Sarajevo film festival po 13-ti put

14.08.2007. Print | Pošalji link

Sarajevo Film Festival u svojoj trinaestoj godini postojanja iznova pokazuje kako je u pitanju jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u regiji.

Glavnim gradom Bosne i Hercegovine tako će od 17. do 25. kolovoza prodefilirati impresivan broj filmskih zvijezda, uglednih redatelja i ostalih filmaša, a zatvaranje festivala, osim već uobičajenog vatrometa, bit će obilježeno prikazivanjem novog dokumentarca Michaela Moorea «Sicko», o američkom zdravstvenom sustavu, koji će autor osobno predstaviti u najvećem otvorenom kinu na prostoru bivše Jugoslavija, takozvanom Metalcu.

Mnogo toga je u vezi Sarajevo Film Festivala najveće i najimpresivnije, a takav dojam djelomično je rezultat i odličnog marketinga ekipe okupljene oko Mirsada Purivatre, direktora SFF-a. Svake godine postojanja Sarajevo Film Festival uvodio je nešto novo u svoju ponudu, širio filmske programe, organizirao seminare za filmske kritičare, te pokrenuo CineLink, koprodukcijski market iz kojeg su nastali i mnogi, u međuvremenu nagrađeni, hrvatski filmovi poput Sviličićeva «Armina».

Ono što je sve to omogućilo svakako je i činjenica da je prvi Sarajevo Film Festival održan u tada još opkoljenom gradu, što nije spriječilo Alfonsa Cuarona da pješice pređe Igman s kopijom svoje «Male princeze» u ruksaku, i prikaže ga umjetnosti gladnim Sarajlijama. Takve anegdote pomogle su u stvaranju imidža ove manifestacije, koja svakom godinom pokazuje napredak u državi gdje to nažalost nije jedan od prioriteta.

I ove godine SFF je još više narastao, o čemu svjedoče i čiste brojke, koje nam je navela Altijana Marić, zadužena za odnose s javnošću, pa će tako biti predstavljeno 176 filmova u okviru 13 programa, od kojih će 12 imati svjetsku, a 16 međunarodnu premijeru, dakle izvan zemlje u kojoj su nastali.

Talent Campus najnovija je realizirana ideja direkcije festivala, nastala u suradnji s Berlinaleom, kojoj je cilj pomoći mladim filmašima,  da se snađu u svim aspektima stvaranja filma, od umjetničkig do poslovnog. Izabrano je 78 sudionika iz regije, kojima će kroz šest dana biti ponuđen raznolik program, a među predavačima se nalaze eminentna imena, od glumice Juliette Binoche do redatelja Alexandera Paynea.

Naravno, posebna priča, kada se radi o Sarajevo Film Festivalu, je nabava ulaznica za projekcije, jer većina u pravilu bude razgrabljena u roku od nekoliko sati nakon puštanja u prodaju. Organizatori zbog toga već nekoliko godina pokušavaju na inovativne načine omogućiti što većem broju ljudi da dođe do ulaznica, naročito onima koji u Sarajevo ne dolaze prije početka festivala, uvodeći među prvima u regiji, još prije nekoliko godina, kupovanje istih putem sms-a. Nezadovoljnika uvijek ima, ali se ove godine situacija ipak mijenja na bolje, a ulaznice će se moći kupiti i na dan projekcije pojedinog filma na tri različite lokacije.

Još jedna tradicija SFF-a jest i hladni rat između domaćih novinara i festivalskog Press Officea, poznatog po favoriziranju stranih novinara kada je riječ, primjerice, o dogovaranju intervjua sa slavnim gostima. No, to se također riješilo prije dvije godine, uvođenjem programa «Kafa sa...», gdje su svi akreditirani novinari mogli porazgovarati, po ugledu na takozvane junkete, s poznatim facama iz svijeta filma. Zato se od toga ne odustaje ni ovaj put.

Od filmskih programa vrijedi istaknuti Panoramu, u kojoj se prikazuju aktualni svjetski art-filmovi, kao što je, recimo, «Paranoid Park» Gusa Van Santa, nagrađen proljetos u Cannesu. Tu su i uvijek kontroverzni «Novi tokovi» selektora Phillipea Bobera, poznati po tome da izazivaju masovna napuštanja dvorane inače iznimno prijateljski raspoložene publike. Redoviti posjetitelji SFF-a svakako se sjećaju žučnih reakcija na film «O Fantasma» Portugalca Joaoa Pedra Rodriguesa, čiji je razgovor s publikom nakon projekcije završio svađom između onih zagovornika i protivnika njegovog uratka.

U zadnjih nekoliko godina kao najvažniji se istaknuo natjecateljski program, sastavljen od filmova iz regije, koji se, u slučaju pobjede, mogu nadati nagradi Srce Sarajeva, ali i iznosu od čak 25.000 eura. Ove godine u glavnoj konkurenciji od 10 filmova, za nagradu se bori i pulski pobjednik "Živi i mrtvi" Kristijana Milića, nastao prema romanu bosanskohercegovačkog pisca Josipa Mlakića. Nije nevažno spomenuti i da je za produkciju ekranizacije njegove knjige ponovo zaslužan CineLink.

Osim svoje primarne filmske aktivnosti, Sarajlije se vole pohvaliti kako tijekom trajanja festivala, čitav grad živi i diše zajedno sa SFF-om. Kako bi se posjetiteljima ponudilo što više, organizatori su se, kaže Altijana Marić, posebno pozabavili i pratećim sadržajima. U okviru toga, za svečanu noć otvaranja priprema se velika proslava na Baščaršiji, gdje je svim ugostiteljskim objektima radno vrijeme produženo do tri sata iza ponoći, a pozvani su svi građani Sarajeva, te gosti i prijatelji festivala. Uz otvaranje u ratu razrušene i sada tek sanirane Vijećnice, kao mjesto održavanja prijema povodom otvorenja Sarajevo Film Festivala, posebna atrakcija u dodatnim sadržajima je i serija koncerata na Grbavici, gdje će nastupiti Kosheen, Hladno Pivo, Jinx, Mostar Sevdah Reunion...

Sarajevo Film Festival događaj je koji svakome nudi nešto, na kojem se kao kod kuće mogu osjećati i filmofili i paparazzi. Poznato bosansko gostoprimstvo dovedeno je na njemu do pomalo apsurdnog vrhunca, ali s nekim drugim pristupom teško se može misliti kako bi se SFF zavrijedio epitet najvećeg u regiji, što neupitno i jest.

(G.D.)

Pročitajte i ...
Nagrađivani 'Kenjac' Antonia Nuića krenuo u kina
Nakon festivala u regiji, 'Kenjac' premijerno u Zagrebu
Sarajevo Film Festival 2009.
Sarajevo Film Festival ponovo ugošćuje velike zvijezde
'Iza stakla' - novi film iza Zrinka Ogreste
'Iza stakla' - film o ljubavnom trokutu
Direkt slavi stotu epizodu
Fade In slavi 100 epizoda Direkta
Phillipe Bober: 'Filmovi koji se snimaju u regiji, skuplji su od onih koji se snimaju u Tokiju!'
Philippe Bober: Filmska remek-djela ne nastaju ako se čeka državna potpora!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici