Pokreće se Festival hrvatskog animiranog filma

13.01.2010. Print | Pošalji link

Festivalski kalendar od veljače će biti bogatiji za još jedno događanje, ovaj puta rezervirano za ovdašnju kinematografiju.

Riječ je o novopokrenutom Festivalu hrvatskog animiranog filma, dvodnevnoj natjecateljskoj smotri koja je iznikla iz dosadašnjeg Dana hrvatske animacije. Oba događaja pod pokroviteljstvom su ASIFA-e, međunarodne udruge animatora, odnosno autora animiranog filma, koja i u nas ima aktivnu podružnicu i članstvo.
 
U glavnom organizacijskom odboru novog festivala Vesna Dovniković, predsjednica hrvatske ASIFA-e i Margit Antauer, njena dopredsjednica. Festival će se održati 21 i 22. veljače u kinu Europa, a rok za prijave je 30 siječanj, dok se sve informacije i prijavnice mogu naći na službenoj web stranici festivala.

Draško Ivezić glavni je producent Festivala hrvatskog animiranog filma.

Po čemu će ovaj festival biti osobit i što ga čini drukčijim, od primjerice, Dana hrvatskog filma, koji također ima opsežnu selekciju domaće animacije?
 
Dani hrvatskog filma imaju jedan dan programa animacije, kao i dokumentarnog i igranog, a ovo su dva dana isključivo animiranog filma. Osim natjecateljskog, i dodatni program uključivat će retrospektive animacije.

Ima li u Hrvatskoj dovoljno animiranih filmova za ovakav festival? Produkcija ovisi o državnim dotacijama, no dojam je da naslova nema puno....

U pripremi u kategoriji autorskog filma imamo već dvadesetak naslova na koje računamo. Uvodimo i selekciju namjenskog filma, što će dosta obogatiti program, i bojim se da će nam dva dana biti premalo.

'Slikica'
'Slikica'
Uveli ste kategoriju namjenskog animiranog filma, u kojoj je mjeri ona umjetnička?

U principu, ne bih želio to nazivati umjetničkom kategorijom, ali i namjenski film zaslužuje biti ocijenjen od struke. I u namjenskom filmu se koriste sve vještine i znanja kao i kod autorskog filma, pa ne znam zašto ne bismo ocjenjivali kvalitetu animacije, priče i glazbe, u nekoj reklami ili edukativnom filmu samo zato što nije autorski projekt. O namjenskom filmu bi se trebalo i puno više govoriti jer je tako i u drugim zemljama, a takozvana komercijalna animacija koja je potrebna da bi se održavala i umjetnička.

Već ste danas objavili i dobitnika nagrade za životno djelo. O kome se radi i zašto baš on?

To je Borivoj Dovniković. Svi koji se bave animacijom moraju znati ime Borivoja Dovnikovića Borde. On je poznat, osim po svojim filmovima, i po knjizi «Škola crtanog filma» koja je abeceda, početnica za sve koji se žele baviti animacijom. On je bio i dugogodišnji umjetnički direktor Animafesta, predsjednik ASIFA-e, i što je najzanimljivije, jedini je živući autor koji je radio na animiranom filmu «Veliki miting» koji je snimljen prije točno 60 godina, a koji ćemo tom prigodom prikazati.

U organizacijskom su odboru bivše i višegodišnje voditeljice Animafesta, jednog od naših najuglednijih festivala. Znači li nastanak ovog novog festivala kako niste zadovoljni s količinom domaće produkcije na Animafestu?

Mislim da mi ne možemo nametati Aniamfestu da u program uvrsti više domaćih filmova, jer on ima međunarodnu selekciju, i mora postojati neovisan odabir. Koliko selekcija odluči da će biti filmova, toliko će biti. Nije problem s Animafestom, ali je problem što nije postojalo centralno mjesto na kojem bi se vrednovala hrvatska animacija izuzev Dana hrvatskog filma. Struka je odlučila da to nije dovoljno.

Imate dosta specifičan sistem selekcije. Javno financirani filmovi ulaze po automatizmu, dok oni privatno financirani moraju proći predselekciju. Tko ju obavlja i zašto ste se odlučili za ovakav model?

Za ovakav model smo se odlučili zato što smatramo da film, ako je već dobio neka javna sredstva, već je prošao neku vrstu selekcije. Općenito je puno jagme oko toga tko dobiva sredstva, pa idemo sada to sve staviti na stol, da vidimo tko ih dobiva, da li je to zasluženo, da li se ta sredstva mogu kvalitetnije utrošiti. Što se tiče privatno financiranih filmova, može se dogoditi da ih bude jako puno. Selekcija neće biti jako stroga, ali morati će ispuniti neke osnovne profesionalne kriterije, a festivalski tim pod vodstvom Vesne Dovniković birati će te filmove. 

AUDIO VERZIJA

(Ž.L.)

Pročitajte i ...
Hrvatski animatori dobivaju svoj festival
Animafest 2009 - izdanje dugometražnih naslova
Animafest u znaku 'umijeća mogućeg'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici