Umro Dan O'Bannon

18.12.2009. Print | Pošalji link

Dan O’Bannon, kultno ime filmske znanstvene fantastike i horrora, preminuo je u četvrtak 17. prosinca nakon kratke i teške bolesti, u Los Angelesu, u 64. godini života.

Fanovi žanra pamte ga još od sedamdesetih, kada je kao kolega Johna Carpentera  sudjelovao u 45-minutnoj školskoj vježbi koja je kasnije postala dugometražni “Dark Star”.

Pokušavši nakon toga raditi kao animator za Goeorgea Lucasa i “Ratove zvijezda”, O’Bannon je brzo odustao, angažiravši se umjesto toga kao supervizor specijalnih efekata na nikad snimljenoj verziji “Dine – pješčane planete” koju je trebao potpisati Alejandro Jodorowsky. Produkcija, kako kaže povijest, u tom sastavu nikad nije završena, pa se posvećuje suradnji s Ridley Scottom na “Alienima”, za koje piše izvorni tekst scenarija. Uz H.R. Gigera i samog Scotta, Dan O’Bannon smatra se najzaslužnijim za ovaj serijal.

U godinama koje nadolaze, potpisuje scenarije za horrore poput "Mrtvih i pokopanih" i "Lifeforce", kultne “Svemirske vampire” Tobea Hoopera, te dva segmenta animiranog omnibusa "Heavy Metal". Pisao je i za strip, pa mu je “Long Tomorrow” nacrtao slavni Moebius, radio je i dvije filmske adaptacije Philipa K. Dicka – “Totalni opoziv” i “Vrištavci”, a po njegovu scenariju trebao bi iduće godine biti snimljen “Silvaticus 3015.”, što je i njegovo posljednje djelo. Jedan od najvažnijih žanrovskih autora uvijek je djelovao u pozadini, a tako je, jednako diskretno, i otišao.

(Ž.L.)

Pročitajte i ...
Star Trek - J.J. Abrams
Filmski medij kao (trans)kulturalni spektakl: Hollywood, Azija, Europa
Knjiga Saše Vojković - istraživanje transkulturalnih spektakala s tri kontinenta
Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje - Steven Spielberg

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici