Trash u Varaždinu!

12.09.2007. Print | Pošalji link

Ako vam je već zlo od uvijek istih holivudskih blockbustera, ali se ipak ne palite niti na "art" produkciju, odredište koje vam sljedećih nekoliko dana nudi nešto sasvim drukčije je Varaždin.

Ondje se od 13. do 15.09.2007. održava drugo po redu izdanje "Trash Film Festivala", manifestacije koja je već lani publiku privukla svojim sadržajem, profilom i nepretencioznošću. Direktor festivala Jurica Hižak pritom će reći kako je riječ o "malom, ali najzabavnijem filmskom festivalu u Hrvatskoj, a radovi koji se na njemu prikazuju nisu smeće, nego filmovi koje ljudi vole gledati, zato što su zabavni i kad se snimaju i kad se gledaju".

Međutim, kad se dođe do preciznijeg određivanja pojma "trash", nastaju problemi. Naime, kako je riječ o načelno prilično općenitoj odrednici, postoje različita, nerijetko i međusobno proturječna tumačenja. Varaždinski festival stoga se za svoje potrebe odlučio za definiciju koja kaže kako je područje njegovog interesa "niskobudžetni film, akcijskih i srodnih žanrova, s puno pretjerivanja u kopiranju žanrova kao što su borilački, horror, akcija i SF, pri čemu se kopiraju i žanrovski stereotipi i klišeji, što, zbog malog budžeta, često ispada nezgrapno i smiješno".

Prošle su godine priređivači bili iznenađeni odazivom autora iz zemlje i inozemstva koji su se poželjeli natjecati za "Zlatnu motorku", nagradu čije je ime počast "Teksaškom masakru motornom pilom", jednom od žanrovskih klasika. Ovaj put, međutim, nisu bili nespremni, pa je i selekcija bila nemilosrdnija. Tako je od ukupno 59 prijavljenih filmova izabrano njih 25, od kojih je gotovo polovica iz Hrvatske, dok preostali dolaze iz Srbije, Crne Gore, Ukrajine i Italije, ali i preko Atlantika, iz Kanade i Sjedinjenih Država. Pritom se odustalo od lanjske koncepcije prikazivanja po žanrovskim blokovima. Umjesto toga, ovom se prilikom odlučilo žanrove što više ispremiješati, a ključni kriterij raspoređivanja bilo je trajanje pojedinog bloka filmova od otprilike sat vremena.

Uz filmove u konkurenciji, festival nudi i off-program, čiji su najznačajniji punktovi projekcije "Izgubljenog blaga" Darka Vernića-Bundija i "Gostiju iz galaksije" Dušana Vukotića. Tu je još i premijera "Borilice", koja je najavljena kao "prvi svjetski trash dokumentarac", u kojem Bore Lee otkriva tajne kung-fua. Osim toga, bit će prikazana i četiri studentska rada Kristijana Milića. Organizatori, tvrde kako to nema nikakve veze s činjenicom da je taj režiser ljetos za svoj film "Živi i mrtvi" osvoji "Zlatnu arenu" u Puli, jer je njegovo gostovanje u Varaždinu bilo ranije dogovoreno.

Kako ne bi sve ostalo samo na konzumaciji filmova, organizatori festivala potrudili su se svojoj publici ponuditi i neke poučne sadržaje, i to u obliku četiriju prigodnih predavanja o specijalnim efektima, vampirima srednje Europe, kriptozoologiji i potrebi za trash umjetnošću o čemu će govoriti Antonio Gotovac Lauer. A kako bi se sve skupa začinilo i dodatnim "trashy" glamurom, svakog od tri dana festivala bit će upriličeni i koncerti, koji će se tematski logično nadovezati na ugođaj prethodno prikazanih filmova. Kao posebna zvijezda otvaranja najavljen je tako i danas pomalo zaboravljeni Danijel Popović, koji će dobiti priliku još jednom nas podsjetiti na svoju eurovizijsku uspješnicu "Džuli", ali i još neke pjesme kojih se sjećaju samo okorjeli fanovi.

Nažalost, za većinu filmova koji će biti prikazani na "Trash Film Festivalu" varaždinsko će prikazivanje biti ujedno i gotovo jedina prilika da ih se vidi u javnosti. Naime, usprkos lanjskim obećanjima da će nakon festivala biti objavljen DVD s najvećim na njemu prikazanim uspješnicama, to se nije dogodilo. Jurica Hižak opravdava se "nedostatkom mogućnosti i vremena", ali, s obzirom na veliki interes za takvim izdanjem, kaže da je to i dalje u planu, i da će ta želja morati ispuniti.

A dok se to ne dogodi, valja ipak ići na sigurno, pa filmove otići pogledati uživo u Varaždin. Svečano otvorenje zakazano je za 13.09.2007. u 20 sati, ali projekcije u kinu "Kult" počinju tog dana već u 15:00. Nakon toga slijedi projekcijama i drugim sadržajima natrpan trodnevni program, vrhunac kojeg bi trebala biti dodjela "Zlatnih motorki" posljednjeg dana festivala. Detalje programa potražite na stranicama.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Trash Film Festival u Varaždinu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici