Dvorac Veliki Tabor ugošćuje još jedan Tabor Film Festival

30.06.2009. Print | Pošalji link

Zagorski dvorac Veliki Tabor, koji prema ocjeni UNESCO-a pripada u najvišu kategoriju spomenika, zadnjih je pet godina bio mjesto na kojem se održavao i jedan od filmskih festivala u Hrvatskoj.

Riječ je o Tabor Film Festivalu, posvećenom kratkim filmovima, koji je od svojeg osnutka do danas svake godine prezentirao neuobičajene i zanimljive filmske programe, od lezbijskih art-pornića koje financira švedska vlada, pa do retrospektiva poznatih animatora.

Poseban ugođaj svemu davalo je okruženje dvorca čiji su prvi dijelovi sagrađeni još u 12. stoljeću, no kako se isti već dvije godine obnavlja i restaurira, organizatori Tabor Film Festivala počeli su razmišljati o alternativnim lokacijama. Prvo je to bio dvorac Oršić, a od ove godine, za sedmo izdanje festivala, centar zbivanja bit će grad Zabok. Nenad Borovčak, direktor TFF-a, objašnjava kako je festival oduvijek bio donekle vezan uz Zabok: «Udruga koja organizira festival je zapravo iz Zaboka. S našim partnerima, a to je mreža udruga mladih Krapinsko-zagorske županije, dobili smo sada i prostor od 200 kvadratnih metara, u kojem možemo održavati radionice i manje video-projekcije. Također očekujemo da se konačno završi obnova zabočkog kina, započeta 2002. godine, na koju je potrošeno nekoliko milijuna kuna.»

Bez obzira na uložene milijune, obnova kina Radnik ipak kasni, te će se ove godine projekcije održavati u lokalnoj osnovnoj školi. Dakle, od 1. do 5. srpnja održat će se novo izdanje TFF-a, ovoga puta sa Zabokom kao centralnom lokacijom, no treba napomenuti kako će se dio programa odvijati i na drugim, reprezentativnim lokacijama, poput Termi Tuhelj i dvorca u Svetom Križu Začretju. Ipak, završetak i ovog, a i budućih festivala planiran je u dvorcu Tabor. Nenad Borovčak naglašava kako cilj organizatora TFF-a nije od te manifestacije učiniti zagorsku inačicu Motovuna, no to ne znači da ne pokušavaju kroz festival prezentirati prirodne ljepote i kulturnu baštinu ovog kraja.

U konkurenciji za glavnu nagradu, Veronikinu lubanju, nalazi se sveukupno 48 filmova iz 24 različite zemlje, koji će biti prikazani u pet tematskih blokova. U domaćoj selekciji se pak nalazi 18 naslova: «Ove godine imamo zbilja puno dobrih filmova, no meni se najviše sviđa «Muto», u kojem se tematizira ulična umjetnost pomoću animiranja grafita.» Nakon svjetske premijere u Cannesu, «Ciao Mama» Gorana Odvorčića bit će po prvi put u Hrvatskoj prikazan na Taboru, i to drugog dana festivala u 19 sati. Od ostalih, popratnih programa Nenad Borovčak izdvaja filmove koji su 2008. godine bili nominirani za nagradu Europske filmske akademije, a jedna selekcija je posvećena dvadesetogodišnjici rušenja Berlinskog zida. Od ovogodišnjih retrospektiva svakako treba izdvojiti onu poznate multimedijalne umjetnice, spisateljice i redateljice Mirande July, te dokumentarce Irca Kena Wardropa.

Osim što se na Tabor Film Festivalu filmove može gledati, organizatori nude i mogućnost da se o snimanju filmova nešto praktično nauči. Tako je nastala mala filmska akademija, na kojoj će govoriti članovi žirija, poput engleskog autora Osberta Parkera. U Zaboku je već 26. lipnja otvorena izložba fotografija Krešimira Zadraveca, nazvana «Strangers», na kojima se vide izrađene figure u pozama iz vremena zlatnog doba Hollywooda. Za sve one kojima je Zabok nepoznat teritorij napominjemo da se festival održava u prostorijama Osnovne škole «Ksaver Šandor Gjalski», dok je ured festivala, kao i maloprije spomenuta izložba, smješten na adresi Trg Dragutina Domjanića 6.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Tabor Film Festival 2009.
Film - godišnji pregled 2008.
Uspjesi filma '38 Baba Višnjina ulica'
Film o junacima Baba Višnjine ulice
Mia Engberg: svojim filmovima ne želim napaliti samo lezbijke
Feministica i redateljica Mia Engberg - za dildo spremna!
Počinje tabor Film festival
U Desiniću počinje još jedan Tabor film festival
Počinje lov na Veronikinu lubanju

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici