Sarajevo Film Festival ponovo ugošćuje velike zvijezde

10.08.2009. Print | Pošalji link

Već više od desetljeća postala je tradicija da se poznate holivudske face, usred osmog mjeseca i po najvećoj mogućoj vrućini, ukažu na nekoliko dana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Razlog dolaska nije, kao u dobra stara ratna vremena, pružiti svojim prisustvom napaćenom i okruženom gradu, nego se dobro provesti, uživati u znanoj sarajevskoj gostoljubivosti, te naravno promovirati sebe i svoj aktualni film na najvećoj balkanskoj filmskoj manifestaciji. Sarajevo Film Festival, koji se ove godine održava od 12. do 20. kolovoza, i to po petnaesti put, uvijek je znao privući slavne, pa su ga tijekom godina pohodili Vanessa Redgrave, John Malkovich, Jeremy Irons, Bono, Kevin Spacey, Nick Nolte i mnogi drugi, dok se u 2009. godini najviše očekuje od dolaska Mickeya Rourkea. Poznati holivudski loši dečko, čija je karijera donedavno bila ograničena na sporedne uloge u B-produkcijama, opet je u modi, zahvaljujući ulozi u filmu «Hrvač» redatelja Darrena Aronofskog, koji će zatvoriti festival.

Ovih dana ćemo, dakle, biti u prilici vidjeti hoće li neukrotivi i od boksa i neurednog života pomalo deformirani Rourke nadmašiti posjet Nicka Noltea, koji Sarajevo baš i nije doživio trijezan, ili pak Kevina Spaceya, čije je ukazanje na festivalu bilo obavijeno dimom marihuane. U svakom slučaju, Altijana Marić, zadužena u SFF-u za odnose s javnošću, Rourkea najavljuje kao «najvažnijeg gosta ovogodišnjeg SFF-a», te uz to napominje kako će u njegovom društvu biti i Darren Aronofsky, jedan od «najznačajnijih redatelja današnjice.»

Odličan i neumoljiv PR Sarajevo Film Festivala uvijek sadrži mnogo toga «naj», tako da redoviti posjetitelji festivala dobro znaju da je svake godine barem jedan režiser koji pohodi Sarajevo ujedno i «jedan od najznačajnijih današnjice», kako se to prigodno govori. S druge strane, organizatorima SFF-a, koje predvodi direktor Mirsad Purivatra, ne može se zamjeriti što su prilično uspješno u petnaest godina od male filmske smotre stvorili ključni filmski festival u regiji.

Što se zvijezda pak tiče, Altijana Marić objašnjava kako oko njihovog dolaska pomažu i oni koji su u Sarajevu već bili, te ponijeli sa sobom dobra iskustva: «Mi jednostavno imamo jako dobru reputaciju. Većina gostiju dolaze i po preporuci svojih kolega koji su ranije bili na SFF-u i odlično se proveli.»

Bez obzira na holivudska imena, najvažniji program, koji je ujedno i natjecateljski, jest onaj regionalnog filma, u kojem se naslovi natječu za nagradu Srce Sarajeva. U igranoj konkurenciji natječe se deset filmova, a žirijem će predsjedati Mirjana Karanović. Treba napomenuti kako se u konkurenciji nalaze i dva hrvatska filma, što nije nikakvo iznenađenje. SFF se do sada pokazao vrlo naklonjenim novijoj hrvatskoj produkciji, a posebice su sretne glumice, poput Marije Škaričić i Zrinke Cvitešić, koje su za svoje uloge nagrađivane baš na SFF-u. Za Srce Sarajeva ove godine će se tako natjecati «Crnci» Zvonimira Jurića i Gorana Devića, te «Kenjac» Antonija Nuića, inače film nastao uz pomoć produkcijskog marketa CineLink, koji SFF već godinama uspješno organizira. Zanimljivo je da ovoga puta nema domaćih naslova u konkurenciji, no nekoliko naslova se može naći među kratkim i dokumentarnim filmovima. 

Među ostalim filmskim programima oduvijek se, podsjeća Altijana Marić, izdvaja Panorama, za koji filmove selektira Howard Feinstein. U Panorami se, inače, prikazuju najbolji art filmovi, no projekcije su ipak većinom ispunjene do zadnjeg mjesta. Među najzanimljivijim naslovima iz Feinsteinove selekcije svakako se nalazi novo ostvarenje danskog enfant terriblea Larsa Von Triera, kojim je ovaj autor naznačio povratak snimanju filmova nakon razdoblja višegodišnje depresije. Riječ je o «Antikristu», koji je na premijeri u Cannesu izazvao, kao što je s Von Trierom uobičajeno, kontroverze, naročito scenama eksplicitnog seksa. Charlotte Gainsbourg je u Cannesu osvojila nagradu za najbolju glumicu, što gotovo da i ne čudi, budući da su prije nje upravo u glavnim rolama Von Trierovih filmova Emily Watson, Bjork i Nicole Kidman ostvarivale neke od svojih najboljih uloga te za njih redovito dobivale nagrade.

Što se popratnog programa tiče, Marić napominje kako se i ove godine održava Talent Campus, višednevni seminar za mlade filmske profesionalce iz regije koji je već polučio rezultate. Ove godine će se na njemu opet naći veliki broj polaznika, a u okviru Talent Campusa realizira se i projekt snimanja kratkih filmova za mlade filmaše iz regije.

Osim po filmovima, Sarajevo Film Festival poznat je po odgovarajuće razuzdanom noćnom životu za vrijeme trajanja festivala, pa se ove godine u kuloarima špekulira kako je termin održavanja pomaknut unaprijed da bi se izbjegao početak Ramazana, svetog mjeseca posta. SFF se inače uvijek održava u drugoj polovici kolovoza, no ovaj put kreće i završava ranije kako bi brojni posjetitelji festivala mogli konzumirati alkohol bez da uznemire dežurne dušebrižnike.

Za sve što se u Sarajevu događa za vrijeme festivala treba i, između ostaloga, mnogo novca, a pozamašni budžet ove manifestacije u priličnoj je suprotnosti s ekonomskim stanjem u Bosni i Hercegovini. SFF se već godinama kiti brojnim sponzorima, što u praksi znači da na početku svake projekcije morate gledati oko pola sata reklama, pa ga je to donekle spasilo akutne recesije koju u međuvremenu osjećaju svi.

Za kraj treba podsjetiti kako se ulaznice za većinu projekcija znaju iznimno brzo prodati, te da treba iskoristiti sms i online mogućnost rezervacije istih.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Sarajevo Film Festival 2009.
Philippe Bober: Filmska remek-djela ne nastaju ako se čeka državna potpora!
Sarajevo Film Festival seli iz Sarajeva?
Zeleni pločnici, turisti i filmovi u Sarajevu
Sarajevo - grad filma
Sarajevo Film Festival i dalje najznačajniji u regiji
Sarajevski Cinelink - šansa mladim filmašima
Cinelink - šansa malih kinematografija iz regije
Anton Corbijn snimio film o Ianu Curtisu
Sarajevo film festival audio

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici