print | Pošalji link

Najvažniji filmski festival Titovog socijalizma u Tuđmanovoj demokraciji nije se baš najbolje snašao u kulturno-političkim procesima tranzicije.

U međuvremenu se gubitak publike od 28 milijuna ljudi i brojnih uglednih redateljskih imena od Vardara pa do Triglava pokušao nadomjestiti koliko-toliko uglednim gostima sa Zapada, a ove godine u tu kategoriju spada, doduše više 'koliko', nego 'toliko', glumica Greta Scacchi.

Pozicioniranju Pule kao hrvatskog nacionalnog filmskog festivala nije pomogla ni činjenica da su nagrade često dobijali politički pravovjerni filmovi i/ili pak redateljski metuzalemi, pa je tako Vrdoljakov trosatni sažetak njegove televizijske trakavice pod imenom «Duga mračna noć» proglašen boljim od filmova Dalibora Matanića, Arsena Ostojića i Ognjena Sviličića.

Ove godine se u konkurenciji za Zlatnu arenu nalazi šest filmova, a o nagradi će odlučivati peteročlani žiri u sastavu: redatelj Arsen Anton Ostojić, filmska kritičarka Diana Nenadić, glumac Tonko Lonza, kantautorica Tamara Obrovac, te snimatelj Branko Linta, koji je i sam dobitnik Zlatne arene za svoj rad na Matanićevom filmu «Volim te».

Ove godine na festivalu neće biti određenih redateljskih imena kojima se, kao što to često zna biti, mora dati ova ili ona Zlatna arena, pa su si organizatori ove godine priuštili jedan čini se, objektivan žiri na koji se ne može utjecati.

Branko Linta imena je ostalih članova žirija saznao iz novina, a imenovanje svakog od njih moralo je odobriti festivalsko vijeće. No, pomalo je čudno da jedan od najboljih hrvatskih snimatelja mlađe generacije ove godine nema ni jedan film u Puli, pa je dakle na rapolaganju za žiriranje. Linta kaže da nije bez posla, nego da se tako dogodilo, te da će to nadoknaditi iduće godine kada će imati čak dva filma u konkurenciji.

Festival igranog filma u Puli, kojemu je ovo 54. izdanje, oduvijek je bio poznat po takozvanoj «festivalskoj kuhinji», kada je rad žirija u pitanju. Ove godine, kaže Linta, ne bi trebalo biti odluka koje će se temeljiti na lobiranju. On pritiske ne očekuje, i tvrdi da bi njega bilo teško "pritisnuti", te da je kompletan žiri takav. Za nadati se kako će se ovaj put ukusi žirija voditi samo po kriteriju filmske kvalitete, a na ponudi su glazbena komedija Gorana Kulenovića «Pjevajte nešto ljubavno», «Pravo čudo» Lukasa Nole, Sviličićev već u inozemstvu nagrađivani «Armin», «Kradljivac uspomena» Vicka Ruića, obiteljska drama «Moram spavat', anđele» Dejana Aćimovića, te «Živi i mrtvi» Kristijana Milića.

Filmski festival u Puli traje od 14. do 21. srpnja 2007.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Nakon knjige i predstave, 'Metastaze' i u filmskoj verziji
'Metastaze' - film o eroziji društva
Pripremaju se Dani hrvatskog filma 2008.
Dani hrvatskog filma - festival na kojem će novčanih nagrada možda biti, a možda i ne
Film - godišnji pregled 2007.
Sarajevski Cinelink - šansa mladim filmašima
Cinelink - šansa malih kinematografija iz regije
Sarajevo film festival audio
Glamour na bosanski način - osoblje na crvenom tepihu!
Sarajevo film festival po 13-ti put

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici