Umro Michelangelo Antonioni

31.07.2007. Print | Pošalji link

Čini se da je ovo ljeto kobno za živuće filmske klasike. Na isti dan, 30. srpnja, tako su umrli Ingmar Bergman i Michelangelo Antonioni, samo što je vijest o smrti potonjeg tek danas objavljena široj javnosti.

Antonioni je poznat kao veliki modernist svjetske kinematografije, koji se proslavio filmom «Avantura» iz 1960. godine. Legenda kaže kako je taj film na premijeri u Cannesu dočekan glasnim negodovanjem dijela publike, reakcijom do tada nepoznatom na ovom festivalu, no Antonionijev filmski talent ipak je bio neupitan, te je tada osvojio drugu nagradu Cannesa, takozvani Grand Prix. Ono što se mnogima na početku nije svidjelo kod Antonionija, a to je bavljenje temama poput otuđenja modernog čovjeka i njegove moralne atrofije, a sve zapakirano u duge kadrove sporog tempa i minimalističke dijaloge, s vremenom se pokazalo revolucionarnim. Njegov je utjecaj na mnoge druge autore, od Wima Wendersa do Wong Kar Waija, neupitno vidljiv.

Antonioni se nije nikada bojao zahtijevati pažnju svojih gledatelja, ali bi ih i rijetko iznevjerio. Jedan od najboljih primjera toga je završni šestominutni kadar njegova posljednjeg velikog filma, «Profesija: reporter» iz 1975. godine, u kojem kamera u jednom trenutku prođe kroz prozorske rešetke, što je potez koji mnogi i danas ne uspijevaju objasniti.

Njegov redateljski rad praktično je prekinuo moždani udar 1985. godine, koji ga je ostavio djelomično paraliziranim i nijemim. Antonioni je umro u 94. godini, ne toliko slavljen kao na vrhuncu svoje karijere u šezdesetim godina prošlog stoljeća, no još uvijek zasluženo spominjan u društvu Bergmana, Fellinija i Kurosave kao jedan od najvažnijih filmskih autora svih vremena.

(Z.S.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici