Dokukino - kino koje će prikazivati dokumentarne filmove

17.06.2009. Print | Pošalji link

Prije nekoliko godina se činilo kako će redoviti kino-repertoar isključivo određivati komercijalni interesi distributera i prikazivača, koji su u Hrvatskoj često jedno te isto, dakle u zavidnoj poziciji monopola.

Publici se nudilo isključivo holivudske hitove, ali i otpatke, dok su malo zahtjevniji, ili filmovi nastali izvan engleskog govornog područja, bili osuđeni na festivale. Čitava situacija je bila još dodatno nepovoljnija za dokumentarne filmove, koji su utočište našli na festivalu Zagreb Dox, dok se u redovnoj kino-distribuciji može očekivati tek Michaela Moorea. Dokumentarac Ivone Juke «Što sa sobom preko dana», koji je zahvaljujući ponajviše angažmanu same redateljice prilično uspješno igrao u Cinestaru, nažalost je izuzetak koji potvrđuje pravilo.

No, pojavom Kina Europa je otvoren prostor za filmove koji nisu dio najužeg mainstreama, a čini se i da su brojni filmski festivali polako stvorili publiku kojoj je od kokica ipak važnije ono što se događa na platnu. Zato se udruga Restart prije nekoliko mjeseci odlučila za distribuiranje dokumentarnih filmova, a prvi naslov «Sve je bijelo u Barkingu» još uvijek igra izvan Zagreba.

Interes gledatelja ohrabrio je Restart da se upuste u otvaranje prvog i jedinog kina posvećenog isključivo prikazivanju dokumentarnih filmova, a Oliver Sertić iz udruge objašnjava kako je to za njih bio logičan sljedeći korak: «Pokucali smo na vrata Croatia filma i predstavili našu ideju, a oni su prihvatili. Riječ je donekle i o spletu sretnih okolnosti, kao i našem ludilu da se u to upustimo. Dvorana je u sjajnom stanju, obnovljena je prije dvije godine, no ipak nemamo 35-milimetarski projektor, pa ćemo filmovi puštati s Bete. Za tri-četiri mjeseca ćemo znati jesmo li uspjeli, a kako je ovo pionirski pothvat, nemamo se za sada s čime uspoređivati.»

Dokukino Croatia se nalazi u Kataničićevoj 3, te ima 45 fotelja za ugodno gledanje filma. Nekada je ovo malo kino bilo uobičajeni dio zagrebačke kulturne ponude. Od 18. lipnja će to opet i biti, kada je svečano otvaranje s projekcijom filma koji je savršen primjer toga kako danas dokumentarci najčešće nastaju, zahvaljujući koprodukcijama: «Prvi naslov koji prikazujemo je 'Plati i ženi' makedonskog redatelja Atanasa Georgieva, koji je rađen u makedonsko-hrvatsko-austrijsko-američkoj koprodukciji. Htjeli smo pokazati da podržavamo regionalnu dokumentarnu scenu, pa smo se odlučili za ovaj film, koji je zabavan i široj publici.»

«Plati i ženi» prati samog redatelja filma, koji odlazi u Austriju kako bi se oženio za papire, te usput otkriva i sve načine na koji se ljudi s Balkana pokušavaju dokopati spasonosnog državljanstva Europske unije. Atanas Georgiev u svojem filmu analizira apsurdnu situaciju u kojoj se u unutar EU brišu fizičke granice među državama, ali birokratske zato još više jačaju. Što se ostalih naslova tiče, u Dokukinu Croatia slijede «Duhovi Cite Soleila», danski dokumentarac o stanju na Haitiju. Za ostatak programa Oliver Sertić najavljuje suradnju s regionalnim festivalima, poput Sarajevo Film Festivala i kosovskog Dokufesta koji se održava u Prizrenu. Sve je to lijepo zamišljeno i čini se da će na isti način biti realizirano, no ipak ostaje sumnja da publika neće pokazati dovoljan interes. Oliver Sertić misli drukčije: «Ne bi otvarali kino da smo mislili da publike neće biti. Čini mi se da publiku treba i pomalo obrazovati, a zadnjih par godina se i na festivalima posvećuje više prostora dokumentarcima.»

Projekcije u Dokukinu Croatia održavat će se petkom, subotom i nedjeljom, a ulaznica je povoljnih 20 kuna. U Restartu planiraju od jeseni još više raditi na reklami, kada se zagrebačka publika kolektivno vrati s mora. Najavljuju i postavljanje većeg platna.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Za ideju – protiv stanja: knjiga i DVD-ROM o Želimiru Žilniku
'Za ideju - protiv stanja' - obavezno štivo za filmofile
Zagreb Film Festival 2009.
Zagreb Film Festival i dalje se širi
Dokukino - mjesto za gledanje dokumentaraca

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici