Tri djevojke bez revolvera: 25 FPS slavi petoljetku

22.09.2009. Print | Pošalji link

Jean-Luc Godard davno je izjavio “da za dobar film trebate djevojku i revolver”.

Ako je ova formula točna, onda bi se za 25 FPS moglo reći, “sve što trebate za dobar festival su tri djevojke, ali bez revolvera”. Organizatorice i selektorice Mirna Belina, Sanja Grbin i Marina Kožul, već petu godinu za redom čine jezgru ekipe koja odolijeva mišljenjima kako je eksperimentalni film toliko egzotična djelatnost, da ga ni ne treba pokušati ugurati u kontekst festivala.

25 FPS, internacionalni festival eksperimentalnoga filma, ne samo da je uspio održati se, nego već i slavi prvu petoljetku, a od prvoga izdanja dijeli ga ekspanzija u svim smjerovima. Uz veliku posjećenost, 25 FPS se pozicionirao i kao mjesto gdje se njeguje autorstvo bez kompromisa, kako od strane onih koji filmove stvaraju, tako i od onih koji sve to organiziraju. Za razliku od nekih drugih sličnih događaja, ovaj festival uvijek inzistira da umjetničke vizije budu ispoštovane do kraja, što se najviše odnosi na odanost primarnom formatu filma.

Pratiti često egzotične zahtjeve umjetnika nije nimalo lagan posao, a uz to i stalno povećavati obim programa, čine se kao čudo za tako malo ekipu. Mirna Belina, jedna od organizatorica, pola desetljeća nakon početka kaže kako je 25 FPS dosegnuo svoj obim, barem prema uobičajenim festivalskim mjerilima. Za dodatna proširenja, tvrdi, “više nema mjesta”, jer, “ova forma traži koncentrirano gledanje”. Čini se kako je taj ‘recept’ 25 FPS-a, koji bi se ukratko mogao sažeti kao kvaliteta prije kvantitete, vrlo uspješan. To je u svijetu, gdje slični festivali broje daleko manje posjetitelja i izazivaju manji interes, već prepoznato. “Za festival eksperimentalnog filma, naše su brojke posjećenosti među najvišima na svijetu. Jedan od razloga je i što mi ne naplaćujemo ulaznice; to je filmofilska priča u kojoj čovjek s projekcije može ući ili izaći kad god poželi, bez osjećaja da je izgubio novac. Ali i bez obzira na to, nama na projekcijama sjedi i do 700 ljudi”. 

Jedna od stvari koja je obilježavala dosadašnja izdanja festivala, bila je i svojevrstan izostanak mainstream kritike na 25 FPS-u. Iako već drugu godinu za redom postoji i zaseban žiri kritičara, Mirna Belina tvrdi kako ju takvo stanje nimalo ne iznenađuje. Publicist ili uopće netko tko se bavi pisanjem o filmu, ima pravo odrediti svoje glavno zanimanje, odnosno širinu. “Legitimno je da nekoga ne zanima eksperimentalni film. Rijetko se nađe kritičar kojeg film u cijelosti zanima.”. Oni koji su ove godine kazali “zanima me”, su slovenski kritičar Jurij Meden, urednik tamošnjeg magazina za filmsku teoriju “KINO!”, Janko Heidl, hrvatski filmski publicist i Željko Kipke, slikar, pisac, ali i povremeni teoretičar eksperimentalnog filma.
Što se tiče glavnog žirija, uvijek sastavljenog od profesionalaca iz same branše, ove godine njime konačno dominiraju autorice. Osim Milene Gierke, koja je učenica Petera Kubelke i Kena Jacobsa gdje je studirala “film i kuhanje”, tu su još i Erwin van't Hart, selektor Filmskog festivala u Rotterdamu, koji priprema opsežnu retrospektivu utjecajnih nizozemskih autora, dok je Ana-Marija Koljanin, treća članica festivalskog žirija, inače nezavisna kustosica i povjesničarka umjetnosti, pripremila program koji prati odnos domaćih likovnih umjetnika i filma.

Samo otvaranje festivala proteći će u znaku potprograma nazvanog “Expanded Cinema”. Radi se o “proširivanju” samog medija filma zvučnim performansima i izvedbama, kako bi se zaokružila priča o višeobraznosti samog eksperimentiranja, kojemu čak ni film kao format ne bi trebao biti granica. Zvijezda otvaranja je Gustav Deutsch, austrijski found footage umjetnik koji se za svoj film “Film Ist. A Girl & A Gun” inspirirao baš onom već spomenutom rečenicom Jean-Luc Godarda o djevojci i pištolju. Kako program “proširenog filma” podrazumijeva i živo izvođenje manipulacija s filmom ali i glazbom, nakon same projekcije u “standardnom” obliku u Studentskom Centru, uslijedit će i multimedijska ‘live’ izvedba, na kojoj će Deutsch pred publikom ‘miksati’ filmove, uz pratnju znanih imena eksperimentalne glazbe kakvi su Christian Fennesz, Martin Siewert i Burkhard Stangl.

U nastupajućim danima 25 FPS ponudit će obilje programa same konkurencije, ali i još događaja u okviru “proširenog filma”, poput francuskog tria Metamkine, koji uz pomoć šest 16-milimetarskih projektora, elekroakustičnih naprava, ogledala i platna kinoprojekciju odvode daleko izvan granica samog filmskog ekrana. Uz napomenu kako je na većinu projekcija ulaz besplatan, detalje o zbivanjima potražite na www.25fps.hr.

AUDIO VERZIJA

(Ž.L.)

Pročitajte i ...
25 FPS - peti put
Film - godišnji pregled 2008.
Austrijska avangarda u Zagrebu
Počinje četvrti 25FPS
Počinje četvrti Festival eksperimentalnog filma
Film - godišnji pregled 2007.
Matthias Mueller zvijezda eksperimentalnog filma
25 FPS 2007.
Eksperimentalni 25 FPS po treći i veći put među Hrvatima
Novi ravnatelj Animafesta: 'Nisam glasao u izboru za sebe samoga!'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici