3. Jewish Film Festival posvećen sudbinama djece u ratu

23.05.2009. Print | Pošalji link

Zagrebačkoj opijenosti češkim humorom jedini je konkurirao izraelski pisac i humorist Ephraim Kishon, čije su knjige kratkih priča, poput «Kod kuće je najgore», bili neupitni bestseleri.

Kishon, koji je preminuo 2005. godine, se u svojim humoreskama ponajprije bavio malim ljudima i njihovim naoko malim problemima, kao što je primjerice dvojba treba li vozač stati autostoperu ili ne, istovremeno otkrivajući i apsurd i ljepotu života.

Ono što je najvećim dijelom ostalo nepoznato hrvatskoj čitalačkoj publici jest da je Ephraim Kishon bio i cijenjen filmski režiser i scenarist, čija su dva filma bila nominirana za Oscara u kategoriji stranog filma. Riječ je o naslovima «Sallah Shabati» iz 1964. i Policajac» iz 1970. godine, koje će hrvatska publika imati priliku pogledati u okviru 3. Jewish Film Festivala, oji počinje 24. svibnja u Kinu Europa.

Kishonovi filmovi su tek dio šireg programa ovog festivala, koji je prije tri godine zapravo započeo kao licencni, preuzimajući program istoimenog londonskog festivala. Direktorica JFF-a Nataša Popović objašnjava da su se stvari od tada značajno promijenile, jer se u organizaciju uključio Branko Lustig, te više nije bilo potrebe oslanjati se na tuđe programe. Angažiranjem moćnog i dvaput Oscarom nagrađenog producenta ovaj je festival dobio na težini, te se počeo razvijati u nekoliko pravaca.

Ove godine će se na festivalu prikazati 25 filmova, koji bi inače bili nedostupni široj publici. Tematski se ova manifestacija fokusira na stradanje najmlađih u ratu. Od filmova koji tematiziraju mučnu temu djece u ratu i holokaustu vrijedi spomenuti «Zemlju igračaka» redatelja Jochena Alexandera Freydanka, koji je prošle godine nagrađen Oscarom u kategoriji kratkog filma. Njegov autor će biti jedan od gostiju 3. JFF-a, dok Nataša Popović ističe manje poznate, ali jednako važne goste i njihov dokumentarni film «Moramo pamtiti»: «Taj film je napravilo 16 studenata iz San Diega. Bio je izuzetno zapažen u Americi, te tamo ulazi i u edukacijski sustav, a Branko Lustig je pozvao mlade angažirane autore i njihovog profesora da predstave svoje djelo i u Zagrebu.»

Osim filmova, Jewish Film Festival nudi i Talent Workshop, koji će trajati osam dana, izložbu fotografija, ali i malo glazbene zabave, posebice koncert svjetski poznatog izraelskog etno-glazbenika Yaira Dalala. U svojem trećem izdanju Jewish Film Festival, odnosno Festival suvremenog židovskog filma, započeo je etabliranje u samostojan projekt, a iz organizacije najavljuju da će istim putem nastaviti i ubuduće. Sve projekcije se održavaju u Kinu Europa, festival traje do 28. svibnja, a ulaz je besplatan.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Jewish Film Festival u Zagrebu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici