Kina u fokusu Subversive Film Festivala

14.05.2009. Print | Pošalji link

Prvo izdanje Subversive Film Festivala ostalo je obilježeno, između ostaloga, i raspravom između organizatora i dijela alternativne scene o tome koliko se može biti subverzivan kada te sponzorira T-Com.

Konačni zaključak je izostao, jer su obje strane imale dobre argumente, no neupitno je da organizatori ovog festivala pametno i efektivno troše korporativni novac kako bi stvorili kulturni događaj vrijedan pamćenja. O tome koliko uopće ima subverzije u Subverzivnom festivalu i dalje se može, pa i treba raspravljati, ali čini se kako prigovora te vrste ne bi bilo, niti bi bili opravdani, da su se organizatori odlučili za neko drugo ime.

Ove godine se korporativnim sponzorima pridružuje i EPH, što automatski uključuje i posebno izdanje Jutarnjeg lista posvećeno isključivo ovom festivalu. Ipak, kada se pogleda krcat i raznolik program koji će se od 15. do 23. svibnja odvijati u Kinu Europa i na Filozofskom fakultetu, Subversive Film Festival se možda prodao zlim kapitalistima, ali se prodao skupo. Nikola Devčić, čija udruga Bijeli val, stoji iza ove manifestacije, objašnjava kako je tema ovogodišnjeg festivala zapravo dio trilogije u nastajanju: «Prošle godine smo se prisjećali 1968., ove godine je na redu Kina, a sljedeće godine sve kulminira velikom temom 'Socijalizam', te najavljujemo gostovanja Alexandera Klugea i Jean-Luca Godarda.»

Izbor Kine za temu festivala jest i pomalo prigodni, jer se u 2009. slavi odnosno oplakuje, ovisno tko ste i gdje, šezdeset godina od pobjede Mao Ce Tunga u borbi za vlast s imperijalističkim snagama Čang Kai Šeka, dakle uspostave komunističke Narodne republike Kine kakvu danas poznajemo. Prvotna ideja je bila surađivati i s kineskim veleposlanstvom u Zagrebu, što se u konačnici nije pokazalo izvedivim, jer su za vladajući režim u Kini teme poput Kulturne revolucije, a posebno protesta, i masakra, na Trgu nebeskog mira, još uvijek tabu. Zato se oslonilo na jake teorijske snage, čiji je zadatak pokušati rasvijetliti sve tajne kineskog komunističkog uma. Kako objašnjava Srećko Horvat, jedan od umjetničkih direktora Subversive Film Festivala, cilj je sve filmove interpretirati i kontekstualizirati, što dovodi do glavnog gosta festivala, Slavoja Žižeka, koji je  ove godine i selektor osebujnog programa 'Sablasti Kulturne revolucije – par iznenađenja'. «Svi koji su prošle godine gledali 'Oni žive' Johna Carpentera znaju da Žižek odabire filmove koji su intertekstualno povezani s temom, čak i ako se čini da direktno nemaju veze», tvrdi Horvat i dodaje da će slovenska filozofska zvijezda 23. svibnja održati i predavanje o kinematografiji kao organu Kulturne revolucije. Među Žižekovim iznenađenjima nalaze se i filmovi poput Godardove otvoreno politične «Kineskinje», ali i transrodna melodrama «M. Butterfly» Davida Cronenberga.

Za glavni dio filmskog programa, na kojem će se prikazati čak 80 naslova, zadužena je selektorica Dora Baras, koja naglašava važnu distinkciju kada se govori o kineskoj kinematografiji, to jest da bi preciznije bilo reći «kinematografija na kineskom jeziku», jer to onda uključuje i filmove iz Hong Konga i Tajvana. Glavni program predstavlja povijesni presjek kineskih filmova, od samih početaka pa sve do danas, s time da su podijeljeni i klasificirani u nekoliko generacija. Tako će se imati prilika pogledati i propagandne filmove iz vremena Kulturne revolucije, koja je cijelo društvo preokrenula naglavačke, a i u filmskom smislu su se stvari stabilizirale tek nakon njezinog svršetka, kaže Dora Baras, kada su na scenu stupili autori pete generacije: «Zhang Yimou i Chen Kaige su počeli kao disidenti, pekinšku filmsku akademiju završili su 1984. godine i označili novi početak kineske kinematografije, ali su krajem devedesetih postali režimski redatelji.»

Za selektiranje reprezentativnih ostvarenja iz onoga što Baras naziva «filmovi na kineskom jeziku» bio je zadužen Velimir Grgić, opsesivni obožavatelj i specijalist za hongkonšku i tajvansku kinematografije, o kojima je i ekstenzivno pisao. Tajvanski film upoznat ćemo preko za njih karakterističnih borilačkih žanrova, dok je Hong Kong prepušten na milost i nemilost brutalnih gangstera, predstavljenih kroz njihov najradikalniji krimić «Previše načina biti glavni». Ostatak filmova prikazat će se u programima posvećenim kultu ličnosti, te kroz političke eksperimentalne radove, osmišljene od strane američkih kustosa Sherry Millner i Ernesta Larsena.

Ovogodišnji Subversive Film Festival nije posvećen isključivo gledanju filmova, nego i tumačenje svijeta, čime se bave ugledni i kontroverzni gosti. Prošle godine su na festivalu bili RAF-ovi teroristi, a ove godine Srećko Horvat najavljuje dvojicu poznatih kineskih disidenata, Minqa Lija i Wanga Huija, koji će sudjelovati i na okruglom stolu o iskustvu i značenju 1989. godine i događaja na Tien An Menu. Drugi okrugli stol posvećen je temi «carstvo sredine i europska periferija». Moderirat će ga povjesničar Tvrtko Jakovina, dok će gostovati, između ostalih, slovenski filozof Rastko Močnik i prekaljeni diplomat Budimir Lončar, koji ima i osobnih iskustava u Kini iz vremena Kulturne revolucije.

Subverzivci i ove godine iskoračuju na ulice, a glavna atrakcija te vrste je zakazana za 14. svibnja, dan prije službenog otvaranja festivala. Mao Ce Tung jedan je od ključnih revolucionara međunarodnog komunističkog pokreta, gradio je i kult ličnosti, kao svaki pametan despot, te je svoju vitalnost dokazao i legendarnim javnim preplivavanjem goleme rijeke Jang Ce 1966. godine. Mao je u tom trenutku imao čak 73 godine, dok umjetnik i performer Dalibor Martinis ima 'tek' šezdesetak, no to ga neće spriječiti da pokuša preplivati Savu. Martinis taj pothvat gleda unutar šireg konteksta svojeg umjetničkog rada, koji se u zadnje vrijeme usmjerava na takozvani ‘data recovery': «Zanimaju me događaji koji su se izgubili u društvenom zaboravu. Želim ih ponovno uspostaviti, ali da i danas budu autentični, kao što su bili i u svojoj prošlosti.» Ovaj hommage Mau prvi je dio velikog hepeninga, kojim Martinis želi učiniti da ispod Savskog mosta, barem na trenutak, poteče Jang Ce. Plivanje počinje u 19 sati, na Savskom pješačkom mostu, s minimalnim mjerama sigurnosti. Nakon svjedočenja trijumfu ljudskog duha nad varljivim vodenim strujama, u 20 sati slijedi i slet u režiji Marija Kovača, te nakon njega i piknik. Zabava na otvorenom trajat će u sitne sate, s time da će u 23 sata biti ispaljen i prigodni vatromet, još jedan kineski izum bez kojeg danas na Zapadu ne možemo.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Marijan Krivak objavio knjigu eseja
Film... politika... subverzija?
Subversive film festival posvećen Kini
'366 rituala oslobađanja' Igora Grubića
Izložba rituala Igora Grubića
Film - godišnji pregled 2008.
Slavoj Žižek: Intelektualni proizvodi su u svojoj biti komunistički
Sarajevo Film Festival seli iz Sarajeva?
Zeleni pločnici, turisti i filmovi u Sarajevu
Slavoj Žižek: Stvaraju se potrebni uvjeti za krah kapitalizma

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici