'Ciao Mama' Gorana Odvorčića uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Cannesu!

26.10.2009. Print | Pošalji link

Iako se posljednjih godina može primijetiti određeni napredak kada je riječ o kvaliteti, ali i reputaciji hrvatske kinematografije, ključni svjetski filmski festival i dalje izmiče domaćim autorima.

Riječ je, naravno, o Cannesu, u čijoj je službenoj konkurenciji zadnji puta neki film iz Hrvatske igrao 1979. godine. Tada je to bila «Okupacija u 26 slika» Lordana Zafranovića, a prema scenariju Mirka Kovača. Tri desetljeća kasnije, ovoga proljeća je u službenu konkurenciju canneskog festivala uvršten kratki film «Ciao mama» nepoznatog i mladog Zagrepčanina Gorana Odvorčića.

Mediji su na tu vijest reagirali s oduševljenjem, no iznenađujuće je bilo Odvorčićevo odbijanje da se slika za TV-priloge dnevnih listova ili promovira na malobrojnim stranicama kulture. Nespremnost mladog autora da sudjeluje u cirkusu je zatim objašnjena njegovom sramežljivošću i asocijalnošću, što pak nisu osobine koje se često povezuju s poslom filmskog režisera. No, razlog za takvo ponašanje bio je druge prirode, kaže Goran Odvorčić: «Kad se čulo za Cannes, krenuli su i pozivi za razgovore, no nisam želio razgovarati s onima koji film nisu pogledali. Govoriti samo o Cannesu nije imalo smisla.»

Ipak, neizbježno je pitati kako se uopće dogodilo da je «Ciao mama» dospio u Cannes, a Odvorčić otkriva da je sve bilo iznenađenje i za njega: «To je treći festival na koji sam poslao DVD. Prva dva nisu još stigla ni odgovoriti, a već su me zvali iz Cannesa. Bio sam šokiran i oduševljen, ali poziv je bio sa skrivenog broja. Pet minuta nakon razgovora sam se počeo brinuti da me netko zeza, zbog skrivenog broja, pa sam se zapitao nije valjda neki frend toliko lud da nešto tako napravi. Bio sam ipak nekako siguran da je film upao u Cannes, no htio sam imati i službenu potvrdu.»

Nakon neprospavane noći stigao je i službeni mail, te je Goran Odvorčić mogao odahnuti. U međuvremenu je «Ciao mama» prikazan na otvaranju sedmog Zagreb Film Festivala, a Odvorčić je također sjedio u jednom od žirija ZFF-a. U međuvremenu je i na Sarajevo Film Festivalu «Ciao mama» dobio Posebno priznanje žirija. Hvaljeni kratki film nastao je u produkciji Propeler filma, a zapravo je isprva bio dio omnibusa «Zagrebačke priče». Scenarij su zajednički napisali Odvorčić i Matija Kluković, poznat po svojem nezavisnom dugometražnom prvijencu «'Ajde dan, prođi», s time da je početna ideja bila malo drukčije naravi: «Na početku smo pisali za kazalište, jer to uopće nije trebao biti film. Tekst je pisan u smjerovima, što se u 'Ciao mama' osjeti više nego u drugoj verziji filma. Napisali smo prvu scenu, nekakvih desetak minuta, i nismo više znali kako dalje s pričom, jer nam se učinila gotovom.»

«Ciao mama» tematizira buran odnos majke i kćeri, koje glume Asja Jovanović i Andrea Rumenjak. Obje glumice su bile dio Klukovićevog prethodnog filma, dakle naviknute na neuobičajen način rada. U ovom slučaju se sve uvježbano na probama subvertiralo na samom setu: «Bili smo na probama dva mjeseca i pred snimanje smo znali sve, od emocija do pokreta u prostoru. Moja ideja je onda bila sve to nekako izmijeniti, srušiti. To sam ostvario preko Andree. Ako je u scenariju pisalo da ona treba ući u sobu i zagrliti mamu, rekao bih joj da uđe i sjedne na krevet. Poanta je bila da Asja onda reagira na to, da se doista mora boriti s kćerkom.»

Nakon što je, uz malo kreativne muke, snimanje završeno, na red je došla montaža, u kojoj se Odvorčić i Kluković nisu baš uspjeli dogovoriti što i kako. Bez zle krvi su se kreativno razišli, jer je Kluković izmontirao drkčiji film od prvotne ideje, a Odvorčić je želio biti dosljedan. Kratki film Matije Klukovića na kraju je završio kao dio «Zagrebačkih priča» dok je Odvorčićev odlično prošao i samostalno.

Bavljenje odnosnom nezrelog, iako punoljetnog djeteta i roditelja koji se želi osloboditi roditeljske odgovornosti možda nekome može sugerirati kako je riječ o autobiografski inspiriranoj priči, no Odvorčić to demantira. Priča je nastala ponajviše prema dvjema glumicama koje su Kluković i on odlučili angažirati. Odvorčić  priznaje da je u toj borbi između majke i kćeri osobno bio na strani kćeri, čiji se životni princip poklapa s njegovim. Obiteljski odnosi su, inače, bili česta tema i nekih od omiljenih filmskih autora Gorana Odvorčića, koji kaže kako inače nije veliki filmofil, navodeći kao inspiraciju grandiozna imena kao što su Bresson, Tarkovski, Cassavetes i Ozu.

Nakon svih uspjeha koje je doživio s «Ciao mama», Goranu Odvorčiću su se otvorila i neka vrata, pa tako trenutno radi na snimanju svojeg novog kratkog filma. O njemu, naravno, ne govori dok ga ne bude prilike za vidjeti. Također u ladici ima i dva scenarija za dugometražne filmove, što znači da nije riječ o nekome tko jeste, ili bi pristao biti one-hit-wonder.

AUDIO VERZIJA

(G.D.)

Pročitajte i ...
Goran Odvorčić i 'Ciao mama' putuju u Cannes

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici